Wat betekent de allergenenwet voor u?

Voortaan bent u verplicht om voor al uw recepturen aan te geven welke ingrediënten u gebruikt en welke allergenen deze ingrediënten bevatten. U dient uw recepturen schriftelijk te documenteren, te borgen, up-to-date te houden en erop toe te zien dat al uw koks zich aan de vastgelegde recepturen houden.

Het is mogelijk dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit uw allergeneninformatie controleert. Ook in dat geval moet u uw informatie schriftelijk of elektronisch kunnen tonen.

Handig registratieformulier

Voor het documenteren van allergenen die u gebruikt in uw keuken biedt Sligro een handig registratieformulier. Daarmee kunt u per gerecht gemakkelijk en overzichtelijk vastleggen welke allergenen er in verwerkt zijn. Het registratieformulier allergenen is gratis te downloaden en te gebruiken.

Communicatie allergenen

Informeren over allergenen

U mag zelf kiezen of u de informatie over de aanwezigheid van allergeneninformatie mondeling of schriftelijk aan uw gasten overbrengt. Het is in ieder geval aan te raden om een persoon of een klein team verantwoordelijk te maken voor de informatieverstrekking.

Mondeling

Kiest u voor mondeling, dan volstaat het om uw gasten te wijzen op de allergeneninformatie die beschikbaar is via uw personeel. U hoeft dus niet per se allergeneninformatie op uw menukaart te plaatsen. Wel moet u zorgen dat uw personeel de schriftelijk vastgelegde informatie snel en adequaat kan raadplegen.

Schriftelijk

Kiest u voor schriftelijke of elektronische informatieverstrekking, dan moet u duidelijk aangeven waar uw gast die informatie kan vinden.

Duidelijk zichtbaar

U kunt uw gasten onder andere attent maken op het feit dat er allergeneninformatie beschikbaar is door:

14 Soorten allergenen

De Europese Unie beschrijft 14 soorten allergenen:

Gluten

Gluten

Tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, kamut.

Schaaldieren

Schaaldieren

Garnalen, langoustine, scampi, gamba, krab en kreeft.

Eieren

Eieren

Kippen-, eenden-, ganzen, kwarteleieren zitten verwerkt in allerlei levensmiddelen. Over het algemeen zijn er meer reacties op eiwit dan op eigeel.

Vis

Vis

Vis en producten op basis van vis. Met uitzondering van visgelatine of vislijm.


Aardnoten

Aardnoten

Pinda’s en producten op basis van pinda’s.

Soja

Soja

Soja en producten op basis van soja. Met uitzondering van olie en alles wat daarvan gemaakt wordt en tocoferolen (vitamine E).

Melk

Melk

Melk inclusief lactose. Met uitzondering van wei die wordt gebruikt voor vervaardiging van alcoholhoudende distillaten en lacitol.

Noten

Noten

Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten.

Selderij

Selderij

Bleekselderij, bladselderij, knolselderij, selderie.

Mosterd

Mosterd

Mosterd en producten op basis van mosterd. Denk bijvoorbeeld aan kant-en-klare dressings of sauzen.

Sesam

Sesam

Deze zaadjes bestaan voor 50 tot 60% uit olie en kom je veelvuldig tegen in de Aziatische keuken of als broodversiering.

Zwaveldioxide en sulfieten

Zwaveldioxide en sulfieten

Zwaveldioxide is een natuurlijk mineraal en wordt gebruikt als conserveringsmiddel (E220). Sulfiet komt van nature voor in een aantal producten, maar is ook een additief (E221 tot E228, E150b en E150D).

Lupine

Lupine

Lupine, ook wel ‘bonenmeel’ genoemd, is een peulvrucht en familie van de pinda. Wordt vaak toegevoegd aan snacks, brood, vleesvervangers en dergelijke.

Weekdieren

Weekdieren

Ongewervelde dieren met een week lichaam. Onder andere: slakken, inktvissen, mosselen, oesters, St. Jakobsschelpen.