Custom css - kaas


Fruits de mer

Van oesters en krabben tot scheermessen en alikruiken. De Nederlandse wateren bieden een thuis aan een enorme variatie schaal- en schelpdieren. In de Mediterrane keuken zijn zeevruchten al jaren populair, maar ook Nederlandse chefs werken steeds vaker met deze culinaire lekkernij. De mogelijkheden zijn ongekend. Bekijk onze handige tips, interessante wetenswaardigheden en verrassende combinaties.

Foodpairing

‘Foodpairing’ is een innovatieve manier om smaken met elkaar te combineren. De theorie achter deze succesformule is uitgewerkt door Bernard Lahousse. De theorie is simpel. Producten passen goed bij elkaar als ze belangrijke smaakkenmerken met elkaar gemeen hebben.

Lees het artikel

Mosselen

Zeeuwse mosselen op de menukaart? Limoen, saffraan, dille of sinaasappel passen uitstekend bij de ziltige smaak van dit weekdiertje.

Oesters

Oesters bereiden? Combineer oesters met passievrucht, witte chocolade, limoen, lamsoren of truffel en laat u verrassen door het resultaat.

Oosterscheldekreeft

Oosterscheldekreeft is een ware delicatesse. Combineer dit heerlijke kreeftje eens met kervel, knolselderij of zeekraal. Succes verzekerd.

"Met een prachtig fruits de mer plateau kan een restaurant zich echt onderscheiden"

Liefhebbers van fruits de mer komen bij Sligro prima aan hun trekken. In de 32 vestigingen met een visafdeling vindt u altijd een ruim assortiment lekkernijen uit de zee. Variërend van kokkels tot scheermessen en van verse gamba’s tot crab claws. Harrie van den Broek is sinds 5 jaar werkzaam als chef op de visafdeling bij Sligro Veghel. “Ons gehele assortiment fruits de mer is natuurlijk goed, maar de oesters van Fonteneau vind ik het meest bijzonder. Een prachtig product, met een mooi verhaal.”

Lees het artikel

Te veel scherpe kruiden doen de overheerlijk smaak van de coquille geen recht

Coquilles Saint Jacques zijn een echte delicatesse. De enorm fijne en subtiele smaak komt vrij als u ze zachtjes aanbakt. Deze unieke smaak betovert mensen al eeuwenlang. Coquilles kunnen op talloze manieren bereid worden, maar echt verse coquilles zijn ook rauw als carpaccio een waar genot. Welke bereidingswijze u ook kiest, de coquille zal telkens bewijzen een topproduct te zijn.

Lees het artikel

Coquilles

Verse coquilles zijn een ware traktatie. Venkel, aardappel, oesterzwam, anijs, soja, sesam, avocado en sjalot passen uitstekend bij deze goddelijke lekkernij.

Langoustines

Langoustines hebben een volle romige smaak met een zoet tintje. Combinaties met tomaat, knoflook, dragon, limoengras, laurier, steranijs of kaneel zijn altijd een succes.

Kokkels

De kokkel heeft een mooie smaak en bevat mager vlees. Knoflook, tomaat, ui, paprika, spek, chorizo, koriander, pasta soorten, witte wijn en witvissen passen uitstekend bij kokkels.

"Let op de smaak van het gerecht!"

Grillen, pocheren, frituren of gewoon rauw. Zeevruchten kunnen op tal van manieren geserveerd worden. Het selecteren van een passende wijn is daarom ook geen eenvoudige klus. Vinoloog Claudia van Dongen geeft tips en doet enkele verrukkelijke suggesties.

Lees het artikel

Oesters

De smaak van de liefde

Oesters: een heerlijk product, waar steeds meer aandacht voor komt. Terecht, want met oesters kunt u uw gasten echt verwennen. Het weekdiertje heeft weinig opsmuk nodig. De ziltige en vooral romige smaak komt puur het beste tot zijn recht.

Lees het artikel

Mosselen

Klassiek vernieuwend

De bekendste zeevrucht van eigen bodem is de mossel. Mosselminnend Nederland kijkt ieder jaar opnieuw reikhalzend uit naar de start van het nieuwe seizoen. Het product is dan ook vanaf juli weer op tal van menukaarten te vinden. Populair zijn mosselen met witte wijn, maar ook de variant met donkerbier is erg geliefd.

Ga naar de webpagina of Lees het artikel

Oosterscheldekreeft

Overladen met smaak

De Oosterscheldekreeft is een uniek dier. Deze kreeft heeft namelijk een andere DNA-samenstelling dan andere kreeften. Dit komt omdat de Oosterscheldekreeft als larve de Oosterschelde is binnen gespoeld. Later, nadat Kreekrak in 1883 werd afgesloten, kon de Oosterscheldekreeft zich vrijwel geïsoleerd van de Noordzee voortplanten. Hierdoor groeide de Oosterscheldekreeft tot een unieke soort.

Lees het artikel

"De échte smaakbeleving krijg je namelijk pas als je met je vingers eet "

“Over fruits de mer raak ik niet uitgesproken. Het zijn stuk voor stuk prachtige producten”, vertelt Ron Koks (national accountmanager SmitVis). Ron is van mening dat er voor iedere horecaondernemer kansen liggen om zijn gasten extra te verwennen met al het lekkers uit de zee. Zeker nu Sligro een unieke manier van presenteren heeft gelanceerd: fruits de mer in een speciaal ontwikkelde boot van polystyreen.

Lees het artikel

Goed gereedschap biedt uitkomst

Handige hulpstukken

Fruits de mer zijn van nature heerlijke producten met een mooie smaak. Het zijn de ideale producten om te gebruiken in gerechten omdat ze enorm veelzijdig zijn. Het prepareren, bereiden en consumeren kan soms een uitdaging zijn. Goed gereedschap biedt uitkomst.

Lees het artikel

Prins en Dingemanse

Uit Yerseke

In het Zeeuwse Yerseke, aan de Oosterschelde, ligt een van de grootste schaal- en schelpdieren producenten in Europa: Prins en Dingemanse. Al jaren de huisleverancier van mosselen, oesters en schaaldieren van Sligro. Opgericht in 1880, behoort dit bedrijf tot de pioniers van de Nederlandse schelpdierkweek. Zo zijn ze de uitvinders van het onder beschermende atmosfeer verpakken van schelpdieren.

Lees het artikel

Toepassingen

Heerlijk als aperitief, lekker in soepen en verrassend in pasta's. Met schaal- en schelpdieren kunt u werkelijk alle kanten op. Wij doen u enkele suggesties.



Geitenkaaslunch

Langoustines met vanille en wortel

voorgerecht- 4 personen

Bekijk gerecht
Salade coquilles

Salade met Livacoppa en coquilles

Tussengerecht - 4 personen

Bekijk gerecht
Oosterscheldekreeft

Oosterscheldekreeft met ravioli

Lunchgerecht - 4 personen

Bekijk gerecht

Weetjes over schaal- en schelpdieren

  • Wereldwijd wordt er ca. 200 miljoen kilo mosselen geproduceerd. Nederland alleen produceert 57 miljoen kilo. Meer dan twee derde gaat naar België, waar mosselen met friet hét nationale gerecht is.
  • Oesters zijn wonderlijke dieren. Ze veranderen minimaal 1 keer hun leven van geslacht.
  • Sint Jacobsschelpen danken hun naam aan de heilige Jacobus de Meerdere, een van de apostelen van Jezus Christus. Zijn attribuut was een schelp
  • Mosselen uit Nederland, Duitsland, Denemarken en zelfs Ierland vallen onder hetzelfde Food and Agricultural gebied volgens de VN.