Oesters bij Sligro

Een oester is een prachtig natuurproduct. De unieke, ziltige smaak heeft weinig bereiding of toevoeging nodig. Een ware delicatesse! Sligro heeft een zeer ruim assortiment oesters. Van de romige platte oester uit de Oosterschelde tot de wat mildere caresse-oester uit de Grevelingen. Maar ook verschillende oesters uit Frankrijk. Stuk voor stuk met hun eigen verhaal.

Europese oesters

In Europa bestaan twee soorten oesters: de platte oester (Ostrea edulis) en de Japanse oester of creuse (Crassostrea Gigas). De platte oester komt alleen voor in de Oosterschelde en is vol en romig van smaak. Japanse oesters hebben een wat zachtere structuur. Ze komen overal in Europa voor, maar bij Sligro komen ze uit Zeeland of Frankrijk. In totaal zijn er zeven verschillende Japanse oesters (creuses) verkrijgbaar bij Sligro. Door verschillen in herkomst, voeding en kweekmethode heeft elke variant een heel eigen karakter. Het smaakpallet is breed.

Heerlijke smaakparels
De ultieme oesterbeleving? Combineer oesters met passievrucht of witte chocolade. Of met brunoise van appel met balsamicoazijn en druivenpitolie met dille.

Bekijk recept
Bekijk alle aanbiedingen

Oesters classificering

De ene oester is de andere niet. Let op: voor oesters gelden verschillende classificatiesystemen. Voor de creuse geldt een systeem van 0 tot 5. Oesters met classificatie 0 wegen 151 gram of meer. Een oester die tussen de 30 en 45 gram weegt, krijgt het nummer 5 achter zich genoteerd. De grotere creuse, (2, 1 en 0) worden vaak gebruikt om mee te koken. De nummers 5, 4 en 3 zijn populair om rauw geconsumeerd te worden. Platte oesters worden geclassificeerd met nullen. Hoe meer nullen, des te groter de oester.

Oesters uit Frankrijk kennen een classificering van 0 tot en met 5, waarbij de een oester met classificatie 0 het zwaarst weegt.

Oesters van Zeeuwse bodem

De platte oester is een exclusief product: hij groeit langzaam en is pas na een jaar of vijf geschikt voor consumptie. Dit resulteert in een verfijnde smaak. In 1963 raakten bijna alle platte oesters in de Oosterschelde uitgestorven vanwege een oesterziekte.

Toen is de Japanse oester in Zeeland geïntroduceerd. Deze oester mag met recht de naam ‘Zeeuwse oester’ dragen, want het is inmiddels de meest voorkomende oester in Zeeland. Zeeuwse oesters zijn afkomstig uit de Oosterschelde. Komen de oesters uit de Grevelingen, dan dragen ze de naam caresse. Beide varianten zijn vrij mild van smaak. Het Nederlandse oesterseizoen loopt van september tot en met april.

Assortiment Zeeuwse oesters bij Sligro

De Zeeuwse oesters bij Sligro zijn afkomstig van Prins en Dingemanse. Alle Zeeuwse oesters in ons assortiment zijn in het bezit van een MSC-certificering. Dit houdt in dat de oesters door duurzame visserij gevangen zijn.

Platte oesters bij Sligro

art. 695258 - 12 stuks - plat 2/0 (F)
art. 270338 - 25 stuks - plat 3/0 (F)
art. 377818 - 12 stuks - plat 3/0 (M)
art. 142823 - 12 stuks - plat 4/0 (M)
art. 270346 - 25 stuks - plat 4/0 (M)
art. 270427 - 25 stuks - plat 5/0 (M)
art. 377826 - 12 stuks - plat 5/0 (M)
art. 270435 - 25 stuks - plat 6/0 (G)
art. 377834 - 12 stuks - plat 6/0 (G)

Zeeuwse oesters bij Sligro

art. 270150 - 50 stuks - Zeeuws 1 (G)
art. 377737 - 25 stuks - Zeeuws 1 (G)
art. 377745 - 12 stuks - Zeeuws 1 (G)
art. 016386 - 12 stuks - Zeeuws 2 (M)
art. 270215 - 25 stuks - Zeeuws 2 (M)
art. 770087 - 12 stuks - Zeeuws 2 (M)
art. 420357 - 50 stuks - Zeeuws 3 (F)
art. 421125 - 25 stuks - Zeeuws 3 (F)
art. 882821 - 12 stuks - Zeeuws 3 (F)

