Tomaat

Tomaat - onmisbaar in elke keuken

Als frisse smaakmaker in een salade, gegratineerd in de oven of als hoofdbestanddeel van een mooie pastasaus. Tomaten zijn nog altijd een onmisbaar ingrediënt. Daarom enkele karakteristieke kenmerken van verschillende rassen en hun toepassingen op een rij.

Soorten en smaken

De tomaat is er in veel soorten, maten én smaken. Inmiddels bestaan er zo’n 60 varianten. Deze onderscheiden zich ten opzichte van elkaar in kleur, geur, smaak, ‘bite’ en in vorm en gewicht. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner de tomaat is, hoe zoeter deze smaakt.

Trostomaten
Hoe kleiner de tomaat, hoe zoeter!

Varianten

  • Klassieke tomaat
  • Trostomaat
  • Vleestomaat
  • Coeur de Boeuf
  • Milanino
  • Pomodori (pruim- of Roma-tomaten)
  • Tomberry (met het formaat van bessen)

Bewaren

In de koeling verliezen tomaten hun smaak en kan er koudrot optreden. Ze blijven smaakvol en stevig bij een temperatuur tussen de 12 en 16 °C. Verder bewaart u tomaten beter niet in de buurt van andere groente- en fruitsoorten. De stof die vrijkomt tijdens het rijpingsproces van tomaten zorgt er namelijk voor dat deze sneller bederven.

Toepassing

Welke tomatensoort u voor een bereiding gebruikt, hangt af van de specifieke eigenschappen van die soort. Trostomaten bijvoorbeeld zijn stevig en dus gemakkelijk te snijden. Ze hangen een week langer aan de plant en zijn daarom sterk aromatisch van smaak. Om deze smaak te behouden, is drogen of verwerken in olie een goede keuze.

Structuur

Pomodori’s of pruimtomaten hebben een sterke structuur. Ideaal om te roerbakken. Door het smaakvolle vruchtvlees doen pruimtomaten het ook goed in sauzen en soepen.

Origineel

Minder voor de hand liggend is de bereiding van tomaten op de barbecue of grill. Kies hiervoor stevige vleestomaten of cherry-trostomaten. Snijd ze middendoor en leg ze met het snijvlak naar beneden 4 minuten op het rooster. Bestrooi ze achteraf met een beetje versgemalen zout en peper. Heerlijk!

Tomaat basillicum

Velletjes

Overrijpe tomaten zijn minder geschikt voor de barbecue of grill, maar dan wel weer ideaal voor sappen, sauzen en soepen. En wilt u een tomaat ontvellen? Gooi de velletjes dan niet weg, maar droog ze in de oven en maal ze fijn. Lekker over vis of door dressings.

In de oven

Kiest u voor bereiding in de oven, dan zijn de zoetere cherry-trostomaatjes het lekkerst. En wat dacht u van gemarineerde tomaten? Heerlijk in een marinade van azijn, knoflook, Italiaanse kruiden en olijfolie. Succes gegarandeerd bij geroosterd vlees of gebakken vis.

Decoratief

Zoekt u een meer decoratieve tomaat? Denk dan eens aan de Coeur de Boeuf. Rood van binnen en oranje-groen van buiten. Dat komt doordat het rijpingsproces van binnenuit begint. Meestal moeten tomaten helemaal rood zijn, maar de Coeur de Boeuf is iets groen het lekkerst. Heerlijk in salades en soepen.

Coeur de Boeuf

Kleurcombinaties

Ook zeer decoratief is natuurlijk de gele cherrytomaat. Combineer rode en gele cherrytomaten in een gerecht waarin de kleur rood de overhand heeft. Een feest voor de smaakpapillen en een lust voor het oog.

Tip

Tot slot nog een tip. Kookt u tomaten samen met andere groentesoorten? Dan blijven deze vaak lekker knapperig en hard. Voegt u tomaten toe aan een pan met vlees, dan wordt het vlees juist malser.

Oorspronkelijk komt de tomaat uit Amerika. Het was waarschijnlijk een van de ontdekkingen van Columbus. In Nederland werd de vrucht pas populair rond 1900. Door jarenlang kruisen en selecteren zijn het aantal soorten en de kwaliteit verhoogd. Zo heeft de tomaat zijn rode kleur gekregen.

Terug naar Reportages