Kolen

Als het gaat om barbecueën zijn de meningen verdeeld. Doe je dat het beste op gas of op vuur? Wanneer je kiest voor vuur, ga je dan voor houtskool of briketten? We zetten de verschillen op een rij, zodat je zelf een keuze kunt maken wat het beste bij jou en hetgeen dat je wil bereiden past.


Het gaat uiteindelijk om wat je wil bereiden en de manier waarop je kiest gerechten klaar te maken. Ben je fan van low and slow cooking? Dan bieden briketten uitkomst. Houtskool is ideaal om te gebruiken als je snel en op hoge temperatuur dunne(re) stukken vlees wil barbecueën.

Wat is houtskool?

Houtskool zijn verbrande stukken hout. Meestal van verschillende formaten en afkomsten. Dat betekent dat houtskool van hardere houtsoorten langer brandt dan houtskool van zachtere houtsoorten. Het grote voordeel van houtskool is dat het heel heet wordt. Ideaal om snel en hard te schroeien. Door de hitte krijgt het vlees een mooie korst. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat houtskool wat sneller opbrand en daardoor wat vaker aangevuld moet worden.

 Grill houtskool

Grill houtskool
Art. nr. 75233

Houtskool

Houtskool
Art. nr. 930970

Carbo Houtskool professioneel

Carbo Houtskool professioneel
Art. nr. 393819

Houtskool 10KG

Houtskool 10KG
Art. nr. 902854

Bonfire Grill houtskool

Bonfire Grill houtskool
Art. nr. 321760

Dammers houtskool
Art. nr. 944160

Wat zijn briketten?

Geperst houtskool, of geperst zaagsel met papier van gelijke grootte; dat zijn briketten. Ze zijn ideaal te gebruiken als je lang wilt barbecueën op een wat lage(re) temperatuur. Dus ook voor roken zijn briketten geschikt. Het grote voordeel van briketten is dat ze de temperatuur langer vasthouden. Een nadeel: ze kunnen chemische bindmiddelen bevatten die nadelig kunnen zijn voor de smaak. Wil je dit voorkomen? Kies dan voor kokosbriketten. Deze branden geurloos en gelijkmatig.

Bonfire Briketten

Bonfire Briketten
Art. nr. 459704

Bonfire Kokosnootbriketten

Bonfire Kokosnootbriketten
Art. nr. 264492

Wat hoort in een kamado?

In een kamado word over het algemeen ook houtskool gebruikt. Dit omdat de meeste briketten chemische toevoegingen en bindmiddelen bevat die in de poreuze wanden kunnen trekken. Kies bij een kamado altijd wel voor grovere stukken houtskool. Kleine stukjes verstoppen namelijk vaak de luchttoevoer.

Aanmaken van de barbecue

Aanmaakblokjes

Bonfire Aanmaakblokjes bruin

Bonfire Aanmaakblokjes bruin
Art. nr. 810968

Ons advies: ga voor de bruine aanmaakblokjes en laat de witte liggen! Witte blokjes bevatten namelijk kerosine en dat ga je terugproeven in je gerechten. Bruine aanmaakblokjes zijn reukloos, drogen niet uit en bevatten geen schadelijke stoffen. Dat komt doordat ze zijn gemaakt van geperst karton met een milieuvriendelijke brandpasta.

Barbecuestarter

Bonfire Barbecue starter

Bonfire Barbecue starter
Art. nr. 774531

Met een barbecuestarter krijg je de kolen of briketten in no-time roodgloeiend. Vul de pijp met kooltjes of briketten en zet de pijp op het kolenrooster met daarom brandende aanmaakblokjes of wokkels. De vlammen zullen een weg naar boven zoeken zodat alle kooltjes gaan branden.

Looft Lighter

One minute lighter

One minute lighter
Art. nr. 928732

Wil je nog sneller en met schone handen? Dan is de Looft Lighter voor de kamado de oplossing. Er komt namelijk hete lucht uit de lighter, die op snelle en praktische wijze de houtskool verwarmt. Binnen 10 seconden beginnen de kolen al met gloeien en in ongeveer 60 seconden is de barbecue helemaal klaar om gebruikt te worden. Helemaal handig als je houtskool voor de tweede keer wilt aansteken.