Winterse terrastips en trends

Waar de terrassen in de zomermaanden vaak overvol en gezellig zijn, is de aanblik in de wintermaanden meestal het tegenovergestelde. Onterecht, vindt Jord Althuizen. Althuizen, mede-eigenaar van bbq-cateringbedrijf Smokey Goodness. Hij weet precies wat er nodig is om ook in de winter te scoren met een mooi terras.

"Wie wil dat zijn terras ook in de wintermaanden aantrekkelijk is, moet om te beginnen voor 3 belangrijke zaken zorgen: het moet droog zijn, warm en behaaglijk", stelt Althuizen. "Niemand gaat graag zitten op een terras waar het koud, nat of winderig is. Windschotten, terrasverwarming, overkappingen, lekker warme fleecekleedjes op de stoelen; er zijn meer dan genoeg manieren om daarvoor te zorgen. Het gaat erom dat je een omgeving creëert waar mensen graag willen verblijven."

De fik erin

Natuurlijk beschikt niet iedere horecagelegenheid over ruimte of middelen om voor die randvoorwaarden te zorgen. Maar, zo redeneert Althuizen, dat is geen reden om het terras helemaal niet te gebruiken. "Steek de fik erin! Zet een barbecue of vuurkorven neer. Daar kun je de lekkerste dranken en gerechten op klaarmaken. Houd wel rekening met je omgeving, in verband met rookoverlast. Gebruik daarom geen nat hout of rooksnippers, maar kies voor een elektrische ontsteking. Daarmee voorkom je dat je grote rookpluimen door je winkelstraat jaagt."

Winterse cocktails

Zijn de randvoorwaarden geschapen? Dan is het tijd voor lekker eten en drinken. "Qua dranken denken we in de winter massaal aan 2 dingen: warme chocolademelk en glühwein. Prima natuurlijk, ik zal nooit adviseren die van de kaart af te halen. Maar er kan zo veel meer. Warme winterse cocktails bijvoorbeeld, zoals de hot buttered rum, een warme mixdrank met Amerikaanse roots.

Wat mij ook altijd verbaast is de beperkte variatie met warme chocolademelk. Eigenlijk heb je 2 keuzes: mét of zonder slagroom. Terwijl we vaak een hele plank aan likeuren hebben staan. Varieer ook eens met toppings. Gebruik siroop of strooi er granola, stroopwafelkruimels, mini-marshmallows of kleine stukjes brownie overheen. Zo krijgt iedereen zijn eigen, heerlijke warme chocolademelk."

Breakfast burrito

Ook op het gebied van eten is er van alles denkbaar op een winterse barbecue. "Het is eigenlijk vreemd: in de zomer, als het heet en benauwd is, leggen we grote hoeveelheden vlees op de barbecue, terwijl de winter zich bij uitstek leent voor de wat zwaardere kost. Met een beetje creativiteit kun je daar heel mooi op inspelen. Neem winterse groenten, knollen, bieten, noem maar op. Pof of rooster ze op de barbecue. Heerlijk!"

Cakes en taarten

Een andere favoriet van Althuizen is de breakfast burrito, een omelet in een burrito gewikkeld die tussen de kooltjes heerlijk gaar en knapperig wordt. "Of appeltaart in een conservenblik, hotdogs met een sliert brooddeeg er omheen, en ga zo maar door. En wees gerust: een barbecue is feitelijk niets anders dan een doodgewone oven. In een afgesloten barbecue kun je zelfs cakes en taarten bakken. Doordat je het ‘out in the open’ doet, betrek je wél je gasten bij je terrasbeleving."

Terug naar Reportages