Meer met asperges - Sligro.nl

Meer met asperges

Onderscheid je dit seizoen door asperges op de kaart te zetten. Verras met inspirerende gerechten zoals een goulash van asperges of een dessert met bijvoorbeeld asperge toppers. Asperges zijn echte seizoensgroenten. De tijdelijke verkrijgbaarheid van de witte asperges draagt bij aan de magie van het aspergeseizoen.

Bij Sligro vind je alleen de meest verse Hollandse asperges, uit Noord- en Midden-Limburg en Noord-Brabant. Vanaf het land tot in de Sligro vestigingen zijn de asperges optimaal geconditioneerd. Dat voel, zie en proef je!

MIJNBOER TELER, VAN ZAADJE TOT OOGST

Teler Teboza is een van de Mijnboer telers van verspartner Smeding groenten en fruit. De familie Teeuwen teelt al drie generaties lang de lekkerste asperges. Will Teeuwen heeft het hele proces in eigen hand: van zaadje tot de oogst van het prachtige witte goud. De perfecte Limburgse zandgronden dragen mede bij aan de kwaliteit van de asperges. Asperges zijn maar een paar maand per jaar verkrijgbaar, en dat maakt de asperges zo speciaal. Het is een echte Nederlandse seizoensgroente die sterk in opmars is. Om goede kwaliteit asperges te leveren moeten de buitentemperatuur minstens 11 graden zijn, wil de asperge optimaal groeien. Als een asperge 22 centimeter lang is en een mooi gesloten kop heeft, wordt de asperge met de hand gestoken.

Asperge flavourmap

Asperge flavourmap

Het aspergeseizoen biedt volop mogelijkheden. Benieuwd welke smaken en producten goed samengaan met asperges? En wil je weten met welke bereidingen het witte goud het best tot zijn recht komt? Met onze uitgebreide flavourmap bieden we inspiratie. Download de flavourmap voor een totaaloverzicht van de mogelijkheden.

Download de complete asperge flavourmap

Jammen met asperges

Hoe haal je het meeste uit het aspergeseizoen? Door je creativiteit de vrije loop te laten en samen te brainstormen over de allerbeste aspergecombinaties. We vroegen drie chefs de meest bijzondere aspergegerechten te bereiden in ZiN. Bekijk het resultaat. We hebben alle recepten met asperges verzameld, die je online terug kan vinden.

Met asperges kun je je in elk segment onderscheiden en dat het hele seizoen door. Of je nu je gerechten bereidt in de keuken van een lunchroom, cateringbedrijf of restaurant. Inspiratie nodig? Laat je inspireren door deze recepturen van Edwin van Gent (culinair adviseur Unilever Food Solutions), Albert Tielemans (culinair adviseur Sligro) en Egon Verstraeten (culinair adviseur Smeding).

Bekijk alle asperge recepten

Edwin van Gent

Culinair adviseur bij Unilever Food Solutions

Zalmforel met citrus, asperges en kerrie-Hollandaise

Bekijk recept

Asperges “mimosa” met kruiden en gepekelde eidooier

Bekijk recept

Poké bowl met asperges en pittige ponzu mayonaise

Bekijk recept
Aspergesoep uit Bergen op Zoom met Hollandse garnalen

Aspergesoep uit Bergen op Zoom met Hollandse garnalen

Bekijk recept

Albert Tielemans

Culinair adviseur bij Sligro Food Group

Tartaar met asperges, piccalilly, gekookt ei, cornichons en kappertjes

Bekijk recept

Asperges met polenta en langoustines

Bekijk recept

Wafeltosti met asperges, ham en ei

Bekijk recept

Asperge-preisoep met geitenkaasballetjes & gremolata

Bekijk recept

Egon Verstraeten

Culinair adviseur bij Smeding

Asperges, courgette pasta, bloedsinaasappel en sesam

Bekijk recept

Frittata van asperges, bosui, basilicum en Emmenthaler kaas

Bekijk recept

Lentepizza (koud) met gegrilde asperges, doperwten en tuinbonen

Bekijk recept

Koken met asperges

De juiste kookwijze is het allerbelangrijkst. Zet de asperges op met niet meer dan 10-13 gram zout en eventueel een klein klontje roomboter. Breng ze aan de kook en na 5 minuten haal je ze af. Laat ze nog even in het kookvocht afkoelen, zodat de asperges de eigen smaak weer opnemen. Ze zijn perfect gaar als je de hals van de asperge tussen duim en wijsvinger in kunt knijpen. Zo bereid je de perfect gekookte asperges.

