Verrukkelijke kaas-wijn combinaties

Een kaasplateau als eind van een diner. Veel mensen verkiezen een lekker stukje kaas boven een zoet dessert. Kazen komen nog beter tot hun recht met een goede wijn. Hierbij is de truc om voor elk type kaas de begeleidende wijn te vinden. Vanwege verschillende zoutgehaltes, zuurgraden en tannine in de wijn, is lang niet elke kaas-wijn combinatie geschikt.

Bij dezen een paar tips voor u per kaassoort:

Witschimmelkazen

Zachte witschimmelkaasjes zoals brie en camembert zijn onmisbaar op een kaasplateau. Zij gaan zeer goed samen met zoete fruitige wijnen of droge witte wijnen. Hierbij zijn wijnen van de Chardonnay-druif bij uitstek uitermate geschikt. De combinatie tussen het smaakgehalte van de witte kaasjes en het fruitige van de wijn zorgt voor een heerlijke smaaksensatie.

Roodkorstkazen

Roodkorstkazen hebben vaak een heftige sterke smaak en dito geursensatie. Deze kazen, zoals de Epoisses, Munster en Reblochon, verdragen lang niet alle wijnen. Dit komt mede door de smaak, maar ook doordat ze een plakkerige sensatie in de mond teweegbrengen. Een combinatie met een tanninerijke wijn is dan ongewenst. Een wijn die roodkorstkazen als geen ander complementeert is de Gewürztraminer uit de Elzas. Een andere optie is een zoete Sherry.

Blauwaderkazen

Van de zachtere Fourme d’Ambert en de Blue de Causses tot aan de sterke Roquefort en Blue Stilton; blauwaderkazen hebben allemaal een ding gemeenschappelijk. Ze zijn altijd pittig en zoutig. Hierbij moet de voorkeur uitgaan naar de zoete witte wijnen. In het hoge segment kan je kiezen voor de Sauternes, maar de lichtzoete wijnen uit de Loire en Elzas doen het ook prima. Klassiekers zijn nog altijd de Britse Blue Stilton met Ruby Port of de Shropshire met whisky.

Geiten- en schapenkaas

Geitenkazen staan bekend om hun natuurlijke zuurgraad. Hierdoor zijn wijnen met tannine een slechte combinatie. De zuren uit de kaas en de tannine uit de wijn reageren namelijk anders in de mond. Een goede keuze voor geiten- en schapenkazen zijn dan ook wijnen met een hogere zuurgraad en frisse tonen, zoals een Sauvignon Blanc of Chenin Blanc.

Harde- en halfharde kazen

In het algemeen zijn witte wijnen geschikter om te combineren met kaas dan rode wijnen. De harde- en half harde kazen zijn hierop een aangename uitzondering. Kazen zoals Emmentaler en Gruyere laten zich uitstekend begeleiden door een rode wijn of een Port. Hoe ouder de kaas hoe krachtiger de begeleidende rode wijn mag zijn. Goede keuze zijn bijvoorbeeld de Shiraz of een Merlot.

Meer weten over kaas?
Terug naar themapagina 'KAAS'.

Kazen in dit artikel
Kaas Artikelnummer
Epoisses 359983
Munster 418559
Reblochon 078448
Fourme d’Ambert 003406
Blue de Causses 006346
Blue Stilton 006092
Gruyere 005984
Emmentaler 005989
Terug naar Reportages