La Trappe

Trappistenbier van abdij Koningshoeven

Het is 1881 als in een schaapskooi bij Berkel-Enschot de abdij Koningshoeven wordt gesticht door Trappistenmonniken. Tegenwoordig leven achter de muren van deze imposante abdij nog 18 monniken én is er een verrassend moderne brouwerij te vinden. De hier gebrouwen Trappistenbieren – maar liefst 9 soorten – zijn wereldwijd geliefd.

La Trappe - ingang brouwerij

Bron van inkomsten

Na de stichting van de abdij groeide de gemeenschap, waardoor de landbouwinkomsten van de schrale heidegrond al snel niet meer toereikend waren. Daarom besloten de monniken in 1884 Trappistenbier te gaan brouwen. Door de tijd heen gebeurde dat op steeds professionelere wijze.

Veel veranderd

In de afgelopen 25 jaar is er veel veranderd, vertelt Abt Bernardus, de leider van de abdij die dit jaar zijn zilveren professiefeest vierde én benoemd werd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. "Toen ik in 1988 aantrad werd er op enthousiaste wijze bier gebrouwen, maar nog wel op vrij kleine schaal. Er werden 2 bieren geproduceerd: de Dubbel en de Tripel. Begin jaren negentig werd de toen behoorlijk innovatieve Quadrupel daaraan toegevoegd, gevolgd door Blond."

Slechts 8 ter wereld

Onder leiding van abt Bernardus maakte Koningshoeven een grote groei door. De brouwerij werd vergroot en uitgebreid tot een professionele organisatie die La Trappe bier produceert dat in de hele wereld bekend en gerenommeerd is.

La Trappe bieren

Authentic Trappist Product

Koningshoeven is een van de slechts 8 officieel erkende Trappistenbrouwerijen ter wereld. Dat geeft recht op het label ‘Authentic Trappist Product’. En daar is de abt trots op. "Dit keurmerk is alleen voorbehouden aan écht Trappistenbier: gebrouwen binnen de muren van een Trappistenabdij, onder toezicht van ons als monniken en met een gedeelte van de opbrengst voor goede doelen." Al die tijd was Koningshoeven bovendien de enige Trappistenbrouwerij in Nederland. Binnenkort (najaar 2013) zal abdij Zundert erbij komen.

Favoriet van de abt

De monniken ontwikkelen zelf nieuwe bieren, benadrukt de abt. “Als we een nieuw bier introduceren, is dat een bewuste keuze waar we goed over nagedacht hebben.”

abt Bernardus

Gevraagd naar zijn eigen favoriet noemt hij zonder aarzeling de Isid’or, een lichtzoetig amberbier met een note van karamel, zacht bitter van smaak met een fruitige afdronk. “Dit bier heb ik geïntroduceerd als jubileumbier toen de brouwerij 125 jaar bestond. Het is vernoemd naar broeder Isidorus, de eerste brouwer van onze abdij. Het was bedoeld als tijdelijk product maar was zo populair dat we het gehandhaafd hebben.”

Natuurlijke ingrediënten

Net als de andere speciaalbieren wordt Isid’or gemaakt van uitsluitend natuurlijke ingrediënten, zoals hop, gerstemout en gist. De brouwerij haalt het water uit eigen bron, vertelt abt Bernardus. “Andere ingrediënten halen we ook zo veel mogelijk van dichtbij. Een deel van onze gerst komt van boeren uit de omgeving, ondanks de omvangrijke productie van 6 miljoen liter per jaar. We kiezen uitsluitend ingrediënten van topkwaliteit.”

Bovengisting

De vergisting vindt plaats met een gistsoort die het meest actief is bij 18 tot 20 graden Celsius. Dit type vergisting staat bekend als ‘bovengisting’. Het bier wordt afgevuld op flessen met gist en suiker. Hierdoor gist La Trappe na op fles en ontwikkelt zich een uniek aroma.

Wereldwijde bekendheid

Wereldwijd ontdekken steeds meer mensen deze bijzondere speciaalbieren, zegt de abt: “Van Italië tot Amerika, van Frankrijk tot Rusland. Daarbij vragen we wel altijd aan onze medebroeders in de betreffende landen toestemming om onze bieren daar te verkopen.”

La Trappe reportage - spreuk

Eigen kracht

Koningshoeven houdt vast aan de kloostertradities, maar gaat daarnaast mee met de tijd. Dat betekent dat de 7 gebedsdiensten per dag samengaan met de verkoop van producten in een eigen winkel, zoals zelfgemaakt brood van het restproduct van de mout. Ook krijgen de monniken voor o.a. het groenonderhoud hulp van ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’, van de Diamant Groep.

Bijzonder oord

De mix van traditie en vernieuwing maakt Koningshoeven tot een bijzonder oord. “Daarbij is de brouwerij voor ons veel meer dan alleen een bron van inkomsten”, licht abt Bernardus toe. “Het bier komt voort uit de keuzes die wij maken vanuit eigen kracht, met een visie die ontstaat door betrokkenheid. De waarden van het klooster vormen voor ons de basis die terugkomt in onze brouwerij en de uniekheid van onze bieren.”

Trappistenbieren van Koningshoeven

Met een breed assortiment van 9 bieren gaat Koningshoeven verder dan menig andere traditionele brouwerij.



Alle La Trappe varianten

La Trappe Puur frishoppig, licht trappistenbier met uitsluitend biologische ingrediënten
La Trappe Witte Trappist het eerste en enige trappistenwitbier ter wereld dat licht nagist op de fles
La Trappe Blond sprankelend, goudblond bier, licht moutig en licht zoet
La Trappe Dubbel bier met een diepe, roodbruine kleur en een mooi, beige schuim, met een zacht aromatisch, karamelachtig karakter
La Trappe Isid’or lichtzoetig amberbier met een karamelnote; een volle zacht-bittere smaak en een fruitige afdronk
La Trappe Tripel licht moutig en esterig; een fris en kruidig karakter door het gebruik van o.a. koriander
La Trappe Quadrupel het zwaarste bier van La Trappe met een warme, intense smaak
La Trappe Bockbier het enige Trappistenbockbier ter wereld, met een zeer volle smaak en een moutige geur
La Trappe Oak Aged Quadrupel gerijpt op houten vaten van bijvoorbeeld port of whisky. Per batch verschillend en daardoor uniek. Alléén verkrijgbaar in de kloosterwinkel in Berkel-Enschot.
La Trappe reportage - proeflokaal

Rondleiding

De rijke historie en schoonheid van abdij en brouwerij Koningshoeven kunt u ook zelf ervaren. Beleef het tijdens een excursie door de brouwerij. Met na afloop een heerlijk Trappistenbier in het Proeflokaal en een bezoek aan de Kloosterwinkel.

Terug naar themapagina: Speciaal bier

Terug naar Reportages