Bier-spijscombinaties

Bekijk ons brede assortiment speciaalbieren en bier-spijscombinatie met leuke, lekkere en verrassende hapjes.

Op 6, 7 en 8 oktober 2016 heb je kunnen genieten van ‘Beer & Bites’ in onze vestigingen*. Tijdens het Beer & Bites evenement hebben we ons brede assortiment aan speciaalbieren laten proeven. We hebben je een aantal leuke, lekkere en verrassende bier-spijs combinaties laten zien. Smakelijke hapjes die perfect gecombineerd worden met heerlijke bieren. Makkelijk om te maken én te delen met je gasten. Sligro biedt volop inspiratie met prikkelende beercocktails en we hebben je laten zien dat je met bier perfect kan koken.

Laat je onder dompelen in de complete wereld van speciaalbier die Sligro te bieden heeft.

Beercocktails

Cocktails voor vrouwen? Zeker niet. Bier moet je drinken zoals het bedoeld is? Zeker weten. Maar je kan er meer mee doen! Likeuren zijn zo overrated, als het om cocktails gaat. Gebruik bier! Je krijgt de gekste, maar oh-zo lekkere combinaties. We hebben 2 recepten van beercocktails voor je. Als je een echte avonturier bent, mix je je geliefde speciaalbier gewoon met wat andere ingrediënten! Tijd om de horizon te verbreden.

Bourbon Beer Basher

70 ml 't IJ I.P.A.
40 m Bulleit Bourbon
10 ml Maple siroop
70 ml Ginger Beer
Sinaasappelschil/spiraal

Deze beercocktail is een ‘built cocktail’ en wordt geserveerd in een longdrink glas. Als het aankomt op het maken van snelle en eenvoudige cocktails er is niets sneller dan een ‘built cocktail’. Zoals de naam al doet vermoeden worden built cocktails in het glas gemengd. Hierbij worden de ingrediënten een voor in toegevoegd aan het glas over ijsblokjes, zonder te shaken of muddle-en. Roer om alle ingrediënten goed te mengen en garneer met (een spiraal van) sinaasappelschil.

Brouwerij 't IJ

Sinds oktober 1985 zijn de brouwerij en het proeflokaal ’t IJ gevestigd aan de molden ‘De Gooyer’, het voormalige badhuis ‘Funen’. Op 7 november 1985 presenteerde de brouwerij zijn eerste brouwsel genaamd de Zatte. Door de jaren heen is de brouwerij enorm gegroeid. Inmiddels heeft de brouwerij een capaciteit van 200.000 liter bier per jaar. Jaarlijks worden er negen verschillende bieren gebrouwen, bestaande uit vijf vaste bieren (Plzen, Struis, Natte, Zatte en Columbus), drie seizoenbieren (Bock, Ljndejaarsbier en het Paasij).

De eigenaar van Brouwerij ’t IJ is Kaspar Peterson. Hij brouwde zijn eerste bier voor zijn vrienden en familie in zijn eigen keuken. Om zich verder te kunnen verdiepen in het juist brouwen van bier is hij gaan stage lopen bij een bierbrouwer in België. Naast brouwen is Kaspar Peterson ook actief in de muziekscène. Zo schreef hij o.a. een paar succesvolle nummers voor de band ‘Drukwerk’.

't IJ I.P.A.

De afkorting I.P.A staat voor India Pale Ale bier. Dit is een donkerblond bier met een oorspronkelijke Engelse bierstijl. De uitgesproken hopsmaak is te verklaren doordat de Engelse een hoger alcoholpercentage en steviger hoprecept ontwikkelde. Dankzij deze toevoeging overleefden de Engelse schippers de scheepsreis naar de koloniën beter.

De heerlijke aroma’s van grapefruit en bloemen komen goed tot zijn recht omdat zowel tijdens het brouwen als tijdens het rijpen hop wordt toegevoegd aan I.P.A. bier. Dit resulteert in een bier met een fruitige en bittere afdronk die lang blijft hangen.

