Prins en Dingemanse

In het Zeeuwse Yerseke ligt een van de grootste schaal- en schelpdieren producenten in Europa: Prins en Dingemanse. Al jaren de huisleverancier van mosselen, oesters en schaaldieren van Sligro. Opgericht in 1880, behoort dit bedrijf tot de pioniers van de Nederlandse schelpdierkweek. Ze zijn de uitvinder van het onder beschermende atmosfeer verpakken van schelpdieren. Hierdoor blijven ze zeevers tot op moment van consumptie. Prins en Dingemanse staat garant voor ervaring in respectvol omgaan met natuurproducten.

Sligro heeft diverse schaal- en schelpdieren van Prins en Dingemanse in zijn assortiment.

Zeeuwse Creuse Caresse

Mooi op het bord en overheerlijk in de mond. De Zeeuwse Creuse Caresse is het resultaat van ruim 100 jaar ervaring en passie voor het kweken van oesters. Een volle blanke oester met een fluweelzachte zilte smaak. Een Zeeuwse Creuse die extra gevoed wordt met algen en in ruime bassins met Oosterscheldewater. Dit is dé ideale omgeving voor de Creuse om op te groeien tot een mooie volle oester. 'Caresse' betekent dan ook niet voor niets koesteren of zorgen.

Scheermessen

Een opvallende verschijning in de Noordzee is het scheermes. Dit langwerpige smalle schelpdier met zijn herkenbare vorm wordt ook wel mesheft of Amerikaanse zwaardschede genoemd. Het scheermes heeft een ondoorschijnende schelp en het vlees is vrij stevig. Uitstekend geschikt voor een schelpdierenplateau of in de salade!

Tapijtschelpen

Aan de Middellandse Zee staat de tapijtschelp bekend als palourde of clovisse. Dit ovale en afgeplatte schelpdier is ongeveer vijf cm groot. De kleur van de schelp varieert van wit tot zwart en van grijs naar geel. De tapijtschelp lijkt een ruitjespatroon te hebben en is altijd gevlekt. De smaak van het fijne en malse vlees wordt bijzonder op prijs gesteld en doet soms denken aan een gepeperde artisjok. Dit schelpdiertje moet kort worden gekookt en is erg lekker in pastasaus, visstoofpotjes en soep.

Kokkels

Een van de oudste favorieten uit de Waddenzee. De kokkel wordt al sinds de Middeleeuwen herkend als lekkernij. De vangstwijze is in al die jaren hetzelfde gebleven; ook nu nog worden de kokkels hand geraapt. Hun zoetzilte smaak is veelzijdig te gebruiken.

Alikruiken

Alikruiken zijn kleine zeeslakken die bekend staan om hun soepele textuur en fijne smaak. Ze worden met de hand geraapt en daarna schoongespoeld met Oosterscheldewater. Deze kreukels, zoals de Zeeuwen ze noemen zijn dan ook heerlijke hapjes. Kreukels worden in de bouillon gekookt en met een speld uit het huisje gehaald.

Terug naar themapagina: Schaal- en schelpdieren

Terug naar Reportages