Thee

Thee

Thee komt van de struik genaamd Camelia Sinensis en wordt verbouwd in landen met een tropisch klimaat zoals China, Nepal en Sri Lanka. Er zijn wel 80 landen waar thee wordt verbouwd en wel meer dan 10.000 subsoorten. Als je een kopje thee serveert denk je waarschijnlijk niet aan alle stappen die dit kopje thee heeft doorlopen. Heel wat mensen zijn druk in de weer geweest met jouw kopje thee. Wanneer je dit weet – en vertelt aan je gasten – krijgt dit kopje thee ineens een heel andere beleving.

Van plantage tot presentatie

Van plantage tot presentatie

Theebladeren worden zorgvuldig met de hand geplukt. Hele bladen zijn het lekkerst en daardoor het meest gewenst. Daarna maakt de thee een wel 24 tot 48 uur durend proces door. Na semi-handmatig sorteren en verpakken wordt de thee per boot of vliegtuig verzonden. En vind je de thee terug in de schappen van Sligro.

Hoe verser hoe beter

Hoe verser hoe beter

De smaak van thee gaat na een aantal maanden al wat vervlakken. Na een jaar merk je duidelijke afname van het karakter. Dit gebeurd in de verpakking, dus drink thee zo vers mogelijk! Wil je thee toch bewaren let dan altijd op lucht en lichtdicht en vrij van vocht.

Soorten thee

Soorten thee

Als we het over soorten hebben hebben we het dus over de type thee niet over smaken of namen. Je kan het vergelijken met witte, rosé of rode wijn.

Bekijk alle soorten thee

Hoe zet je thee

Thee zetten is niet moeilijk maar theerecepten maken is een vak apart. Vaak ligt de bereiding echter bij de gast. Vergelijk dit eens met een cappuccino, als je die besteld krijg je ook een product, met zorg bereid, op je tafel. Ook de smaak van een goede kop thee zit voor een groot deel in de bereiding. Laat hierbij dus je expertise zien. Vertel het verhaal aan tafel, zo verkoop je geen kop thee, maar een theebeleving. In combinatie met een mooie presentatie is dit dé manier om waarde toe te voegen aan je kopje thee.

Temperatuur

Temperatuur

Veel thee wordt op een hoge tempratuur gezet. Er zijn echter uitzonderingen. Zo smaken bepaalde soorten groene thee lekkerder - soms ook minder bitter - als je deze op een lagere temperatuur (85 graden) zet. Vertel dit aan je gasten bij serveren. Vaak reageren gasten positief op deze funfacts. Er zijn ook groene thee soorten die wel tegen kokend water kunnen dus kijk altijd welke soort voor welke temperatuur geschikt is.

Hoeveelheid

Hoeveelheid

De massa van een kilo thee verschilt per soort. Een kilo witte thee is een hele berg thee, terwijl een kilo zwarte in een kleine zak past. Daarom kan een theeschepje als maat voor iedere soort een ander resultaat geven. Gebruik daarom een weegschaaltje om een consequente smaak te serveren aan je gasten.

Water & zetwijze

Water & zetwijze

Thee bestaat voor 99% uit water en is dan ook erg belangrijk. Gebruik altijd gefilterd water in de waterkoker. Door de ontkalking smaakt thee zachter en schoner. Water uit de koffiemachine getapt is altijd gefilterd. Je hebt de keuze tussen zakjes en losse thee. Losse thee moet je wegen en na de gewenste trektijd uit het water zeven, bij zakjes hoeft dit niet. Geef altijd een tijdsindicatie bij het uitserveren.

Trektijd

Trektijd

Thee heeft tijd nodig om de geur, kleur en smaak over te dragen aan het water. Als je thee binnen een halve minuut weer eruit haalt vergroot je de kans op een “lege” smaak. De verschillende lagen van smaken en complexiteit hebben niet de kans gekregen om eruit te komen.

Haal meer omzet uit thee

Meer omzet met thee

Focus op kennis en expertise

Door inspiratie, aandacht, expertise en communicatie toe te voegen kun je eenvoudig meer kennis bij gast en theezetter creëren. Zo kun je meer vragen voor een kop thee. Onbekend maakt onbemind, dit is met een beetje focus op een leuke manier te veranderen! Het meest gedronken drankje op aarde na water heeft meer potentie!