Guilty Guinness

60 ml Guinness Original
30 ml Captain Morgan
20 ml Martini Rosso
50 ml Coca-Cola regular

Schenk alle ingrediënten over ijsblokjes in een laag tumbler glas en top af met Guinness. Roer om alle ingrediënten goed te mengen.

Brouwerij St James’s Gate

In 1759 werd de Brouwerij St James’s Gate gesticht door Arthur Guinness. In deze brouwerij werd de huidige Porter stout gebrouwen. Arthur zorgde goed voor zijn personeel. Hij gaf 10-20% boven standaard, weduwepensioen, gratis gezondheidszorg, onderwijs en betaalde vrije dagen. Dit was heel ongewoon in die tijd, Arthur was dan ook een echte revolutionair. De brouwerij groeide zo erg dat in 1930 1 op de 10 mannen in Dublin direct of indirect afhankelijk waren van de brouwerij.

Het logo van de brouwerij St James’s Gate bevat een harp, dit is een nationaal symbool van Ierland. Arthur heeft goed moeten overleggen met de Ierse regering en duidelijke afspraken over dit logo gemaakt. De harp kan namelijk voor onduidelijkheid zorgen, het nationale symbool kan worden verwart met de harp van Guinness. Daarom heeft Arthur ervoor gekozen om zijn harp te spiegelen ten opzichte van de harp van het landswapen.

Guinness Original


Guinness Original is het bekendste product van de brouwerij en wordt daarom ook kortweg Guinness genoemd. De Guinness Original valt onder het biertype: stout. De kleur van het bier is in werkelijkheid ‘Ruby Red’, maar wordt ook regelmatig aangezien voor een zwart bier. Guinness bevestigd dat met het juiste licht de juiste kleur te zien is.

Guinness wordt gebrouwen met vier ingrediënten: water, gerst, hop en gist. Dit is de originele brouwmethode zoals die vroeger werd gebruikt. Het water dat wordt gebruik bij het brouwproces is afkomstig uit de Wicklow Mountains, deze bron ligt op enige afstand van Dublin. In tegenstelling tot wat vele denken is het water dus niet afkomstig uit de rivier Liffey.

Volgens traditie moet het bier op een speciale manier geschonken worden. Het bier moet zo geschonken worden dat men in de schuimkraag een klavertje of harp kunnen graferen. Vervolgens laat men het schuim bezinken en wordt er bijgetapt totdat het glas gevuld is zonder bierkraag.

Koken met bier

Koken met speciaalbier zorgt er voor dat het bier de basis vormt van het gerecht. Door het bier goed te doseren kom je tot de perfecte smaak in het gerecht. Giet er niet te veel bier bij en laat het niet te lang inkoken.

Zoek een mooie combinatie tussen fris en bitter, door te variëren met ingrediënten en bieren. We hebben twee gerechten samengesteld, waarbij de combinatie van ingrediënten en speciaalbier heerlijk samenkomen.

Bekijk het recept


Udon met Mongozo bier

Bekijk het recept


Geconfijte eendenbout met chipotle mangochutney en bokbier

Bier-spijscombinaties zoals gepresenteerd tijdens Beer & Bites 2016

IJBok

't IJ IJbok met macadamia noot

De mooie zachte aardse smaak van deze noot, sluit prima aan op het karakter van dit bier, licht geroosterde smaak, koffie en mooi donker fruit! Een verrassend resultaat!

Brouwerij 't IJ

De brouwerij werd opgericht door Kasper Peterson, een muzikant van de band Drukwerk. Met zijn band trad hij regelmatig op in België, waar hij een grote interesse ontwikkelde voor het Belgische bier. Peterson besloot om een soortgelijk bier te brouwen omdat dit nog niet verkrijgbaar was in Nederland. Zo ontstond in 1985 het eigenzinnige Amsterdamse speciaal bier.

