Rog - vers uit eigen wateren

Wat je van ver haalt, is lekker. Dat geldt gelukkig niet voor onze vaderlandse vis, want hoe dichterbij gevangen, hoe verser. En dus: hoe smakelijker! Serveer daarom Nederlandse vis uit het seizoen. Dan is de vis op zijn best, volop aanvoer en bovendien interessant qua prijs. Bijvoorbeeld rog uit de Noordzee. Een vis die zich onderscheid op pure smaak.

Platvis uit de Noordzee

Rog is een platvis die op de bodem van bijna elke oceaan terug te vinden is. Ook in de Noordzee zwemmen roggen. En die smaken heerlijk romig! Rog heeft in tegenstelling tot andere vissen geen graat, maar kraakbeen met dunne baleinen in de vleugels. Hij kan maximaal één meter lang worden en is te herkennen aan de geelbruine bovenzijde met onregelmatige donkerbruine vlekjes. Het visvlees is stevig en de smaak is zoetig.

Rog gefileerd

De smaak van rog

Het vlees van een rogvleugel is lichtzoet, niet vet en zeer smakelijk. De rog heeft daarom ook maar
heel weinig smaaktoevoegingen nodig. Voor rog geldt: alleen supervers bereiden en eten. De houdbaarheid is zeer kort. Na een dag of 2 gaat rog sterk ruiken en is hij niet meer geschikt voor consumptie.

Bak rogvleugels op de graat in roomboter en serveer met een pittige salsa verde. Of combineer met reepjes rauwe ham op een bedje van linzen met gele biet.

Rog recept

Direct serveren

Verse vis serveren op de dag van aankoop is natuurlijk het allerlekkerst. Dat geldt zeker voor rog. Deze vis kan beter niet vacuüm worden bewaard. In het kraakbeen zit namelijk een stof die bij het verouderen ammoniak afgeeft.

Met pocheren kun je de structuur van vis behouden. Als je rog bijvoorbeeld pocheert, rolt hij gelijkmatig op en bovendien kun je via het pocheervocht allerlei andere smaken overdragen aan de vis. Stoven zorgt voor een smeuïge vis. Rog is hiervoor ideaal.

Moderne vistraditie

Al vanaf de middeleeuwen kent ons land een bloeiende vishandel en in de zestiende eeuw was haring zelfs een van onze belangrijkste exportproducten. Het is aan deze lange traditie te danken dat Nederland nu zo’n ultramoderne vissersvloot heeft. En nog altijd is de Noordzee de zee waaruit menig volksvoedsel wordt gevangen. Zo’n 80 procent van de Nederlandse vis wordt inmiddels geëxporteerd. Hiermee zijn we een van de weinigen in Europa die meer vis uit- dan invoeren.

Terug naar Reportages