Caresse bij Sligro

art. 251596 - 12 stuks - Oesters Caresse

Bekijk alle aanbiedingen

Franse oesters: parels uit de Atlantische Oceaan

Ook Japanse oesters uit Frankrijk zijn verkrijgbaar van september tot en met april. Ze worden gekweekt in de Atlantische Oceaan. Dit levert een heerlijk ziltige smaak en stevige bite op. De oesters vormen de basis voor de fines de claires. Nadat ze uit zee zijn gehaald, worden deze oesters nog 30 dagen in vijvers (claires) gelegd. Daar hebben ze geen last van eb en vloed. Ze liggen de hele dag onder water en kunnen zich zo continu voeden. Het topsegment Fines de Claires krijgt het keurmerk Label Rouge. Deze oesters zijn groen, hebben een geraffineerde smaak en nog meer bite. Oesters met de naam Speciale La Reserve zijn nog vleziger. De smaak blijft zich ontwikkelen tijdens en na het eten: een must voor de echte oesterliefhebber.

Topkwaliteit

De Franse oesters bij Sligro komen van het Franse bedrijf Fonteneau, van de Nederlandse eigenaar Nick Werkhoven. De fines de claires van deze kweker behoren tot de beste oesters van Frankrijk. Zowel in de zee als in de vijvers leven de oesters onder strikt gecontroleerde omstandigheden. Micro-organismen in de vijvers geven extra voeding die in zee niet te vinden is. Dit levert topoesters op met een verfijnd ‘terroir’ en een constante, hoge kwaliteit.

Belle Kalod

art. 932794 – 24 stuks – Belle Kalod 3
art. 033016 – 48 stuks – Belle Kalod 4
art. 033469 – 96 stuks – Belle Kalod 4

Label Rouge

art. 850146 - 12 stuks - Label Rouge 2
art. 787644 - 24 stuks - Label Rouge 2
art. 855081 - 12 stuks - Label Rouge 3
art. 552646 - 24 stuks - Label Rouge 3

Pousse Claire

art. 757534 - 12 stuks - Pousse Claire 2

Fines de Claires

art. 820293 - 24 stuks - Fines de Claires 2
art. 552696 - 100 stuks - Fines de Claires 3
art. 708140 - 24 stuks - Fines de Claires 3
art. 281371 - 50 stuks - Fines de Claires 3
art. 708158 - 24 stuks - Fines de Claires 4
art. 552662 - 50 stuks - Fines de Claires 4

Speciale la Reserve

art. 820293 – 24 stuks – Speciale la Reserve 2
art. 552696 – 100 stuks - Speciale la Reserve 3
art. 708140 – 24 stuks - Speciale la Reserve 3
art. 281371 – 50 stuks - Speciale la Reserve 3
art. 708158 – 24 stuks - Speciale la Reserve 4
art. 552662 – 50 stuks - Speciale la Reserve 4

Bekijk alle aanbiedingen


Versbeleving aan tafel

Oesters zijn hét versproduct bij uitstek. Maak ze aan tafel open, dan ervaren gasten die versheid nog duidelijker. Goed gereedschap is daarbij onmisbaar en komt bovendien professioneel over. Houd de oester dus vast met een oesterhandschoen en gebruik een oestermes of oesteropener. Houd de oester zo plat mogelijk, steek het mes tussen beide schelpen en duw de oester open. Snijd de oester vervolgens los van de bovenste schelp.

Oesters op de kaart

Oesters worden steeds populairder binnen de horeca. De ziltige lekkernij kan prima rauw gegeten worden, maar kan ook in talloze gerechten verwerkt worden. Met deze 3 amuses met oesters in de hoofdrol

Oestermaki
met komkommer en mierikswortelschuim

Amuse
4 personen

Bekijk het recept

Kruidige roomssoep
van oesters


Amuse
12 personen

Bekijk het recept

Oesters met een sabayon
van verveine


Amuse
4 personen

Bekijk het recept