Het bier werd al snel een groot succes en Peterson moest zijn aanvankelijk kraakpand verlaten om op zoek te gaan naar een grotere locatie. Peterson vond het leegstaande badhuis Funen. Het pand had de perfecte voorzieningen voor een brouwerij: een uitgebreid water toe- en afvoer en een stoomgenerator. De aangrenzende molen De Gooyer diende als herkenningspunt, oorspronkelijk hoorde dit pand niet bij de brouwerij. Al snel werd ook het badhuis Funen uitgebreid en Peterson besloot om er een eigen proeflokaal en terras aan de brouwerij toe te voegen.

Het terras groeide uit tot een geliefde ontmoetingsplek voor de Amsterdammers. De brouwerij bleef groeien met het uitbreiden van de verschillende bieren. Na twintig jaar hard werken en een succesvolle brouwerij te hebben opgezet besloot Kasper op er een punt achter te zetten. Bart Obertop en Patrick Hendrikse namen de brouwerij over en zette de succesvolle brouwerij voort. De nieuwe bierstijlen als I.P.A. en verschillende pale ales droegen hier aan bij.

In januari 2013 opende de brouwerij een tweede locatie, dit omdat de brouwerij aan de Funenkade niet meer kon voldoen aan de vraag van het IJbier. Het tapbier voor in het proeflokaal wordt gebrouwen in de brouwerij aan de Funenkade. Het bier voor de flessen en fusten wordt verderop aan het Zeeburgerpad gebrouwen. De toenemende capaciteit geeft de mogelijkheid om alle klassieke bieren te brouwen en daarbij te experimenteren met nieuwe stijlen en smaken.

IJbok

IJbok is een bokbier dat perfect aansluit bij de herfst. Het is een donker en stevig bier en de lichtbruine schuimlaag blijft lang staan. Het bier smaakt minder zoet dan je zou verwachten, het donkere zwartbruine IJbok geeft aroma’s los van geroosterde granen, een kleine hoeveelheid koffie en donker fruit. De afdronk van de IJbok is prettig droog.

Smaak

Aroma van geroosterde granen, een beetje koffie en mooi donker fruit. De afdronk is prettig droog.

Jopen 4 granen Bok

Jopen 4 granen Bok met tapas

De smaken in het bier sluiten prima aan bij smaakintensiteit van het Bastide Saucisson. Dus de chocolade en fruitige afdronk met de saucisson met noten is een mooie combi!

Smaak

Gebrande bitterheid die aan pure chocolade doet denken, gemengd met rood fruit. In de geur zitten de volgende geuren, chocolade, rook, kers en mandarijn.

Brouwerij Jopen

Rond de veertiende eeuw groeit Haarlem uit tot een van de belangrijkste brouwersteden van Nederland. Het bier dat wordt aangeboden is van uitstekende kwaliteit en zelfs in het buitenland is het geliefd. Het gerstenat wordt met ‘Jopen’ bier (vaten van 112 liter) over de toonbank gegooid. Maar dit succes was niet voor eeuwig in 1916 werden de poorten van de laatste Haarlemse brouwerij noodgedwongen gesloten.

In de jaren negentig van de vorige eeuw kwam het brouwen van bier in Haarlem weer langzaam op gang. Tijdens de voorbereidingen voor het 750 jarig bestaan van Haarlem dient de stichting Haarlems Biergenootschap een plan in. Het bier wordt gebrouwen aan de hand van recepturen uit 1407 en 1501. Het blijkt dat het bier erg lekker is en een genot om te drinken. Op 11 november 1994 wordt het feestjaar ingeluid met het jongste bier, Hoppen. Dit was het begin van Jopen.

Brouwerstraditie in ere hersteld
In november 2010 zet Haarlem zich als brouwersstad weer op de kaart. Dankzij de opening van de Jopenkerk werd de Haarlemse brouwerstraditie weer met ere hersteld. In het historische Jacobskerk in het Raaksgebied werd een volledige brouwerij, grand café en restaurant geopend.

