Smørrebrød is een klassiek Deens lunchgerecht dat bestaat uit een beboterde snee roggebrood, rijkelijk belegd en versierd met uiteenlopende ingrediënten. De Denen zelf variëren tegenwoordig volop met brood. Van donker volkorenbrood tot stevig wit zuurdesembrood, alles mag. Met de opkomst van New Nordic Cuisine werd deze klassieker weer een trend. De culinaire schilderijtjes die je met smørrebrød kunt maken zijn een lust voor het oog én de smaakpapillen!
Smørrebrød heeft een basisopbouw. Laag 1 is een snee brood. Laag 2 is boter of ander smeersel om het brood te isoleren van de volgende laag zodat het niet zompig wordt. Laag 3 is het basisingrediënt. Dit kunnen vlees, vis, schelpdieren, ei of aardappel zijn. Laag 4 is een topping van smaakmakers.
Klassiek smørrebrød is roggebrood met beleg. De Denen zelf variëren tegenwoordig volop met brood. Van donker volkorenbrood tot stevig wit zuurdesembrood, alles mag. Houd er rekening mee dat de smaak van het brood matcht met het beleg.
Smørrebrød leent zich voor elk seizoen. Beleg ze 's zomers bijvoorbeeld met verse makreel of langoustine en 's winters met Hollandse garnalen of mosselen. In de zomer- en herfstmaanden werk je volop met verse bessen. Deze maak je natuurlijk klaar voor gebruik tijdens de wintermaanden.
Smörrebröd, gerookte zalm, zalmkaviaar & haring
Smörrebröd gerookte zalm, zalmkaviaar & haring
Smörrebröd, twee soorten zalm & zure rode ui
Smörrebröd twee soorten zalm & zure rode ui
Smörrebröd, scholfilet, rivierkreeftjes & basilicummayonaise
Smörrebröd scholfilet, rivierkreeftjes & basilicummayonaise
Smörrebröd, rosbief, mierikswortelmayonaise & uienringen
Smörrebröd rosbief, mierikswortelmayonaise & uienringen