Safraan

Saffraan

De warme, kruidige aroma's van exotische bessen, zaden en wortels zijn onmisbaar geworden in de moderne keuken. Zo ook saffraan. De complexe smaak combineert aroma’s van honing, zee en aarde. Krachtig en subtiel tegelijkertijd.

Gelukkig

Saffraan komt oorspronkelijk uit Iran, waar het ‘geel’ betekent. Tegenwoordig zijn ook India en Spanje belangrijke producenten. In het Midden-Oosten gelooft men dat het eten van geel voedsel een mens gelukkig maakt.

Safraan draadjes

Kostbaar

De rode stampers van de saffraankrokus zijn geraffineerd en krachtig. Er is maar weinig van nodig, en dat is maar goed ook. Deze draadjes zijn namelijk heel kostbaar. Ze zijn schaars en heel arbeidsintensief om te oogsten.

Take it slow

De honingachtige nuance en de licht bittere ondertoon doen het goed in rijst, aardappelen, pasta, brooddeeg, soepen en sauzen. Zolang saffraan de tijd krijgt om zijn aroma en smaak te ontwikkelen. Geef een gerecht daarom nog even rust alvorens het te serveren.

Kneuzen

Laat de draadjes eerst 10 tot 15 minuten weken in witte wijn, olie, bouillon of lauwe melk. Kneus ze daarna met de bolle kant van een lepel. Hierdoor worden de smaakstoffen goed opgenomen. Voeg dan de vloeistof toe aan het gerecht. Ook kunt u de draadjes kort roosteren in een koekenpan. Wrijf ze tot poeder en voeg dit toe aan het gerecht.

Gerecht met safraan

Saffraan verspreidt een lichte jodiumgeur en past daarmee perfect in gerechten met vis en schaal- en schelpdieren. De rode saffraandraadjes hebben bovendien een voorliefde voor romige smaken. En hiermee lijkt een ultieme match geboren.

  • Met tarbot, zeebaars, zalm, kreeft, coquilles of oesters
  • In huisgemaakte mayonaise
  • In dunne soepen
  • Door de puree
  • Met zoete kip

Met zoet

En dan de desserts. Crème brûlée, roomijs, citroencake, rijstpudding of pannacotta. Het kenmerkende vleugje honing en het subtiele bittertje van saffraan zorgen voor pure klasse bij elk nagerecht.

Kwaliteit

De kwaliteit van de draadjes is beter te beoordelen dan saffraan in poedervorm. Zo zijn de beste saffraandraadjes bloedrood van kleur, wat elastisch en verspreiden ze een zachte, bloemige geur.

Terug naar Reportages