Hoogwaardige speciaalbieren
Jopen streeft een combinatie tussen oude en nieuwe klassiekers na, volgens eeuwenoude en innovatieve recepten. Wat ze uitstralen? onderscheidend, authentiek en vol van smaak. Met uiterste zorg en passie worden de speciaalbieren van Jopen geproduceerd. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de nieuwste technologische ontwikkelingen en de beste ingrediënten. De vele bekroningen (zowel internationaal als nationaal) zijn het bewijs dat ieder bier een bijzonder verhaal heeft en heerlijk smaakt.

Jopen op de kaart
Het Jopen bier is getransformeerd van lokaal bier naar bier van wereldformaat. Het is kwaliteitsbier dat langzaam de wereld verovert. Door de jaren heen is de brouwerij flink uitgebreid en heeft het belangrijke beslissingen gemaakt. Zo is het Jopen bier niet alleen maar enkel verkrijgbaar op de Haarlemse bodem maar ook ver buiten de stad en landsgrenzen.

Jopen 4 granen Bokbier

Het Jopen 4 granen bokbier is een karaktervolle 4 granen bier met een alcoholpercentage van 6,5%. Met de verschillende soorten granen als gerst, haver, tarwe en rogge maakt Jopen 4 granen bokbier een heerlijke robijnrode herfstspecialiteit. Het resultaat: een perfect in evenwicht biertje, vol gebrand met geroosterde en fruitige tonen.

Weihenstephaner

Weihenstephaner met banaan kruidnagel uit de gist

Weissen bier gaat perfect samen met een zachte kaas, zoals Boursin. Weissen bier bevat een zachte smaak met een vleugje kruidnagel banaan. Deze smaak gaat goed samen met de romige structuur van Boursin, een roomkaas. Deze combinatie van bier en kaas is leuk voor een borrel.

Brouwerij Weihenstephan

Door alle eeuwen heen is de wereld sterk veranderd en hij blijft veranderen. Onze toekomst gaat er steeds anders uitzien en de mensheid houdt van vernieuwing. Echter is er een ding alle eeuwen lang hetzelfde gebleven, namelijk het bier van Weihenstephan. Met al hun successen en tegenslagen is deze brouwerij erin geslaagd om hun eeuwen oude tradities, kwaliteit en zelfbewustheid voor te zetten. Met hun bijna 1000 jaar oude brouwerij heeft de Weihenstephan brouwerij de naam als oudste bestaande brouwerij ter wereld.

Weihenstephaner

Het goudgele witbier wordt traditioneel gebrouwen volgens een eeuwenoud recept. Met zijn verfrissende banaan en gladde gistsmaak laat het goudgele witbier een goede indruk achter op zijn consumenten. Het bier gaat perfect samen met pittige kazen, vis & schelpdieren en traditioneel Beiers kalfsvlees. Verder ruikt het bier naar kruidnagel en heeft het een fijne witte schuimlaag.

Fullers Porter

Brouwerij Fuller's

Waar alle andere operationele familiebrouwerijen van Londen de strijd moesten opgeven, staat de brouwerij van Fuller Smith en Turner P.L.C. nog altijd overeind. Dat Fuller en Turner het hoofd boven water hebben kunnen houden zegt iets over de bieren die er gebrouwen worden. Bij Fuller’s wordt namelijk optimale kwaliteit nagestreefd en vaak ook behaald. Dit zorgt ervoor dat er een groot aanbod aan geweldige bieren is ontstaan.

Fuller’s brouwerij is gevestigd in de historische Griffin Brewery in Chiswick en bestaat al meer dan 150 jaar. Het is gelegen tussen de rivier de Theems en de Hogarth Roundabout, een drukke ringweg rondom Londen. Het bekende Chiswick bitter bier van Fuller’s brouwerij was het favoriete bier van Michael Jackson. Echte bierliefhebbers weten hier wel raad mee.

