Wild is Ruig

Wild is een geliefd product bij culinair Nederland. Zodra de blaadjes van de bomen vallen, schieten wildgerechten als paddenstoelen uit de grond. Logisch, want wild leent zich uitstekend voor tal van bereidingen. Sligro sprak met Michaël Ruig, commercieel manager bij Ruig Wild en Gevogelte én wildliefhebber bij uitstek. “Wild is een product wat nog echt puur is. Het heeft z’n kostje zelf bij elkaar gescharreld in alle vrijheid. Een eerlijker product is er dan ook niet”.

Recht uit de natuur, stoer en ongetemd. Wild is ruig. Zeker bij Sligro, waar dit zowel letterlijk als figuurlijk het geval is. Ons wild en gevogelte is namelijk afkomstig van Ruig. Dit familiebedrijf is al 120 jaar dé specialist op het gebied van wild en gevogelte.

Ruig haalt zijn producten eigenlijk overal vandaan, maar er ligt wel een nadruk op bepaalde landen. “Wij hebben veel wild van eigen bodem. Deze producten worden rechtstreeks bij de jagers opgehaald. Daarnaast werken wij al jaren samen met een wildverzamelaar in Oostenrijk”.

Wild scharrelt. De leefomgeving is van grote invloed op de smaak.

Smaak van wild

De smaak van wild laat zich moeilijk omschrijven en kan per diersoort verschillen. “Iedere wildsoort heeft z’n eigen specifieke smaakbeleving. De uiteindelijke smaak wordt voornamelijk veroorzaakt door wat het dier gegeten heeft. De leefomgeving is dan ook van grote invloed hierop”.

Wilde gans

Van wild zwijn tot hert. Ruig heeft een uitgebreid assortiment met producten waar ze trots op zijn. Dit wildseizoen verwacht Michaël veel van wilde gans. “Jarenlang mocht er niet gejaagd worden op deze trekvogels. Nu is de populatie echter te hard gegroeid en zorgen ze voor overlast. Ruig is in diverse samenwerkingsverbanden bezig het product volop op de kaart te zetten”.

Culinair gezien biedt wilde gans veel mogelijkheden. En ook prijstechnisch gezien is deze vogel erg interessant. Het vlees is stevig en mager met een exquise smaak. Culinaire tip: snijd gerookte wilde gansfilets als een carpaccio en serveer er een dressing van roodfruit bij. Een traktatie voor wildliefhebbers.

Traditionele topper

Hert is traditiegetrouw zeer populair in de Nederlandse keuken. Ook bij Michaël is dit dier geliefd. “Eén van mijn favorieten is hert uit Oostenrijk. Dit vlees is prachtig van structuur en heeft een subtiele wildsmaak”. Dit vlees heeft daarnaast een laag vet- en cholesterolgehalte.

Hertenbiefstuk kan hetzelfde behandeld worden als runderbiefstuk. Een heerlijk gerecht voor de gure herfst en wintermaanden is een hertenragout met jeneverbessen, ontbijtkoek en winterpeen.

Wildseizoen

Veel consumenten denken dat wild alleen verkrijgbaar is tijdens het wildseizoen dat officieel start op 15 oktober, maar dit is niet het geval. Wild als konijn en houtduif is namelijk het hele jaar door verkrijgbaar. Wel mag er pas vanaf 15 oktober gejaagd worden op alle wildsoorten.

Terug naar themapagina: Wild en Gevogelte

Terug naar Reportages