Reportage sapcentrifuge of slowjuicer

Sapcentrifuge of slowjuicer

Sap is hip. En is daardoor op elke straathoek te verkrijgen. In allerlei soorten en in exotische smaakcombinaties. Maar helaas komt dat sap niet altijd even goed uit de bus. Soms zit het vol pulp en een andere keer is het juist te waterig. Jammer! Want als je met de juiste apparatuur werkt, is lekkere juice zo gemaakt.

Solis sapcentrifuge

Eerlijk is eerlijk. Het uitzoeken van goede apparatuur om goed sap te maken, is niet de makkelijkste klus. Het ligt er namelijk sterk aan wat je met het sap van plan bent. In niet alle gevallen ben je bijvoorbeeld beter af met een slowjuicer (ook al lees je dat vaak wel). De grote vraag is dan wanneer het slimmer is te kiezen voor een sapcentrifuge. we zetten de belangrijkste feiten - en de verschillen tussen de twee - op de rij.

Sapcentrifuge versus slowjuicer: de werking

De naam zegt het al: een sapcentrifuge centrifugeert het sap uit fruit (of groente). Dat gebeurt razendsnel. Een rasp in een sapcentrifuge maakt zo'n 20.000 toeren per minuut! Dit zorgt ervoor dat je fruit zoals appels en peren niet hoeft te schillen en met klokhuis en al kunt verwerken. Het sap wat uit de sapcentrifuge komt is mooi gefilterd. De naam slowjuicer verraadt ook veel. Deze machine werkt namelijk langzaam en maakt sap door fruit (of groente) met een wormwiel in een steeds kleinere ruimte te persen. Een beetje zoals een gehaktmolen werkt. Ook nu hoef je fruit zoals appels en peren niet te schillen.

Kan elk soort fruit of groente in de sapcentrifuge?

Voor zover weinig verschil, zul je denken. Beide machines werken misschien anders, maar zorgen voor lekker sap en zijn makkelijk in gebruik. Toch is er verschil. Probeer maar eens hardere, vezelige groente- of fruitsoorten (boerenkool of bleekselderij) door de sapcentrifuge tot sap te laten maken. Deze zullen niet goed worden verwerkt, omdat de centrifuge slingert.

Klein fruit - zoals frambozen en bessen - zullen ook minder goed verwerkt worden. Voor dit soort tere fruitsoorten is de werking van de machine weer te grof. Dat centrifugeren zorgt trouwens niet alleen voor de scheiding van schillen van vruchtvlees, de snelheid waarmee dit gebeurt zorgt voor verhitting en oxidatie. Volgens veel mensen is dat het nadeel van werken met een sapcentrifuge: het is namelijk dodelijk voor (veel van) de vitamines in het sap.

Waarom zou je niet voor de slowjuicer gaan?

Nu lijkt alles in het voordeel van de slowjuicer uit te vallen. De machine perst en dit heeft tal van voordelen. Meer sap, minder pulp en omdat persen een koud proces is, blijven alle vitaminen intact. Is er dan niets wat de slowjuicer niet kan? Tuurlijk wel! Harde noten en pitten bijvoorbeeld, kan ook deze machine niet aan. En de kans dat er toch pulpresten in je sap terechtkomen is bij de slowjuicer vele malen groter dan bij de sapcentrifuge.

Hurom slow juicer

Het is dus maar net wat voor soort sap (van fruit of juist groente) je uiteindelijk wilt maken. Ook heb je al sapmaker minder invloed op het sap wat er uiteindelijk uit je juicer komt. Voor een goede combinatie (en afmetingen) van het fruit en de groentes die je in je sap wilt verwerken, zul je dus wel even wat tijd moeten nemen om alles te testen.

Slowjuicer versus sapcentrifuge: de uitkomst

Het eindoordeel is uiteindelijk sterk afhankelijk van wat je voor ogen hebt met het maken van sap. Wil je niet zoveel investeren en ga je vooral appels, peren, sinaasappels en andere citrusvruchten a la minute gebruiken? Dan is de keuze voor een sapcentrifuge niet meer dan logisch. Maar wil je ook vezelige groente kunnen verwerken? Wil je het sap even kunnen bewaren en vind je het juist lekker als er een beetje pulp in je sap zit? Dan is de slowjuicer de ideale sapmaker. Helemaal als het geen probleem is om vooraf wat meer te investeren... Een slowjuicer is namelijk wel wat duurder in aanschaf. Maar goed, je haalt er wel de koning onder de sapmakers mee in huis!

Terug naar Reportages