Ruig

Ruig, gevestigd in het Noord-Hollandse Oostzaan, is een specialist in wild en gevogelte. Ruig levert landelijk een veelzijdig assortiment aan zowel horeca, zorginstellingen en grootverbruik. Met de trots van het edelhert onderscheidt Ruig zich als een betrouwbare, kwalitatieve en eerlijke toeleverancier. Ruig maakt ambachtelijke producten van topkwaliteit. Met de volle en pure smaak van dieren die opgroeien en leven in de vrije natuur. Vanuit 130 jaar ervaring biedt het familiebedrijf een zeer compleet assortiment aan rauwe en bereide wildproducten. Volgens de strengste kwaliteitseisen, vaste recepturen en respect voor dier en mileu. Wild is een eerlijk stukje vlees. En dat proef je.

Ruig in de vestiging

Het meest natuurlijke stukje scharrelvlees
Wild eten is verantwoord eten. Een eerlijk stukje vlees uit de vrije natuur. Het past volledig in de vraag naar biologisch, lokaal en verantwoord eten. Onze producten staan voor ambachtelijke topkwaliteit en respect voor het dier. Direct ingekocht bij vakkundige jagers, die rekening houden met de jachtseizoenen. Vrij wild of jachtwild is puur vlees uit de natuur. Van eend en duif tot haas en ree – vrij wild is een mooi product met een goed verhaal. Het meest natuurlijke stukje scharrelvlees.

Bij Ruig weet je wat je eet
Ruig neemt wild af van jagers die gediplomeerd zijn. Zij jagen altijd met het grootste respect voor dier en milieu. De dieren ondergaan direct na de jacht een eerste keuring door de jager. Vervolgens worden de geschoten dieren geregistreerd op diersoort en plaats. De uniek genummerde verklaring moet aan het dier worden bevestigd. In verband met de traceerbaarheid zal de jager bij moeten houden wanneer en aan wie hij het wild heeft verkocht. Vervolgens wordt ons wild ook nog officieel gekeurd door een professionele keurmeester van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bij Ruig weet je dus wat je eet!

Verhaal van de jager

Ons dichtbevolkte land heeft verrassend genoeg een zeer goede en gevarieerde wildstand. Dit is dankzij doordacht wild- en natuurbeheer. De 27.000 jagers dragen hieraan bij. Zij beschermen en verzorgen de natuur in hun jachtveld. Jagers zijn natuurkenners, die veel weten over hun omgeving. Ze werken samen met boswachters, boeren, politie, natuurorganisaties en de gemeente en provincie.

  • Elke jagersvereniging legt gemiddeld 400 m2 bos, akkerranden en singels aan. Iedere jager besteedt gemiddeld 44 uur per jaar aan deze activiteiten.
  • De jagers tellen het wild voor deskundigen, die o.a. uitrekenen of er voldoende voedsel is. Gemiddeld besteedt elke jagersvereniging hieraan 500 uur.
  • Jagers besteden ruim 350.000 uur per jaar om aanrijdingen met wild te beperken, door bijvoorbeeld het plaatsen van reflectoren langs de weg.
  • Jagers draaien diensten om gewonde, aangereden dieren op te sporen en indien nodig uit hun lijden te verlossen.
  • In het voorjaar zoeken jagers reekalfjes in het gras, vóór de boer gaat maaien. Ook plaatsen ze eendenkorven die kuikens beschermen tegen roofdieren.
Jager
Wildkalender

De provincies bepalen zelf de afschotperiode voor grof wild en schadelijk wild. De jachttijd van wild in andere landen, ook in Europa, kan verschillen. In opkomst is de consumptie van exotisch wild. Dit seizoen loopt van maart tot eind juli.

Hert

Hert

Ruig koopt zijn herten rechtstreeks in bij de Hollandse jagers. Ook hebben we hert uit de weidse vrije natuur in Oostenrijk en Nieuw-Zeeland. Met hert serveer je een prachtig stuk wild, met een hartige smaak en een mooie structuur.

We bieden je meer informatie over de beschikbare delen, de verkrijgbaarheid van hert en de afkomst. Hertenvlees van Ruig is uniek en van hoge kwaliteit.

Combineert goed met o.a.
Pompoen - salie - jeneverbes

Meer over Hert
Ree

Ree

Ruig koopt ree rechtstreeks in bij jagers in de grensstreek, Noordoost-Nederland/Duitsland. Het malse roodbruine vlees is zeer geliefd om de edele, verfijnde smaak. Dit komt doordat een ree een echte fijnproever is, gek op groene blaadjes en grastopjes.

Delen
Voor- en achterbout, rug(-filet), biefstuk en karkas.

Verkrijgbaarheid
Ree bok: 1 april – 15 september
Ree geit: 1 december – 15 maart

Combineert goed met o.a.
Venkel - rozemarijn - rozijnen

Houtduif

Houtduif

Houtduif wordt het hele jaar bejaagd. Het dier leeft vooral van voedsel uit de bossen en van graan, als dit rijp is. Het donkere vlees is compact, mals met een aardse smaak. Dit komt goed tot zijn recht als het vlees op de karkas wordt bereid.

Delen
Heel, filet en karkas

Verkrijgbaarheid
Hele jaar door

Combineert goed met o.a.
Kool - knoflook - pruimen

Wilde eend

Wilde eend

Wilde eenden bewegen veel en eten vooral waterdiertjes en ‘groen’ voedsel uit het water. Dit maakt het vlees aromatisch, vol van smaak en supermals. Behandel de borstfilets als biefstukjes en laat de bouten langzaam garen in vet.

