Truffels

Truffels. Ze zijn er in diverse soorten en maten. Deze delicatessen uit de grond zijn al jaren populair bij culinair Nederland. Ze worden bijvoorbeeld verwerkt in pasta’s of tapenade. En ook combinaties met wild en gevogelte zijn erg geliefd. Subliem van smaak is een fazant uit de oven met truffel en paddenstoelen.

Truffels zijn zwammen die onder de grond groeien. Net als paddenstoelen ontstaan deze lekkernijen uit een web van draden in de bovenlaag van de grond. Op bepaalde punten in dit web ontstaat het zogenoemde ‘fruit’. Dit fruit kan uitgroeien tot een bovengrondse paddenstoel of een ondergrondse truffel.

Truffels kunnen niet gekweekt worden. Ze groeien in de buurt van hazelaars, eiken en fruitbomen. Bekende truffelgebieden zijn de Provence in Frankrijk en Umbrië en Marche in Italië.

Truffeljacht

Truffels groeien op een diepte van 40 à 50 centimeter. Dit maakt het voor een mensenneus haast onmogelijk om truffels op te sporen. Vroeger werden vaak varkens ingezet om deze knokkelvormige zwammen te vinden. Tegenwoordig gaan truffeljagers met speciaal getrainde honden op pad. De reden hiervoor is simpel. Varkens aten de kostbare delicatesse dikwijls op, voordat de jager deze kon uitgraven.

Versbeleving

Truffels behoren tot de duurste ingrediënten ter wereld. Met deze exclusieve lekkernij op de menukaart kunnen restaurants hun gasten iets voortreffelijks serveren. De ultieme truffelbeleving is eenvoudig te bereiken. Schaaf onder toeziend oog van de gast verse truffel over het gerecht heen. Ongeveer 5 gram is voldoende voor een ultieme truffelsensatie en beleving.

Truffels bewaren

Om de smaak van de truffel te behouden, moet deze lekkernij met zorg bewaard worden. Een goed bewaarde truffel is vers en droog. De bewaartemperatuur ligt zo rond de 3 graden Celsius. Plaats de truffels in een apart bakje met een deksel die niet helemaal luchtdicht afsluit. Het vocht moet namelijk te allen tijde uit de truffel kunnen.

Verse truffels bij Sligro

Sligro heeft diverse truffelproducten in zijn assortiment zoals potjes met hele zomer- en wintertruffels, truffelboter, truffelolie en truffelrisotto. Ook verse truffels zijn bij Sligro verkrijgbaar. Zoals de zwarte wintertruffel (Tartufo nero pregiato) uit Umbrië, die tussen 15 november en 15 maart geoogst mag worden.

Herfsttruffels

De truffel is een echt seizoensproduct. De herfst kent 2 populaire truffelsoorten. Het meest exclusief is de witte truffel (Tuber Magnatum Pico). Deze delicatesse mag tussen 15 oktober tot 1 januari geoogst worden. De witte herfsttruffel wordt geroemd om zijn sensationele smaak. De tweede herfsttruffel is de bruine Tuber Uncinatum Chatin. Deze delicatesse is goed te gebruiken in sauzen en risotto's.

Winter- en zomertruffels

De zwarte zomertruffel wordt ook wel Tuber Aestivum Vittadin genoemd. Deze lekkernij mag tussen 1 mei en 1 september geoogst worden. De zomertruffel is doorgaans iets goedkoper dan de zwarte wintertruffel. De zwarte wintertruffel mag tussen 15 november en 15 maart geoogst worden. De smaak wordt door liefhebbers omschreven als aromatisch, exquis en niet scherp.

Terug naar themapagina: Wild en Gevogelte

Terug naar Reportages