Opmars van de Flammkuchen

Hij bestaat al decennia lang, maar is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig: Flammkuchen. Het van oorsprong Duitse gerecht past in nagenoeg iedere horecagelegenheid, heeft eindeloze variatiemogelijkheden en biedt veel ruimte voor een mooie marge. En het belangrijkste: het is ouderwets lekker.

Flammkuchen vindt zijn oorsprong in de Duits-Franse grensstreek Elzas. Bakkers die wilden testen of hun houtgestookte oven heet genoeg was om brood te bakken, legden een dunne rol deeg op de bodemplaat van de oven. Afhankelijk van hoe snel de deegrol bruin en krokant werd, bepaalden ze de temperatuur van de oven.

Flammkuchen Wild

Hartig en zoet

In de loop der jaren groeide dat deegrolletje uit tot een regionale specialiteit. De meest klassieke Flammkuchen is die met crème fraîche en zure room en een topping van uien en spek. Maar in principe is alles mogelijk. Wees vooral creatief én durf dingen uit te proberen. Wat dacht u bijvoorbeeld van een hartige variant met een uiencrème, zuurkool, flinterdunne wildzwijncoppa, afgemaakt met een honing-mosterdsaus en bieslook. Liever iets zoets of vegetarisch? Een Flammkuchen met honing, vijgen en amandel is verrukkelijk.

Heerlijk met vis

Ook voor visvarianten leent de Flammkuchen zich uitstekend. Met zalm bijvoorbeeld, gecombineerd met uien, bieslook en venkel. Of coquilles! Vervang in dat geval de crème fraîche door een wat dikkere beurre blanc van champagne, leg de coquilles erop en bak hem af. Voeg daarna wat (eventueel kort geblancheerde) knapperige zeekraal toe en klaar is Kees!

Flammkuchen Hartig

Ideaal als voorgerecht

Flammkuchen is een gerecht dat in nagenoeg iedere horecagelegenheid past. Het enige dat u nodig hebt is een pizza-oven om ze te bereiden. Maar waar pizza uitsluitend als hoofdgerecht wordt geserveerd, is de Flammkuchen een veel lichter gerecht. Dat maakt hem ideaal als amuse (wél een kleine variant) of als voorgerecht.

Goede margemaker

Met Flammkuchen kunt u culinair gezien dus alle kanten op. En dankzij zijn veelzijdigheid is het een bijzonder toegankelijk en herkenbaar gerecht voor uw gasten. Omschrijf de Flammkuchen als een dunne, krokante variant op de pizza en uw gasten weten exact wat u bedoelt.

Daarnaast is de Flammkuchen een uitstekende margemaker. De ingrediënten zijn relatief gezien voordelig en het gerecht is ideaal om uw 'waste' te beperken. Groente, vlees of andere producten die overblijven, zijn ideaal als topping voor weer een heerlijke nieuwe Flammkuchen-variant!

Terug naar Reportages