Oosterscheldekreeft

De Oosterscheldekreeft is een uniek dier. Deze kreeft heeft namelijk een andere DNA-samenstelling dan andere kreeften. Dit komt omdat de Oosterscheldekreeft als larve de Oosterschelde is binnen gespoeld. Later, nadat Kreekrak in 1883 werd afgesloten, kon de Oosterscheldekreeft zich vrijwel geïsoleerd van de Noordzee voortplanten. Hierdoor groeide de Oosterscheldekreeft tot een unieke soort.

Een uitgesproken fijne en zachte smaak en boordevol vlees. Dat is de Oosterscheldekreeft. Deze heerlijke kreeft is in allerlei maten verkrijgbaar. De gekookte Oosterscheldekreeft is een regionale specialiteit, maar wordt ook verwerkt in soepen, paella’s en pasta’s. Deze bijzondere kreeft is natuurlijk ook ideaal voor garneringen en sauzen. Kortom: de Nederlandse topper onder de schaaldieren.

De Oosterscheldekreeft is een topproduct. De lekkernij heeft volgens kenners maar één nadeel; hij is niet het hele jaar door verkrijgbaar. Het seizoen begint traditiegetrouw de laatste donderdag in maart en loopt door tot 15 juli. Deze lekkernij is dus slechts zeer beperkt verkrijgbaar.

De Oosterscheldekreeft heeft een slank postuur is donkerder van kleur dan haar Amerikaanse en Canadese soortgenoten. De opvallende geelachtige vlekken zitten vooral op de kop van het dier.

Veelzijdig en lekker

De Oosterscheldekreeft is een enorm veelzijdig product. Deze krachtpatser is overladen met smaak. Het heerlijk fijne en subtiel zachte vlees laat zich uitstekend combineren met pastagerechten, andere zeevruchten of naturel met wat limoensap.

Een Oosterscheldekreeft heeft in principe geen afval. Alles kan gebruikt worden; van het vlees in de scharen tot aan de kop. De kop kan bijvoorbeeld gebruikt worden om bouillons of sauzen te maken.

Kreeften in gevangenschap

De scharen van kreeften in gevangenschap zijn altijd afgebonden om ervoor te zorgen dat de kreeften elkaar niet doden of zichzelf verwonden. Ook krijgen ze niet te eten omdat ze in lichte omgevingen veel actiever zijn en dus veel meer afvalstoffen uitscheiden; dit vervuilt het water en is bovendien niet goed voor de kreeften zelf.

Terug naar themapagina: Schaal- en schelpdieren

Terug naar Reportages