Fuller's London Porter

Het type Porter is ontstaan aan het begin van de 18e eeuw in Londen, waar de eerste brouwerijen hun oorsprong vinden. Porter verdient zijn naam aan de straat en de rivier ‘Porters’. ‘Porters’ waren hard werkende arbeiders, die zorgden voor het vervoer van goederen in en rondom Londen. Fuller’s brouwerij heeft het voor elkaar gekregen om de best gewaardeerde Porter te brouwen. Met Fuller’s Londen Porter bier heeft Fuller’s vele awards en prijzen gewonnen. Verder bevindt dit bier van Fuller’s zich hoog op een aantal ranglijsten.

Smaak

Licht aards karakter, met tint van koffie en chocola. Ook kun je toffee herkennen in de smaak.

La Trappe Dubbel

La Trappe Dubbel

Tapas met een vleugje chutney op basis van pompoen geeft een mooie combi met La Trappe dubbel, met name het zoete, licht bittere afdronk in combinatie met de chutney!

Brouwerij Koningshoeven

De naam La Trappe is afkomstig van de Franse abdij ‘Notre-Dame de la Grande Trappe’, liggend in het Normandische Soligny-la-Trappe, wat ook ‘La Trappe’ wordt genoemd.

In 1881 werd de stichting Abdij O.L.V. van Koningshoeven opgericht. Het is opgericht door de fransen Trappistenmonniken die een toevluchtsoord zochten in het Brabantse Berkel-Enschot. Ze vonden een stuk heide, met hoeven en een schaapskooi. Ze besloten de heide ‘de Koningshoeven’ te noemen, vernoemd naar de voormalige koning, Willem II. Op 5 maart 1881 vond de eerste heilige mis plaats. Deze datum is om deze reden gekozen als stichtingsdatum van de abdij.

Om de naam “Trappist” en het bijbehorende logo “Authentic Trappist Product” te mogen dragen zijn er de volgende regels en voorwaarden opgesteld door de Internationale Vereniging Trappist (IVT):

  1. Het product moet in de buurt of binnen de muren van de abdij worden gebrouwen/geproduceerd.
  2. Het product moet onder toezicht van een kloostergemeenschap worden gebrouwen en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
  3. De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het onderhoud van het klooster of levensonderhoud van de monniken. Mocht er nog opbrengst overblijven dan behoort dit geschonken te worden aan sociale werken.

La Trappe Dubbel

La Trappe Dubbel (7%)

Geur: Fruitig met warme tonen van vanille, karamel en geroosterde chocolade.
Smaak: La Trappe Dubbel is een klassiek donker trappistenbier met een vol moutige, karamelzoete smaak en een subtiele, zoete invloed van dadel, honing en gedroogd fruit.
Afdronk: Een klassiek donker trappistenbier met een volle smaak en zoet, lichtbittere kenmerken.

La Chouffe Blond

La Chouffe Blond met nagerechtje

Zeer eenvoudig te maken, verrassend en laat zien wat je allemaal kunt met bier! Passievrucht met ijs en het bier (La Chouffe) geeft een mooie smaak sensatie in de mond! Door fris fruitige karakter van het bier met ijs en saus van passievrucht!

Brouwerij Achouffe

De geschiedenis van deze brouwerij begon toen twee schoonbroers, genaamd Pierre Goron en Chris Bauweraerts, besloten dat ze een eigen bier wilde gaan maken met een eigen brouwerij. Vandaag de dag is deze brouwerij gespecialiseerd in het brouwen van kwalitatieve speciaal bieren. Het is gelegen in het groene hart van de Belgische Ardennen.

De schoonbroers hadden destijds maar een klein budget tot hun beschikking. Met ongeveer 5000 euro besloten de twee schoonbroers , wat volgens de fans van de brouwerij de “Chouffe story” genoemd wordt, hun avontuur te starten. Hun eerste brouwsel was op 27 augustus 1982 klaar en kreeg de naam: LA CHOUFFE. Waar het brouwen van bier begon als een hobby breide het al snel uit tot een fulltime job.

