De rijke keuken van Noord-Afrika

In de Noord-Afrikaanse keuken valt nog een scala aan mogelijkheden te ontdekken. Onder de zon van Marokko en Tunesië zijn de heerlijkste gerechten ontstaan. Met een groot palet aan smaken, kleuren en geuren. Sligro heeft een groot assortiment voor de Noord-Afrikaanse keuken. Van het basisingrediënt couscous, dat in allerlei smaken en kleuren verkrijgbaar is tot (gedroogde) kikkererwten, gekonfijte citroen en lamskoteletjes van topkwaliteit. En natuurlijke mogen de talloze kruiden en kruidenmixen niet ontbreken.

Sligro biedt 1001 producten voor de Noord-Afrikaanse keuken, waarbij ook passend kookgerei, zoals de tajine, natuurlijk niet ontbreekt.

Kruiden Noord Afrika

De Noord Afrikaanse keuken staat bekend om zijn kruiden. Bij Sligro vind u een enorm aan bod in verse en gedroogde kruiden. Nieuw is het kruidenassortiment van Sligro Spice Market met in totaal 125 verschillende kruiden en mixen.

Heel bekend is natuurlijk Ra’s el-Hanout, een van oorsprong Marokkaans mengsel van minimaal 20 specerijen. Kardemom, kurkuma, foelie, gember, kaneel, piment, kruidnagel, nootmuskaat, gedroogde bosbessen, korianderzaad en zwarte peper mogen niet ontbreken in deze succesvolle mix. Perfect in tajinegerechten met rundvlees. Of als pittig accent in een dressing bij een tomatensalade.

Ra’s el-Hanout

Art. nr. 201575
De bekendste Marokkaanse kruidenmix, kant-en-klaar in een handig potje van ca. 180 gram.

Mechoui kruiden

Art. nr. 201693
Heerlijke mix die uitstekend past bij schapenvlees, kant-en-klaar in een handig potje van ca. 180 gram.

Couscousmix

Art. nr. 847902
Een uniek kruidenmengsel om couscous eenvoudig op smaak te brengen, met onder meer ui, komijn, munt en citroensap.

Couscouskruiden vis

Art. nr. 201525
Een smakelijke en gemakkelijke mix, speciaal voor couscousgerechten met vis.

Bekijk alle aanbiedingen

De veelzijdigheid van couscous

Couscous is in de Nederlandse keuken aan een ware opmars bezig. De traditionele bereiding, waarbij de kleine bolletjes durumtarwe de vervanger vormen van rijst of pasta, is wel bekend. Maar er zijn zoveel méér mogelijkheden. Bijvoorbeeld couscous in een zomerse salade of als basis van een romig dessert. In het buitenland zijn koude en warme nagerechten met couscous al helemaal geaccepteerd, in Nederland gaan we dit soort desserts nu ook ontdekken!

Smaakvarianten


Behalve couscous in de naturelvariant zijn er tegenwoordig ook veel smaakvarianten die nog meer kleur en smaak geven aan gerechten. Denk aan de extra gezonde volkorenvariant, de subtiele smaken tomaat en spinazie, de vrolijke tricolore en de Moroccan Spiced, waar al kruiden aan zijn toegevoegd.

Premium Moyen

Art. nr. 269722
Naturel couscous op basis van authentieke Marokkaanse receptuur, in verpakking van 5 kg.

Tricolore

Art. nr. 518422
Een mengsel van naturel, spinazie en tomaat, wat zorgt voor een aantrekkelijk kleurenpalet.

Volkoren

Art. nr. 518359
De extra gezonde couscousvariant door de vezels die het volkorenmeel bevat.

Maroccan Spiced

Art. nr. 85607
Couscous die alvast een mediterrane, kruidige smaak heeft meegekregen.

De Noord Afrikaanse keuken

Noord Afrikaans koken? Met deze heerlijke recepten tovert u eenvoudig een moderne Noord Afrikaanse maaltijd op tafel. Eenvoudig te bereiden, verrassend van smaken en helemaal van nu.

Rabda kikkererwten
salade

4 personen - bijgerecht
Kan zowel koud als warm gegeten worden.

Bekijk het recept

Couscous-feuilleté
met wortel-tagliatelle

4 personen - voorgerecht
Eenvoudig te bereiden vegetarisch gerecht.