Meer uit asperges halen? Lees de tips onderaan deze pagina.

Superior Queens

Asperge AA los
5 kilo
Art. nr. 1361

Asperge AA geschild + schil 3.5

Asperge AA geschild + schil 3.5
3,5 kg
Art. nr. 552298

Asperge geschild AA 700 gram

Asperge geschild AA 700 gram
700 gr
Art. nr. 552303

Asperges groen Milieukeur

Asperges groen Milieukeur
200 gr
Art. nr. 478287

Aspergestoppers wit Milieukeur

Aspergestoppers wit Milieukeur
200 gr
Art. nr. 548930

Asperge AA los

Superior Queens
500 gr
Art. nr. 286740

Sous vide asperges

Sous vide asperges
800 gr
Art. nr. 946654

Wok asperges groen

Wok asperges groen
700 gr
Art. nr. 972427

Wok asperges groen

Wok asperges groen
3,5 kg
Art. nr. 972464

Soep asperges wit

Soep asperges wit
700 gr
Art. nr. 972359

Soep asperges wit

Soep asperges wit
3,5 kg
Art. nr. 972422

Hollandaisesaus

Denk je aan asperges, dan denk je al snel aan de klassieke Hollandaisesaus. Met deze romige saus kun je alle kanten op. Je kunt hem zelf bereiden, gebruikmaken van een basis en daar je eigen twist aangeven óf gaan voor een kwaliteits kant-en-klare oplossing. Hollandaisesaus zelf bereiden biedt natuurlijk volledige controle, maar het is wel een intensief proces. Het is een uitdaging om de de saus op temperatuur te houden en hij gaat snel schiften.

Gebruik je een product als Knorr Garde d'Or Hollandaise Saus, dan hoef je je hierom geen zorgen te maken. Deze saus is stabiel, heeft een mooie structuur en kan niet schiften. En handig: hij is gemakkelijk te doseren. Je kunt snel één portie warm maken. Knorr Garde d'Or Hollandaise Saus biedt bovendien volop ruimte voor creativiteit in de keuken. Denk aan combinaties met kerriepuree of paprikapuree. Kook kreeftenjus in en voeg dit toe. Of gebruik het nat van een rolmops voor een zilte smaak. Zo maak je van een klassieke saus een echte verrassing voor je gast.

Sous-vide

Wanneer je asperges sous-vide gaart, behouden ze hun smaak en krijgen ze een betere structuur. Daardoor is deze gaartechniek ook de perfecte voorbereiding voor grillen of barbecueën. Je kunt asperges zelf sous-vide garen: je schilt je asperges, doet ze in een vacuümzak en brengt ze op smaak met zout, suiker en olijfolie. En dan gaar je ze op een constante temperatuur.

Doordat ze garen in eigen vocht, gaat er geen smaak verloren. Sterker nog: de asperges krijgen alleen maar meer smaak. Wil je tijd winnen, maar niet inleveren in kwaliteit? Ga dan voor de sous-vide voorgegaarde asperges van Sligro en Smeding. Zo ben je zeker van gelijke portionering, altijd de beste kwaliteit en voor iedereen bruikbaar. Van cateraar, lunchroom tot restaurant.

Wijn en asperges

Asperges zelf zijn vrij neutraal qua smaak met een aards karakter, wat vraagt om een wat subtielere wijn. Maar de ideale aspergewijn bestaat niet. Bij het selecteren van de juiste wijn houd je rekening met hoe je aspergegerecht is opgebouwd. Maar combineer je ze met andere smaakmakers of bijvoorbeeld een mooi stuk vis, dan mag de wijn wat meer zuur en spanning bevatten. Durf ook eens wat anders te schenken dan de traditionele Pinot Blanc uit de Elzas. Zo biedt Duitsland enkele prachtige wijnen voor bij asperges. Ga voor een Riesling, met net wat meer karakter, spanning en zuurgehalte. Of kies een Grauburgunder of Sauvignon Blanc in combinatie met een salade. Bereid je gerecht, probeer verschillende wijnen daarbij en maak je selectie. Onze verkopers in de vestiging helpen je graag verder.

Rudolf May Silvaner

Rudolf May Silvaner
Franken, Duitsland
Art.nr. 797225
Fles 75cl.

