Zundert Trappist

Zundert Trappist

De echte bierliefhebber heeft er lang naar uitgekeken: de Zundert Trappist. Dit licht kruidige trappistenbier wordt met toewijding gebrouwen door de broeders van Abdij Maria Toevlucht in de gelijknamige Brabantse gemeente. Vanaf 2 december staat deze nieuwe Trappist van eigen bodem als primeur bij Sligro in de schappen.

Trappistenbieren worden al sinds jaar en dag gebrouwen. In totaal waren er tot op heden acht Trappisten abdijen die het ‘Authentic Trappist Product’-logo mogen voeren. Zes daarvan komen uit België: Westmalle, Westvleteren, Orval, Chimay, Rochefort en Achel. Stift Engelszell vindt zijn oorsprong in Oostenrijk. En uit eigen land kwam alleen La Trappe, gebrouwen in de brouwerij bij abdij De Koningshoeven in het Brabantse Berkel-Enschot.

Tweede Nederlands trappistenbier

De introductie van een tweede Nederlands trappistenbier is een mijlpaal voor iedereen die deze ‘bieren voor echte genieters’ een warm hart toedraagt. Om het predicaat trappistenbier te verdienen, voldoet de Zundert Trappist aan een aantal strenge voorwaarden: het bier wordt door de monniken zelf gebrouwen én dat gebeurt binnen de eigen kloostermuren. Verder brouwen de broeders zonder winstoogmerk. De opbrengst wordt voornamelijk gebruikt voor het eigen levensonderhoud. Wat overblijft gaat naar charitatieve doelen.

Aandacht en toewijding

“De inkomsten zijn bedoeld om ons monnikenleven hier mogelijk te maken”, legt de abt broeder Daniël uit. “Arbeid is een belangrijk aspect van dit leven maar vormt niet de hoofdmoot. Wij brouwen om te leven en niet andersom. Dat wat we doen, doen we met aandacht en toewijding. We willen de brouwerij daarom kleinschalig houden. We brouwen zoveel mogelijk zelf. Alleen waar nodig laten we ons adviseren en begeleiden door deskundigen.”

Zundert - Broeder Daniel

Abdij Maria Toevlucht

De Abdij Maria Toevlucht in Zundert werd in 1900 in gebruik genomen. Oorspronkelijke bewoners waren enkele monniken van abdij De Koningshoeven uit Berkel-Enschot. De naam dankt de abdij aan de toenmalige politieke situatie in Frankrijk, waarbij Franse monniken dreigden te worden uitgedreven. Uit voorzorg besloot de abt van De Koningshoeven tot de bouw van enkele toevluchtsoorden, waaronder Maria Toevlucht. Uiteindelijk hoefde het klooster gelukkig niet zijn toebedachte rol te vervullen en werd Maria Toevlucht een zelfstandige abdij.

Bier brouwen

Van oudsher zorgde de eigen boerderij voor een belangrijk deel van de inkomsten. Door beperkende regelgeving werd exploitatie steeds moeilijker en inmiddels is de boerderij al sinds 2009 niet meer in gebruik. “Op zoek naar nieuwe mogelijkheden kwam, vanuit onze achtergrond als trappisten, al snel bier brouwen aan de orde”, vertelt broeder Daniël. Na grondige oriëntatie bij andere brouwende abdijen en gesprekken met externe deskundigen hakten de broeders de knoop door.

Zundert - brouwketel

Brouwerij de Kievit

Belangrijke voorwaarde was dat de brouwerij moest passen bij de abdij en de prachtige omgeving. Broeder Daniël: “We wonen hier en voelen ons verantwoordelijk voor dit gebied. Zelf vergeet je het soms even, maar van gasten horen we telkens weer hoe ontzettend mooi het hier is. Daar moeten we zuinig op zijn.”

Als locatie voor brouwerij De Kievit werd gekozen voor de leegstaande boerderij. Vooral het deel waar vroeger het hooi en stro werd opgeslagen, bleek prima geschikt. Bij de inrichting zijn alle technische mogelijkheden ingezet om zo zuinig mogelijk om te gaan met energie.

Zundert - mozaiek

Eigen karakter

Met de totstandkoming van het mooie karakter van de Zundert Trappist gingen de monniken niet over één nacht ijs. Na een eerste brainstormsessie ontstond al snel een eerste globale karakterschets. Duidelijk was dat het nieuwe trappistenbier zeker geen duplicaat van een bestaand bier moest worden. Het moest zich onderscheiden met een geheel eigen karakter.

Proef nu

Zundert Trappist is nu verkrijgbaar bij Sligro. Ontdek nu zelf de smaak van dit authentieke Trappistenbier.

Terug naar Reportages