vanille

Vanille

vanille

Specerijen zijn hot. Letterlijk en figuurlijk. U kunt er smaken mee verdiepen of juist contrast mee aanbrengen. Dit keer een van de meest felbegeerde specerijen ter wereld. En op saffraan na, ook de duurste. Vanille. Zacht van smaak en met een verleidelijk, honingzoet aroma.

Peultje

Vanille is de zaadpeul van de Mexicaanse klimorchidee. Het was een toevallige ontdekking van de Azteken. Zij lieten de peul drogen en gebruikten de smaakstof in hun chocolademelk. De Spanjaarden introduceerden de specerij in Europa als 'vanilla', Spaans voor 'peultje'.

Zoet en hartig

Zacht, zoet en enigszins bedwelmend van geur. Vanille is onweerstaanbaar in zoete gerechten. Het versterkt namelijk de smaak van suiker en laat een mooi warm aroma na. Maar ook aan hartige gerechten geeft vanille een diepe, volle smaak.

Intens

De smaak van vanille komt pas echt goed tot zijn recht bij warmte. Voeg het daarom toe aan het begin van de bereiding. Snijd het stokje open, haal het merg eruit en meng dit tijdens het kookproces. Makkelijker is het om het hele vanillestokje opengesneden minimaal een uur mee te laten sudderen. Hoe langer het meetrekt, hoe intenser de smaak.

Soorten

Vanillesuiker is goedkoper dan vanillestokjes, omdat het bestaat uit vanilline. Dit is een van de smaakstoffen in vanille, gemengd met gewone suiker. Makkelijk en kant-en-klaar. Hetzelfde geldt voor de geconcentreerde vanille-essence. Dit bestaat uit vanilline, water en alcohol. Een paar druppels toevoegen tijdens de bereiding is al voldoende.

Vanille ijs

Kwaliteitsvanille

Voor een mooie, volle vanillesaus verdient pure vanille de voorkeur, met de kenmerkende zwarte puntjes. Neem nu de kwaliteitsvanille van Maison Niels de Veye, afkomstig uit Madagaskar. De vanillestokjes hebben een rijke smaak en zijn zeer aromatisch.

Toverstokjes

Vanille is verrassend veelzijdig. Het tovert een zachte, romige smaak tevoorschijn. Als de combinatie maar klopt. Zo doen vanillestokjes het goed met eieren, appels, witlof, varkensvlees, kip, vis, meloen, melk, perziken, aardbeien en tomaat.

Ook lekker met

  • Risotto
  • Langoustines
  • Kreeft
  • Stevige witte vissoorten
  • Pittig gekruide gerechten, zoals chili

Op voorraad

Heeft u nog wat gebruikte vanillestokjes met merg over? Gooi ze dan niet weg, maar maak ze schoon, laat ze opdrogen en stop ze in een luchtdichte pot met suiker. Zo heeft u altijd échte vanillesuiker op voorraad.

Birds and bees

Vanille komt uit Mexico. Daar bestuiven honingbijen en kolibries de orchideeën waaruit de vanillezaadpeul voortkomt. Nog voor ze rijp zijn en openspringen, worden de peulen geoogst. Daarna worden ze een half jaar gefermenteerd en gedroogd. In die periode verkleuren ze en krijgen ze hun smaak en aroma.

Terug naar Reportages