Ondertussen zijn er al meer dan 40 landen wereldwijd waar het bier van de brouwerij Achouffe verkrijgbaar zijn. De unieke smaak van de bieren is al meerdere malen bekroond met internationale prijzen en awards.

In de zomer van 2006 besloten de twee schoonbroers de brouwerij uit handen te geven aan Duvel Moortgat. Zij waren bereid om grote investeringen te maken in Achouffe en de brouwerij verder te ontwikkelen. Ondertussen worden er veel verbouwingswerken ondernomen om de 22 brouwerijen en de omgeving te verbeteren. Inmiddels is het bier al in alle 4 de hoeken van de wereld te vinden. Zeker iets waar Achouffe trots op kan zijn.

La Chouffe

La Chouffe is een ongefilterd blond bier, zowel hergist op vat als op fles. Het is een aangenaam fruitig bier, gekruid met koriander en een lichte hopsmaak.

La Trappe Bockbier

La Trappe Bockbier en reeworst met vijgenchutney

Dit gerecht is eenvoudig te maken sluit goed aan bij de intensiteit van La Trappe Bockbier. De volle moutige smaak van het bier in combinatie met de reeworst en vijgenchutney zorgt voor verassend lekkere smaken.

La Trappe Bockbier

Het La Trappe Bockbier is het enigste trappistenbockbier ter wereld. Het bier wordt gebrouwen met natuurlijke ingrediënten en gist nog lichtjes na in de fles. De kleur van het trappistenbockbier is dieprood en heeft een zeer volle en moutige smaak. De bitterheid van het bier, die bereikt wordt door de aromatische hop- en moutsoorten, smelten verassend goed samen met de lichtzoete ondertoon. Al deze kenmerken maken het La Trappe Bockbier een prachtig meergranen herfstbier.

Anchor Steam Beer

Smaak

Vol van smaak, moutig met lichte bitterheid (38 EBU) en lichtzoete ondertoon!

Anchor Steam Beer en makreelfilet met zongedroogde tomatenpesto

Makreel met een klein toefje pesto geeft een bijzondere smaak. Dit gerechtje gaat prima samen het Anchor Steam bier die een aroma bevat van citrus. Het bier heeft namelijk een sterke body en het koolzuur in het bier zorgt ervoor dat de pesto niet overheerst.

Brouwerij Anchor

De rijke historie van Anchor Brewing is begonnen in San Francisco, toen de Duitse brouwer Gottlieb Brekle met zijn familie arriveerde.

Hij kocht voor $ 3500 een oude bier-en-biljart saloon op Pacific Street. Deze toverde hij om in een Amerikaanse brouwerij die vijfentwintig jaar later werd omgedoopt tot Anchor.

Anchor steam® bier

Anchor bier heeft een paar typische kenmerken die het te danken heeft aan een historisch brouwproces. Het bier heeft een diepe amberkleur, een romige schuimkraag en een rijke onderscheidende smaak.

Anchor Steam bier is een ongebruikelijke naam en is ontstaan tijdens de 19e eeuw toen “stoom” een bijnaam was voor bier dat gebrouwen werd aan de westkust van Amerika, onder primitieve omstandigheden en zonder ijs. Ondanks dat het ontstaan van de naam een beetje vaag blijft, verwijst het bier letterlijk naar het originele brouwproces waar het bier gegist werd op de daken van San Francisco, in een koud klimaat. Ooit was het een bijnaam voor bier uit Californië of de Westkust die op een ongewone manier werd gebrouwen, vandaag de dag is de naam “stoom” een handelsmerk voor brouwerij Anchor en zijn unieke smaak.

Maximus Saison met petit doruvael kaas

Kaas en bier zijn een goede combinatie. Dit komt omdat ze beide dezelfde structuur bevatten. Kaas heeft een zachte en romige structuur en bier een droog karakter met een lichte citrus.