Delen
Heel, filet, boutjes en karkas

Verkrijgbaarheid
15 augustus – 31 januari

Combineert goed met o.a.
Paddenstoelen - sojasaus - kersen

Poldergans

Poldergans

Polderganzen leven zeer vrij en eten allerlei soorten voedsel. Het vlees van dit puur Hollandse product is stevig, smaakvol en heeft tijd nodig heeft om zacht en mals te worden. Zeer langzaam garen dus. Het vlees is zeer mager en uitermate geschikt als streekproduct.

Delen
Heel, filet en bout

Verkrijgbaarheid
Hele jaar door

Combineert goed met o.a.
Paprika - tijm - peer

Patrijs

Patrijs

Nu de grijze patrijs schaars is, vormt de roodpootpatrijs uit Engeland en Schotland een smaakvol en duurzaam alternatief. Het vlees is lichter van kleur, met een zachtere smaak, fijn maar wat droog. Barderen wordt aanbevolen.

Delen
Heel

Verkrijgbaarheid
1 september – 31 maart

Combineert goed met o.a.
Zuurkool - kaneel - cranberry’s

Grouse

Grouse

De grouse is vooral afkomstig van de Schotse Hooglanden en heeft de sterkste wildsmaak van al het gevogelte. Dit komt doordat de grouse veel heideplantjes en bessen eet. Opvallende vleeskleur, van licht- naar donkerpurperrood.

Delen
Heel

Verkrijgbaarheid
15 augustus – 31 januari

Combineert goed met o.a.
Boleten - peterselie - witte druiven

Fazant

Fazant

Fijn, kruidig en aromatisch: de smaak van wilde fazant is zeer geliefd. Dit kwaliteitsproduct is afkomstig uit Nederland of Engeland. De fazant kan gebraden of gebakken worden, waarbij de hen fijner van structuur is dan de haan.

Delen
Heel, filet, bout en karkas

Verkrijgbaarheid
Hen: 15 oktober – 31 december
Haan: 15 oktober – 31 januari

Combineert goed met o.a.
Aardappel - kastanje - bramen

Wild konijn

Wild konijn

Deze wildsoort wordt het hele jaar door bejaagd. Het vlees houdt het midden tussen haas en tam konijn: lichtrood, zeer mals, wat draderig met een verfijnde smaak. Wild konijn is zeer gezond: licht verteerbaar met weinig vet en calorieën.

Delen
Heel, filet en bout

Verkrijgbaarheid
Hele jaar door

Combineert goed met o.a.
Rode biet - gember - appel

Haas

Haas

Onze haas komt uit Europa of Zuid-Amerika. De haas leeft buiten in de vrije natuur, het vlees is roodbruin en mals met een krachtige, wat zoetige smaak: de smaak van herfst en winter. De rug is het mooiste en meest malse deel.

Delen
Heel, voor- en achterbout, rug(-filet) en karkas

Verkrijgbaarheid
15 oktober – 31 december

Combineert goed met o.a.
Groene kool - ras el hanout - citroen

Wild zwijn

Wild zwijn

Het wild zwijn is de voorouder van onze varkens. Maar onder de dunne speklaag is het blankroze vlees magerder en malser. Mede door zijn diverse voeding heeft het zwijn een stevige wildsmaak. Afkomstig uit Europa en de VS.

Delen
Bout, rug(-filet), biefstuk, koteletten, haasjes, procureur, racks en spare ribs.

Verkrijgbaarheid
1 juli – 31 januari

Combineert goed met o.a.
Paddenstoelen - tijm - bessen

Wild in meer toepassingen

Wild kent vele toepassingen en is net zo veelzijdig als andere ingrediënten. Juist met wild kan je de gehele dag door je gasten verrassen, niet alleen bij het hoofdgerecht. Ruig heeft een mooi assortiment waar veelzijdige gerechten mee gemaakt kunnen worden.

Wilddog

Wilddog U.S.A.

Meer over Hotdogs
Wildbitterbal

Wildbitterbal

Bekijk recept
Venison burger

Venison burger

Bekijk recept
Achterhoekse salade

Achterhoekse salade met duivenborst en bloedworst

Bekijk recept

Wild recepten

Samen met CHEF® hebben we een aantal recepten ontwikkeld voor jouw originele wildsaus. Bij wildgerechten horen vaak authentieke sauzen. De fonds en sauzen van CHEF® vormen een perfecte basis zoals je die zelf gemaakt zou hebben. Deze kunnen een uitgangspunt zijn voor jouw originele saus of ze zijn direct te gebruiken.

Eend met rodewijn vinaigrette

Wilde eend met rodewijn vinaigrette en kweepeer

Bekijk het recept
Wilde eend met Sereh jus en topinamboer

Wilde eend met Sereh jus en topinamboer

Bekijk het recept
Wilde eend, noedels, snijbonen en groene curry

Wilde eend, noedels, snijbonen en groene curry

Bekijk het recept
Hertengehakt balletjes, prei, wortel, peultjes, gele rijst

Hertengehakt balletjes, prei, wortel, peultjes, gele rijst

Bekijk het recept
Gebraden Hert met trompet de la morte en jus Jeneverbes

Gebraden Hert met trompet de la morte en jus Jeneverbes

Bekijk recept
Herten Ribstuk, rode kool, grillsaus

Herten Ribstuk met rode kool en grillsaus

Bekijk recept
Hert met paddenstoelen, brandnetel, kastanje, bloemkool, aardappel chip

Hert met paddenstoelen, brandnetel, kastanje, bloemkool, aardappel chip

Bekijk recept
Hertenrug, spitskool, waterkers, shiitake paddenstoelen fond

Hertenrug, spitskool, waterkers, shiitake paddenstoelen fond

Bekijk recept