Bier tappen - sfeer aan de bar

Schenk en serveertechnieken

Een goed biertje is meer dan smaak alleen. Een goede presentatie in het juiste glas, de juiste temperatuur, een mooie schuimkraag en de service van de bediening spelen een belangrijke rol. Bier is dan ook een product met veel beleving, wellicht nog meer dan bij andere producten. Maar hoe serveer je nu een goed biertje?

Het ideale biertje

Hoe schenk je nu een perfect glas bier? Pilsener smaak het beste bij een temperatuur van circa 4 graden, terwijl zwaarder bier het beste gedronken kan worden tussen de 8 en 10 graden. Maar iemand die een biertje bij u bestelt, is vaak op zoek naar meer dan alleen de juiste drinktemperatuur. Bier drinken is een totale beleving waarbij de volgende elementen van belang zijn:

  • Voorbereiding
  • Taptechniek
  • Serveren

Voorbereiding

Een bier tappen en serveren begint bij de bar. Een goed getapt biertje kan dan ook alleen als uw bar perfect in orde is, opgeruimd en netjes. Tref hiervoor de volgende voorbereidingen:

Bier tappen - bar
  1. Richt uw bar in en vul uw spoelbakken. Vul de eerste bak met water, speciale zeep en de borstels. Vul de tweede bak alleen met water.
  2. Was uw glas op de middelste borstel. Zo maakt u dat het glas aan alle kanten schoon wordt.
  3. Controleer de zuiverheid van het glas. Doe dit door te kijken of het water er netjes van afloopt en er geen droge plekken ontstaan.
  4. Zorg dat er geen zeepresten achterblijven door het glas na te spoelen.

Taptechniek

De hoogte van de schuimkraag verschilt van land tot land. Waar een biertje in Engeland nauwelijks een schuimkraag krijgt, houdt men in Duitsland juist van een volle schuimkraag die als een toefje room boven het glas uitsteekt. In Nederland en België drinken we ons bier met een afgeschuimde schuimkraag van ‘twee vingers’ hoog.

Ga als volgt te werken voor een Nederlands getapt biertje:

  1. Zet de tapkraan in een keer open en laat er eerst een heel klein beetje uit lopen.
  2. Houd het glas onder circa 45 graden onder de tapkraan.
  3. Breng het glas langzaam in verticale stand terwijl je het biertje tapt.
  4. Vul het glas totdat het schuim bijna over de rand van het glas loopt.
  5. Sluit de tapkraan in één vloeiende beweging.
  6. Haal het glas weg onder de tapkraan en zet deze ernaast neer.
  7. Schuim het bier af met een vochtige afschuimer. Doe dat onder een hoek van 45 graden over de bovenkant van het glas.

Serveren

Een vers getapt biertje dient zo snel mogelijk geserveerd te worden. Zijn er naast bier nog andere soorten consumpties besteld, verzorg het tapbier dan als laatste.

Een vers getapt biertje dient zo snel mogelijk geserveerd te worden

Haal bij speciaal bier na het tappen wel de voet nog even door de spoelbak om het overgelopen bier te verwijderen. Maak even oogcontact voordat u het bier serveert. Leg vervolgens eerst een viltje neer en plaats daarop het bier met het logo naar uw gast toe gericht.

Tips

  • Een glas is goed gespoeld als bij het half lege glas het schuim aan het glas blijft hangen (lesing). Per drinkmoment is dan duidelijk een laag schuim te zien.
  • Bijtappen? Doe dit heel voorzichtig en voorkom het doorboren van de schuimkraag. Die zorgt er namelijk voor dat er geen koolzuurgasbellen ontsnappen. Zo blijft het bier het beste op smaak.
  • Echte bierdrinkers zijn gek op het verhaal achter het bier. Ken uw bieren en vertel uw gast daarom kort iets over de afkomst van het speciaal bier dat u serveert.

Terug naar themapagina: Speciaal bier

Terug naar Reportages