Brouwerij Maximus

Brouwerij Maximus is een jonge en ambitieuze brouwerij, die zich bevind in het midden van het land. Hun bier wordt gebrouwen door middel van stoom op een koperen installatie. Maximus brouwt alleen bieren die ze zelf lekker vinden en zorgen ervoor dat het een verassend biertje blijft bij iedere slok.

Maximus Saison

Dit bier is een Wallonisch blondbier en werd vroeger vooral gedronken door landarbeiders, voornamelijk in de zomer. Het bier bevat een hoge gisting en maakt zijn naam als fris zomerbiertje waar door de lichte citrustonen. Het is een geweldige dorstlesser.

Smaak

Frisse smaak en licht bittere afdronk met citrustonen.

St. Bernardus Abt 12

St. Bernardus Abt 12 en roomkaas met caramel en hazelnoot

De kaas met karamel en hazelnootjes sluit prima aan op de complexe smaken van het bier. Pak een hapje van het gerecht en tegelijk een slokje van het bier, een mooie smaakexplosie zal ontstaan, met name de kaas en karamel zal prima passen binnen het karakter van dit bier, waar ook deze smaken terug te vinden zijn.

Brouwerij St. Bernardus

In het hart van West-Vlaanderen, te midden van “Le Plat Pays”, wordt bier gebrouwen dat lokaal gewild is onder de bierliefhebbers. De tijd in het poëziedorp Watou gaat veel langzamer, het is een streek die leeft in rust, niemand heeft haast en de mensen leven nog in de natuur.
Tradities en waarden worden al enige tijd voortgezet. Zo ook bij het brouwen van bier. De geschiedenis van de brouwerij is nauw verbonden met twee trappisten gemeenschappen. Aan de een hebben ze hun naam te danken en aan de ander hun bier.

Kaasmakerij - Trappisten van de Catsberg in Godewaersvelde, Frankrijk.
De abdijgemeenschap van de Catsberg, in Godewaersvelde in Noord-Frankrijk, moest noodgedwongen uitwijken naar België: Watou, enkele kilometers verder van Catsberg. Dit vanwege anti-klerikale politiek.

Er werd een boerderij opgericht genaamd “refuge de Notre dam de St. Bernard” om paterskaas te produceren. Met de opbrengsten van de kaas werden de abdij activiteiten gefinancierd. 1934 besloot de abdijgemeenschap weer terug te keren naar Frankrijk en hun Belgische dependance achter te laten. Het was inmiddels rustiger in Frankrijk en de houding tegenover de clericus was verbeterd.

Evarist Deconick nam de kaasmakerij over van de paters en bouwde de kaasmakerij verder uit. Sindsdien werd de belangrijkste kaas verkocht onder de naam St. Bernard Watou.

St. Bernardus Abt 12

Abt 12 is de absolute top van de St.Bernardus bieren, met het hoogste alcohol percentage van 10%, zijn fruitige aroma, complexe smaken en bitterzoete afwerking wordt er een hoppige smaak gerealiseerd. Het is een donker, ivoor kleurige bier met een geweldige schuimkraag.

Smaak

De St.Bernardus Abt 12 heeft een geweldige schuimkraag en een overweldigende smaak. Donker met een volle, ivoor-gekleurde kop. Dit bier heeft een fruitig aroma, vol met complexe smaken en blinkt uit door zijn lange bitterzoete afwerking met een hoppige beet.

Westmalle Tripel

Westmalle Tripel met tapas hapje

De pittigheid van dit worstje wordt past mooi bij de smaakintensiteit, koolzuur en alcohol percentage van dit bier!

Brouwerij Westmalle

De abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle behoort tot de Orde van de Cisterciënzers, die gesticht werd in de elfde eeuw. Deze orde wordt kortweg en gemakshalve ‘de trappisten’ genoemd, naar de Normandische abdij La Trappe.