Hofmann Grauer Burgunder

Hofmann Grauer Burgunder
Rheinhessen, Duitsland
Art.nr. 814551
Fles 75 cl

Hofmann Sauvignon Blanc

Hofmann Sauvignon Blanc
Rheinhessen, Duitsland
Art.nr. 814158
Fles 75 cl.

Volratz Riesling Trocken

Volratz Riesling Trocken
Rheingau, Duitsland
Art.nr. 029376
Fles 75 cl

Bassermann-Jordan Riesling Trocken

Bassermann-Jordan Riesling Trocken
Pfalz, Duitsland
Art.nr. 103405
Fles 75 cl

Bier en asperges

Met de perfecte bier-aspergecombinatie maak je de beleving compleet. Over het algemeen combineren wat lichtere, fruitige bieren het beste bij het bittertje in asperges. Maar de beste keuze is afhankelijk van welk gerecht je serveert. Bij asperges met een botersaus, mag je een wat pittiger bier serveren. Zoals Gulpener Korenwolf. Serveer je daarentegen een pittiger gerecht, ga dan voor het wat zachtere karakter van een Jopen Hoppenbier. Voor de echte durfal kun je ook Oude Geuzen schenken. Maar let op: combineer dit zurige karakter niet met een zure smaak. Al valt over smaak natuurlijk niet te twisten.

Dupont Saison

Dupont Saison
Tray 8 x 33 cl
Art. nr. 206999

Boon Oude Geuze

Boon Oude Geuze
Tray 8 x 25 cl
Art. nr. 207851

La Trappe Witte Trappist

La Trappe Witte Trappist
Tray 8 x 33 cl
Art. nr. 659236

Jopen Hoppenbier

Jopen Hoppenbier
Tray 8 x 33 cl
Art. nr. 567329

Gulpener Korenwolf

Gulpener Korenwolf
Tray 8 x 30 cl
Art. nr. 825112

Haal meer uit asperges

Asperges zijn een prachtig seizoensproduct: gezond, veelzijdig en een echte no waste groente. Maar hoe bereid je de meest verse asperges met de beste smaak? Wij zetten enkele tips op een rij.

1. Zo controleer je de versheid
Hoe verser de asperge, hoe minder je hoeft te schillen. En hoe minder waste je hebt. Druk met je nagel erin om te voelen hoe vers ze zijn. Je kunt ze ook langs elkaar wrijven: hoe harder het piepende geluid, hoe verser ze zijn. Of knijp in de onderkant van de asperge, dan moet er vocht uitkomen. Tot slot kun je de versheid ook zien: als de kleur van de stengel wit zijn is en de kop stevig, dan is hij vers.

2. Bewaar ze vochtig
Asperges bestaan voor ruim 90 procent uit water. Voorkom uitdroging door ze in een vochtige doek te wikkelen en koel te bewaren. De ideale temperatuur is tussen de 4 en 5 graden.

3. Zo schil je ze gemakkelijk
Je kunt asperges veel gemakkelijker schillen als je ze van tevoren een half uur in koud water zet. Pak een dunschiller of een aspergemes en schil vanaf het kopje in één beweging naar de onderkant. Doe dit overlappend, zodat je steeds een klein gedeelte opnieuw schilt. Op deze manier weet je zeker dat de asperges perfect geschild zijn. Snij er tenslotte een klein stukje van de onderkant af. Nu zijn ze klaar om te bereiden!

4. Combineer met andere groenten
Cressen passen bijvoorbeeld uitstekend bij asperges. Zo heeft de Affilla Cress de zoete smaak van verse doperwten. In de Tahoon Cress proef je beukennoten en de frisse komijnsmaak van de culinaire topper Shiso Purple doet het altijd goed.

5. Gebruik zoveel mogelijk
Om meer marge te pakken op asperges, gebruik je de verschillende delen. Eigenlijk kun je alles wel gebruiken, Dunne of kromme delen kun je wokken met andere groenten of gebruiken in een salade. De achterkant, schillen en het kookvocht zijn een perfecte basis voor soep of saus.

6. Serveer zo snel mogelijk
Asperges koelen snel af. Daarom is het belangrijk dat je ze zo snel mogelijk serveert, het liefst op warme borden.

7. Houd de smaak subtiel
Laat de asperge de asperge. Het is een subtiel product, met niet te sterke karakters. Doe er daarom niet te veel kruiden, specerijen of suiker in. Het idee is dat je asperges blijft proeven. Een klein klontje roomboter en een beetje zout erbij is meer dan voldoende.