Bekijk het recept

Lichtgegaarde kabeljauw
met parelcouscous

4 personen - hoofdgerecht
Kan met zowel met skrei als kabeljauw bereid worden.

Bekijk het recept
Bekijk alle aanbiedingen

Variëren met vlees & groenten

In de Noord-Afrikaanse keuken wordt veel gewerkt met lamsvlees: denk aan lamsschouder voor in de tajine, Marokkaans gemarineerde, gegrilde lamskoteletjes of pittige burgers van lamsgehakt.Ook kip ontbreekt niet in deze gevarieerde keuken. Vaak wordt de gehele kip gebruikt in stoofgerechten, in combinatie met olijven, ui, citroen en natuurlijk geurige kruiden.

Groenten


De Noord-Afrikanen houden er ook van om veel verschillende groenten in gerechten te gebruiken. Zoals pompoen, een vast ingrediënt in veel couscousgerechten. Ook populair is aubergine, vaak gecombineerd met schapenvlees in de tajine, gevuld met tonijn of garnalen, of als basis voor een salade. Ook paprika en tomaat zijn geliefd en komen in allerlei gerechten terug; tomaat steevast in de Marokkaanse soep Harira.

Lamsgehakt

Art. nr. 004192
Gehakt van het Upper Wicklow lam, Iers kwaliteitslamsvlees.

Landhoen

Art. nr. 007679
Heerlijke biologische kip uit eigen land; met Sligro’s eerlijk & heerlijk-label.

Pompoen muskaat

Art. nr. 682483
De mooie, oranje pompoen uit Frankrijk, met zacht, vezelig en zoet vruchtvlees.

Cherrytrostomaatjes

Art. nr. 413847
Heerlijk zoete tomaatjes uit eigen land van Mijnboer, met een frisse nasmaak en een stevige bite.

Bekijk alle aanbiedingen

Multifunctionele pan

De tajine is een kenmerkende ‘pan’ in de Noord-Afrikaanse keuken. Tajines worden gebruikt voor allerlei gerechten met groente, vlees, kip en vis. Door de vorm van de deksel wordt het gerecht gelijkmatig gaar gestoomd. De condens valt weer terug in de schaal. Er is in verhouding heel weinig olie of ander vet nodig bij het bereiden. Het langzame garen zorgt bovendien voor optimaal smaakbehoud. De bereide gerechten kunnen in de tajine opgediend worden. Bij Sligro is onder andere de professionele tajine verkrijgbaar van het merk Emile Henry.

Zelf malen

Voor wie gaat experimenteren met kruiden en specerijen die passen bij de Noord-Afrikaanse keuken is de vijzel een ideaal hulpmiddel. Bij Sligro zijn diverse vijzels verkrijgbaar.

harira

Peulvruchten en zuidvruchten

Zoals couscous, de vele kruiden, lam en kip zich thuis voelen in de Noord-Afrikaanse keuken, zo horen ook de peulvruchten en zuidvruchten erbij. Gedroogde peulvruchten blijven lang goed, zijn gezond, rijk aan vezels en ijzer en geven een verzadigend gevoel. Daarmee vormen ze ook een uitstekend alternatief voor vlees. Sligro biedt een zeer breed assortiment gedroogde peulvruchten van diverse gerenommeerde merken.

Heel populair is de kikkererwt. Die wordt onder meer gebruikt in harira, tajine met lamsvlees of als bestanddeel van een 7-groentencouscous. Ook linzen, witte bonen en spliterwten zijn graag geziene ingrediënten.

Zuidvruchten


Zuidvruchten geven Noord-Afrikaanse gerechten iets fris en zoets mee. Verse sinaasappel, gedroogde dadels en abrikozen zorgen voor een verrassende accent in stoofgerechten met vlees. Ook gekonfijte citroen is een populair ingrediënt, bijvoorbeeld met kip in de vulling van pastilla’s.

Groene linzen uit
Le Puv

Art. nr. 228357
Kleine linzen uit Frankrijk, geroemd om hun heerlijke smaak.

Kikkererwten
van Rabda

Art. nr. 201732
De koning onder de peulvruchten in de Noord-Afrikaanse keuken.

Dadels zonder
pit

Art. nr. 394129
Deze zachte, zoete gedroogde dadels zonder de pit zijn gemakkelijk te verwerken.

Gekonfijte
citroenen

Art. nr. 201774
Zeer geschikt als verfrissende garnituur bij stoofschotels.