Van daaruit verspreide zich sinds de zeventiende eeuw een hervorming van de Cisterciënzerorde. De abdij van Westmalle, gesticht in 1794, maakt deel uit van de ‘Cisterciënzers van de Strikte Observantie’, maar is vooral bekend als ‘de abdij van de trappisten van Westmalle’.

Het leven van de monniken is in de eerste plaats een leven van gebed. Maar is het is tegelijk ook een leven in gemeenschap en een leven in arbeid.

Westmalle Tripel

Westmalle Tripel is een complexe en fruitige bier. De smaak banaan en de fijne hopbitterheid komen duidelijk naar voren. Het mondgevoel is rond en vol en de zoete toets wordt gedragen door de fruitige tonen en de bitterheid. De afdronk is droog, lang en bitter.

Bijpassende gerechten bij Westmalle Tripel zijn:
- Kruidige en pikante gerechten
- Gerookte of gegrilde vis
- Schaal- en schelpdieren, gevogelte en lichte vleessoorten (kalfsvlees)
- Harde en pittige kazen

Een andere naam voor Westmalle Trippel is ook wel “moeder van alle tripels”.
De formule van de Westmalle Tripel is nagenoeg onveranderd gebleven sinds 1956. Westmalle Tripel werd in 1934 voor het eerst gebrouwen in de abdij van Westmalle. Dit kwam door de overname van de nieuwe brouwzaal.

Brewdog Vagabond

Brewdog Vagabond en taboule met humus

Het hoppige karakter van dit bier kan dit gerechtje prima aan!

Brouwerij Brewdog

Brouwerij Brewdog bevindt zich in het midden van het landschap van Averdeenshire. De brouwerij streeft elke dag naar het uitdagen van de consument over het bier, het evalueren van de brouwerij, de grenzen van het brouwen, de apparatuur en de brouwerij zelf. Elk bier dat word gebrouwen is een realiteit dankzij de 15.000 Equility Punks, investeerders die ook ambassadeur zijn.

In 2013 werd de HQ brouwerij opgericht, deze kon worden gefinancierd uit de opbrengsten de Equity Punk investeringen. De brouwerij is gebouwd door de fans en drinkers van Brewdog.
Iedereen binnen de brouwerij streeft één ding na: het maken van de beste bieren. Deze passie, keuzes en vakmanschap komen terug in het glas van de drinker. Iedereen werkt hard om kwaliteit en smaak in het glas te krijgen.

Ook is Brewdog erg actief op het gebied van milieutechnologie. De brouwerij heeft warmteterugwinningsystemen tot hun beschikking die het energieverbruik drastisch terug brengen. Verder worden alle bijproducten gebrouwen met producten van lokale boeren. Dit betekend dat de o.a. de gist en het bracht mout ingekocht worden bij boeren uit de buurt.

Naast een milieuperspectief maakt Brewdog ook gebruik van nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo hebben ze een tap kamer, de DogTap. Dit is een high-tech piloot die nieuwe bieren ontwikkeld. Ook is er een jacuzzi gevuld met Punk IPA.

Brewdog Vagabond

Een kick-ass, hop-forward pale ale. Vagabond Pale Ale smelt citrus en tropische hop smaken met een lichte caramel moutbasis, ondersteund met een schor harsachtige bitterheid. Gebrouwen met behulp van 100% gemoute gerst, Amerikaanse hopsoorten, zuiver Schots water en onze schone hoge gisting huis gist. Er ontbreekt slechts een ding – Gluten.

Smaak

Brewdog Vagabond Pale Ale is een nieuwe bier en meteen ook het eerste Glutenvrij bier van Brewdog. Brewdog heeft nu voor ieder met een gluten allergie eindelijke een bier dat zonder al die nare gluten toch de echte brewdog smaak heeft. Het is daarom dan zonder de gluten zeker geen bier met minder smaak, zo heeft Brewdog er een flinke dosis hop bij gedaan om het gebrek aan gluten te compenseren. De Vagabond Pale Ale bevat Centennial and Amarillo hop en Pale, Cara en Crystal mout.

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen