Custom css - specerijen


Specerijen

Specerijen zijn hot. Letterlijk en figuurlijk. U kunt er smaken mee verdiepen of juist contrast mee aanbrengen. Daarnaast zijn specerijen vaak ontzettend gezond. Kortom; specerijen zijn met recht de ideale vriend voor in de keuken.




Reuk

De specifieke geur en smaak van specerijen is afkomstig van etherische oliën die van nature aanwezig zijn

Bewaren

Bewaar specerijen in een gesloten pot op een donkere plaats. Warmte, licht en vocht komen de kwaliteit niet ten goede.

Historie

In de tijd van het Oude Egypte werd al gewerkt met kruiden en specerijen. Om hun krachten op peil te houden kregen arbeiders uien en knoflook te eten.

"Zoete én frisse smaken komen beter tot hun recht met gember"

Gember is een veelzijdige specerij met een frisse, citroen-peperachtige smaak en een zoete ondertoon. Gemalen gedroogde gember wordt ook wel djahé genoemd. Deze is een stuk scherper en pikanter dan de friszoete verse gemberwortel. In Nederland wordt gember vaak gebruikt in koek en gebak, zoals gemberkoek, ontbijtkoek en speculaas. In de Indonesische keuken wordt gember vaak toegevoegd aan allerlei hartige gerechten.

Lees het artikel

"Zacht van smaak en met een verleidelijk, honingzoet aroma"

Zacht, zoet en enigszins bedwelmend van geur. Vanille is onweerstaanbaar in zoete gerechten. Het versterkt namelijk de smaak van suiker en laat een mooi warm aroma na. Maar ook aan hartige gerechten geeft vanille een diepe, volle smaak.

Lees het artikel

Verse pepers

Een smaakmaker met pit

Pepers hebben culinair gezien heel wat in hun mars. Verse pepers zijn heel erg gezond. Ze bevatten zelfs meer vitamine C. Er bestaan wel 30 verschillende chilipepersoorten. Elk met hun eigen smaak en sterkte. Verse pepers passen goed in noedels, soepen, rijst- en roerbakgerechten.

Lees het artikel

Komijn

Een specerij met een bijzonder smaakpalet

Na zwarte peper is komijn de meest gebruikte specerij ter wereld. Niet zo vreemd, want het heeft een toegankelijke smaak en verspreidt een kruidig parfum. Komijn heeft een aards karakter en een bijzondere, intense smaak. Komijn wordt overal ter wereld gebruikt om vlees, vis en rijst mee te kruiden.

Lees het artikel

"Het aroma komt sterk overeen met gember, maar de smaak zeker niet"

Geelwortel is beter bekend als kurkuma of koenjit. Het is de wortel van een inheemse tropische plant die behoort tot de gemberfamilie. Het aroma komt sterk overeen met dat van gember, maar de smaak zeker niet.

Lees het artikel

Steranijs

Een specerij met sterallures

Steranijs heeft een krachtige dropsmaak, een zwoel aroma en een prachtig uiterlijk. Met deze specerij wordt elk gerecht een feest. Steranijs bevat meer etherische olie dan anijszaad. Dit maakt steranijs frisser, peperiger en aromatischer van smaak. Varkensvlees, kip of mosselen. Steranijs geeft elk gerecht een warme ‘boost’.

Lees het artikel

Kardemom

Ideaal om smaken te versterken

Kardemom verfrist en accentueert de smaak. Het citroenachtige karakter past goed bij bereidingen met fruit zoals appel, peer en vooral sinaasappel. Kardemom zorgt voor een sprankelende smaaksensatie. Een bijzondere specerij met een warme, zoete ondertoon en een unieke, frisse smaak.

Lees het artikel