Chef-kok Albert Adrià werd er wereldberoemd mee: moleculair koken, ook wel het nieuwe koken genoemd. Maar deze ’speciale’ bereidingsmethode is misschien eenvoudiger dan u denkt. Met de 5 Texturizers van Maison Niels de Veye kan iedereen zijdezachte sauzen, gladde purees of kaviaarachtige bolletjes creëren als aanvulling op een gerecht. Maar let op: gebruik de juiste verhouding. Met onderstaande recepten en tips helpen we u alvast een handje.

De Texturizers zijn verkrijgbaar in de varianten Agar, Lecithine, Alginaat, Lactaat en Xantghaangom. Deze producten bevatten geen extra toevoegingen en zijn verpakt in kleine potjes. Kortom: ideaal voor iedere keuken!

Agar

Agar

Bindmiddel
art. nr. 311749

Alginaat

Alginaat

Bindmiddel
art. nr. 311786

Lactaat

Lactaat

Antioxidant
art. nr. 311794

Lecithine

Lecithine

Emulgator
art. nr. 311825

Xanthaamgom

Xanthaamgom

Verdikkingsmiddel
art. nr. 311804

Toepassing texturizers

Toepassing en mogelijkheden

De Texturizers van Maison Niels de Veye kunnen op talloze manieren gebruikt worden. Zo is het bindmiddel Agar ideaal om geleien en gels mee te bereiden. Het wordt ook vaak gecombineerd met gelatine. Het grote verschil zit hem in de bindkracht van het product; die is bij Agar vele malen sterker.

Het bindmiddel Alginaat wordt vaak samen met lactaat gebruikt. Met deze 2 producten kunnen kaviaarachtige bolletjes bereid worden waarin een vloeistof verborgen zit. Dit scheikundige proces wordt spherficication genoemd. Lactaat wordt daarnaast veel gebruikt om gekookte producten weer een bite te geven en om verkleuring tegen te gaan.

Xanthaangom fungeert als verdikkingsmiddel en is ideaal om mooie sauzen en crème vullingen te bereiden. Wilt u een saus luchtig of schuimig maken? Dan biedt Lecithine uitkomst.

Bereidingstip

Belangrijk bij het gebruik van de Texturizers is om ze poederend toe te voegen aan een vloeistof. Gebeurt dit te snel, dan verklonteren ze en zijn ze moeilijk of helemaal niet meer te vermengen. Hoe sterker de bindkracht, hoe geleidelijker het product moet worden toegevoegd.

Dooiers van citrusfruit

Dooiers van citrusfruit

met Alginaat en Lactaat

Bekijk de toepassing

Luchtig sinaasappelschuim

Luchtig sinaasappelschuim

met Lecithine en Xanthaangom

Bekijk de toepassing

Druppels van Gin-Tonic

Druppels van Gin-Tonic

met Alginaat, Xanthaamgom en Lactaat

Bekijk de toepassing

Gel van passievrucht

Gel van passievrucht

met Agar

Bekijk de toepassing

Mayonaise zonder ei

Mayonaise zonder ei

met Xanthaangom en Lecithine

Bekijk de toepassing

Luchtig schuim van groene kruiden

Luchtig schuim van groene kruiden

met Lecithine

Bekijk de toepassing

Krokante gepofte puntpaprika

Krokante gepofte puntpaprika

met Lactaat

Bekijk de toepassing

Crème van wortel

Crème van wortel

met Agar en Xanthaangom

Bekijk de toepassing

Limoenparels

Limoenparels

met Agar

Bekijk de toepassing

Bubbels van Tia Maria

Bubbels van Tia Maria

met Xanthaangom

Bekijk de toepassing

Handige tools

Om te werken met de Texturizers van Maison Niels de Veye hoeft u geen dure keukenapparatuur aan te schaffen. Wel zijn er een aantal hulpmiddelen waarmee u eenvoudig de mooiste creaties kunt laten slagen. Zoals een digitale weegschaal die tot op een 10de gram nauwkeurig weegt. De verhoudingen in een recept komen namelijk heel precies.

Bij Sligro vindt u alle benodigde tools om de mooiste structuren te maken. Advies nodig over de juiste hulpmiddelen? Vraag dan onze specialisten in de vestiging. Zij helpen u graag.

Handige tools voor texturizers