Meer informatie over de aangescherpte coronamaatregelen en belangrijke veiligheidswaarschuwing.

 • Ruim assortiment en aanbiedingen
 • Volop inspiratie en oplossingen
 • Altijd een vestiging in de buurt

Op naar een gezonde kantine

Een gezonder aanbod in jouw kantine volgens de richtlijnen van Het Voedingscentrum

Drie voordelen van een gezonde kantine:

#1 Duidelijke richtlijnen voor een gezonde kantine
#2 Kies je eigen ambitieniveau
#3 Binnen elke productgroep zijn er lijsten met gezondere alternatieven beschikbaar

Duidelijke richtlijnen

Starten met een gezonder aanbod in de kantine hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het Voedingscentrum heeft duidelijke richtlijnen opgesteld waar een gezond kantine aan moet voldoen, zowel voor het aanbod als de uitstraling van de kantine. In de richtlijnen wordt onderscheid gemaakt tussen brons, zilver of goud en hebben als doel om het voor de bezoekers van de kantine makkelijker te maken om voor een gezond product te kiezen, zonder dat er ongezonde producten worden weggehaald.

Eigen ambitieniveau

Elke kantine heeft natuurlijk de vrijheid om zijn eigen ambitieniveau te bepalen: realistisch en een beetje uitdagend. Of je nu gaat voor brons, zilver of goud: elk niveau heeft zijn eigen invulling van de richtlijnen op het gebied van aanbod en uitstraling.

Onafhankelijk van het niveau moeten alle gezonde kantines voldoen aan een aantal basisregels:

 • De kantine biedt in elke productgroep minimaal 1 gezondere keuze
 • De kantine stimuleert het drinken van water
 • De organisatie heeft schriftelijk in het beleid vastgelegd dat de kantine voldoet aan de richtlijnen voor een gezonde kantine
 • De kantine voldoet aan de 3 basis uitstralingspunten: uitgestald aanbod, op de opvallende plaatsen in de automaten staan betere keuzes en aanbod bij de kassa. 


Naast de basis waar elke gezondere kantine aan moet voldoen, zijn er een aantal criteria die afhankelijk zijn van het ambitieniveau:

  Brons Zilver Goud
Voldoet aan de 4 basis richtlijnen Ja Ja Ja
Aanbod Een gezonde keuze binnen elke productgroep • 60% van het aanbod is een gezonde keuze
• De kantine biedt fruit of groente aan
• 80% van het aanbod is een gezonde keuze
• De kantine biedt groente én fruit aan
Uitstraling De kantine voldoet aan de 3 basis uitstralingspunten • De kantine voldoet aan de 3 basis uitstralingspunten
• De kantine voldoet aan minimaal 3 extra uitstralingspunten
• De kantine voldoet aan de 3 basis uitstralingspunten
• De kantine voldoet aan minimaal 3 extra uitstralingspunten

Het aanbod

Het Voedingscentrum heeft per productgroep richtlijnen opgesteld waar een gezonde keuze aan moet voldoen. Wetenschappelijk onderzoek ligt ten grondslag aan deze richtlijnen.

Op de Inspiratielijst van het Voedingscentrum staan veel producten die binnen die productgroep voldoen aan de richtlijnen en dus passen in een gezonde kantine. Om het makkelijk te maken heeft Sligro van alle producten die in het assortiment zitten de artikelgegevens op een lijst gezet.

GROENTE

Alle groenten zonder suiker en zout zijn een gezonde keuze. Groenten kun je gebruiken in een salade, maar ook op een belegd broodje. Rauwkost is ook een goed idee als gezonde snack voor tussendoor.

FRUIT

Fruit is heel gezond en kan op diverse manieren worden aangeboden in een kantine. Fruit dat over is kan heel goed in een smoothie of tot een verse sap verwerkt worden.

BROOD EN GRAANPRODUCTEN

Belegde broodjes zijn een belangrijke productgroep voor sportkantines. Indien er gezonde broodjes worden aangeboden maakt de kantine direct grote stappen.

VETTEN VOOR SMEREN EN BEREIDEN

Vet hebben we nodig als brandstof en omdat het belangrijke vitaminen bevat. Besmeer daarom brood altijd met halvarine of margarine.

BELEG

Er zijn veel mogelijkheden om een broodje gezond te beleggen. Kaas, vleeswaren, vis, ei, vele soorten rauwkost en zelfs zoet beleg zoals pindakaas. Houd er rekening mee dat er maximaal 25 gram zoet beleg en maximaal 30 gram hartig beleg op een broodje mag. Groente en rauwkost mag onbeperkt worden toegevoegd.

ZUIVEL

Zuivel zit vol met calcium en vitamine B12. Natuurlijk denk je bij zuivel aan een glas melk, maar kwark met bijvoorbeeld vers fruit past ook heel goed in een gezonde kantine.

SALADES, LUNCHGERECHTEN EN WARME MAALTIJDEN

Salades zijn perfect om in een gezonde kantine aan te bieden. Het is lekker, gezond en je kunt eindeloos variëren met ingrediënten die je toch al in huis hebt voor bijvoorbeeld belegde broodjes.

DRANKEN

Dranken zijn misschien wel de belangrijkste productgroep voor een sportkantine. Er zijn tegenwoordig heel veel lekkere gezondere alternatieven voor de traditionele frisdranken waar veel suiker in zit. Met kleine aanpassingen in dit assortiment kunnen er grote stappen gemaakt worden.

SOEPEN

Soep is vooral tijdens de koude maanden een welkome gezonde snack. Tip: serveer de soep in to-go bekers zodat de supporters het mee kunnen nemen naar het veld om warm te blijven in de koude maanden.

SAUZEN

Sauzen zoals mayonaise, ketchup en pesto bevatten vaak veel suiker en zout. Maar van een aantal producten mag er in een gezonde kantine best 1 eetlepel per broodje of salade gebruikt worden.

ZOETE EN HARTIGE SNACKS

Na het sporten met z’n allen iets lekkers in de kantine halen is een mooie traditie, maar dat hoeft niet altijd ongezond te zijn. Er zijn vele lekkere en verantwoorde snacks en ijs verkrijgbaar.

Uitstraling

Bijna 90% van de keuzes die we dagelijks maken gebeuren onbewust. Veel keuzes worden gemaakt uit gewoonte, of omdat het brein onbewust op een idee wordt gebracht. Zo werkt het ook bij het maken van een beslissing over wat je gaat eten. Dit gegeven kan je hartstikke goed gebruiken om die onbewuste keuze dé gezonde keuze te laten zijn.

Het Voedingscentrum heeft een aantal uitstralingspunten opgesteld die gebruik maken van dit principe. Er zijn een aantal basiscriteria waar elke kantine aan moet voldoen en er zijn een aantal extra uitstralingspunten die je kunt toepassen afhankelijk van je ambitieniveau. Je kan wat betreft de extra uitstralingspunten kiezen wat past bij jouw kantine.

3 basis uitstralingspunten

 1. Uitgestald aanbod
  Op de opvallende plaatsen bij het uitgestald aanbod staan de betere keuzes. Opvallende plaatsen zijn bijvoorbeeld vitrines, manden bij de kassa of plekken vooraan op de balie. Groente en fruit zijn in ieder geval opvallend geplaatst.

 2. Op de opvallende plaatsen in de automaten staan betere keuzes
  Indien er een automaat in de kantine aanwezig is, is het belangrijk dat in de automaat ook de gezondere keuzes gestimuleerd worden. Op de opvallende plaatsen in de automaten dienen de betere keuzes te staan. De bovenste helft van een automaat wordt gezien als ‘opvallende plaats’.

 3. Aanbod bij de kassa
  Indien er bij de kassa producten worden aangeboden, mogen dit alleen gezondere keuzes zijn. De producten bij de kassa zijn vaak impuls-aankopen. In een gezonde kantine moeten deze natuurlijk wel gezond zijn.

Extra uitstralingspunten

Een zilveren kantine voldoet naast de basis uitstralingspunten nog aan 6 extra uitstralingspunten. Voor een gouden kantine zijn dit er 5. Je kan zelf kiezen welke extra uitstralingspunten bij jouw kantine passen.

 1. Groente en fruit aantrekkelijk gepresenteerd
  Groente en fruit zijn onmisbaar in een gezonde kantine. Daarom is het belangrijk om deze producten aantrekkelijk te presenteren om de keuze te stimuleren. Denk hierbij aan mooie manden prominent op de toonbank of voorgesneden fruit in een to-go beker.

 2. Looproute
  De volgorde waarin producten worden aangeboden in de kantine zijn heel belangrijk voor de keuze die mensen maken. In een gezonde kantine lopen de gasten eerst langs de gezondere keuzes. Pas aan het einde staan eventueel snacks en zoetigheden.

 3. Prijsacties
  Met prijsacties kun je de keuze voor bepaalde producten stimuleren. In een gezonde kantine worden alleen prijsacties gedaan met gezondere keuzes. Denk bij prijsacties niet alleen aan een lagere prijs, maar ook aan combideals: bijvoorbeeld een broodje met een flesje water voor een aantrekkelijke prijs.

 4. Menukaart/ prijslijst
  Op de prijslijst of menukaart in de kantine moet minimaal de helft een gezonde keuze zijn. Als er verzamelnamen worden gebruikt (diverse broodjes) of weekproducten (soep van de week), mogen die als gezonde optie meegerekend worden als minimaal de helft daarvan ook een gezonde keuze is.

 5. Beeldmateriaal
  Op alle beeldmateriaal van eten en drinken in de kantine staan alleen betere keuzes. Denk bij beeldmateriaal aan mooie beelden van eten en drinken om sfeer te brengen in de kantine. Maar ook aan posters, afbeeldingen op prijslijsten of op prullenbakken.

 6. Afbeeldingen en merknamen op automaten
  Indien er in de kantine een automaat aanwezig is, mogen op die automaat alleen merknamen of afbeeldingen te zien zijn van producten die in de Schijf van Vijf van Het Voedingscentrum staan. Denk bijvoorbeeld aan afbeeldingen van water of fruit. Ook mogen er afbeeldingen op staan zonder eten of drinken, bijvoorbeeld van sporters.

Kantinescan & certificaat

Om in kaart te brengen hoe jouw kantine ervoor staat heeft Het Voedingscentrum een kantinescan ontwikkeld. Het is een soort 0-meting en geeft heel duidelijk aan waar je nog stappen moet maken of kunt maken voor een bepaald ambitieniveau.

Je kunt de kantinescan invullen op de website van Het Voedingscentrum

Assortiment

21 zakjes x 23 gram
Van 8.75 voor 7.99
Cheetos Nibb-it
Sticks naturel chips
30 zakjes x 22 gram
8,75 7,99
Van 5.80 voor 4.99
Silo 100 stuks
5,80 4,99