Vier manieren om te grillen

Het ene gerecht is het andere niet. Daarom is het belangrijk te weten hoe je kunt grillen. Kies weloverwogen de beste manier om te grillen en ga voor de juiste smaakbeleving.

Ga voor de directe grillmethode

Deze methode is geschikt voor gerechten die niet langer dan 25 minuten gegrild hoeven te worden. Dus wil je worsten, garnalen, hamburgers of groentespiesen grillen? Dan kies je voor de directe grillmethode. Zo ga je te werk: Verdeel de briketten gelijkmatig over het onderrooster. Zo liggen ze direct onder de gerechten. Zorg dat je de deksel gesloten houdt. Zo voorkom je steekvlammen. Je tilt de deksel maar één keer op om je vlees, vis of groente te draaien. De directe grillmethode zorgt ervoor dat de natuurlijke smaken van de producten bewaard blijven.

Kies de indirecte grillmethode

Een barbecue met deksel is goed te gebruiken als oven. Dit doe je als je de indirecte grillmethode gebruikt. Dan wordt namelijk de warmtebron verplaatst naar de buitenkanten van de barbecue en zorg je ervoor dat gerechten niet verbranden voordat de binnenkant gaar is. Ideaal voor bijvoorbeeld het bereiden van rollades of gevogelte. Zo ga te werk: Leg de briketten aan de zijkant van de ketel op het onderrooster. In het midden zet je een aluminium druipbakje neer. Giet in dit bakje een beetje water. Zo voorkom je rookontwikkeling en zorg je er meteen voor dat vet en sappen worden opgevangen. Ga uit van minimaal 30 minuten grilltijd.

Probeer de 50/50 grillmethode

Deze grillmethode werkt in principe hetzelfde als de indirecte grillmethode. Het grote verschil is dat je het gerecht niet in het midden van de barbecue plaatst, maar aan één van de zijkanten. De briketten liggen dan als het ware naast het gerecht in plaats van eronder. Het aluminium druipbakje ligt wel onder het gerecht (rollade bijvoorbeeld of gevogelte).

Soms werkt ook de circulaire grillmethode

De circulaire grillmethode kun je eigenlijk alleen gebruiken op een houtskoolbarbecue. Het grote voordeel: het is de perfecte methode voor het bereiden van een knapperige pizza! Zo ga je te werk:
Verdeel de briketten gelijkmatig in een cirkel aan de buitenkant van de barbecue. Zo zorg je ervoor dat de temperatuur straks rond de 300 graden Celcius uitkomt. Zet de pizzasteen boven het midden van de barbecue. De barbecue werkt nu als een oven. Eet smakelijk!

Maak echt indruk met je barbecue Klik hier en bekijk de mogelijkheden.

Terug naar Reportages