Meer omzet door presentatie

Ook met een opvallende presentatie kun je het verschil maken en zomaar 10 tot 50 cent meer vragen voor het kopje thee in jouw zaak. Een simpele margebooster met enorm onderscheidend vermogen. Presentatie in combinatie met kwalitatieve thee maken het verschil en zorgen ervoor dat jouw klanten een blokje om lopen speciaal voor jouw zaak.

Kies jouw stijl

Presenteer losse thee in mooie losse potjes of in een weckpot of blik met een eigentijds of klassiek design. Op onze non-food afdeling hebben we voor iedere zaak een ruime keuze. Alex Meijer heeft daarnaast stickers die verkrijgbaar zijn op de koffie- en theeafdeling van jouw Sligro vestiging. Vraag ernaar bij één van onze specialisten.

Mooie presentatie van het theemoment

Pro Chef mini broodvorm
Art. nr. 866362

Oliekannetje RVS voor koffiemelk / theewater
Art. nr. 12316

Presentatie krat 30x20x10 cm
Art. nr. 499775

Presentatie pallet 30x20x3 cm
Art. nr. 499649

Mini frituurmandje
Art. nr. 35262

Emmer rvs
Art. nr. 985325

Losse thee: Extra beleving, meer marge!

Losse thee: Extra beleving, meer marge!

Losse thee straalt meer kwaliteit en luxe uit dan theezakjes. Niet alleen is de smaak krachtiger, maar de grove blaadjes en het geurige aroma zorgen ook voor extra beleving bij je gast. Door de extra beleving en presentatie kan je € 0,50 meer vragen voor een kop thee. Ondanks die luxere uitstraling is losse thee per kopje een stuk goedkoper dan een standaard theezakje (€ 0,02 inkoop tegenover € 0,20 inkoop!). Kies je voor de losse thee en presentatie van Alex Meijer, dan kun je bijvoorbeeld € 0,68 meer verdienen dan met een reguliere kop thee.

Bekijk alle thee recepten
Je omzet verhogen met thee to go

Je omzet verhogen met thee to go

Je kan direct je omzet verhogen door thee ook to go te verkopen. Zeker op high traffic locaties zoals nabij stations en scholen biedt dit een enorme kans. Immers kwaliteit verkoopt zichzelf. Door het duidelijk te communiceren geef je jouw omzet direct een lift! Denk ook aan passende (en instagrammable) presentatie in een disposable die past bij jouw zaak, én dus jouw doelgroep! Sligro heeft een ruim assortiment van disposables van basis tot high end voor iedere zaak.

Bekijk de disposables

Pairing met thee

Steeds vaker zijn chefs en sommeliers op zoek naar pairing van dranken en food buiten de klassieke combinatie met wijn om. Thee is hierbij een verrassend non-alcoholisch alternatief, niet alleen bij chocolade. We geven je graag een aantal mooie pairings om direct te starten in jouw zaak:

Zwarte thee volle rijke smaken zoals pittige gekruide gerechten waar je rode wijn bij zou schenken
Groene thee vis, rijstgerechten, salades, geitenkaas, meloen en kip
Witte thee milde smaken zoals basmati rijst en gerechten waar je witte thee bij zou schenken
Oolong thee groenere variant: zeevruchten, kreeft, Madeleine, cake en rijke zoete gerechten
donkere variant: uitgesproken smaken als eend of gegrild vlees
Lees meer in Exclusief
Koken met thee

Koken met thee

Koffie, thee of een dessert? Vaak kiezen je gasten voor één van de twee. En dat is zonde. Want zo loop jij omzet mis. Daar is nu een oplossing voor. Eentje die zowel voor jou als voor je gasten interessant is. Want met Sweet Bites kiezen ze niet tussen thee of een dessert, ze gaan voor allebei! Sweet Bites zijn namelijk kleine desserts (formaat amuse) die je verkoopt in combinatie met koffie. Of thee natuurlijk. Ideaal! Voor jouw gasten. En jouw omzet.

Meer over sweetbites
Sweetbites met thee

Sweetbites met thee

Thee combineert niet alleen heerlijk met het dessert. Je kan er ook fantastische desserts mee maken zoals een crème brûlée van thee. Met thee kun je bovendien ook goed vis pocheren, stomen, infuseren of roken. Denk hierbij aan in thee gegaarde lamsbout of met caramelthee geïnfuseerde peer. Je ziet, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Bekijk recept voor crème brûlée van thee