Truffels

Truffels zijn de ultieme smaaksensatie die elke keuken tot leven brengen. Deze ondergrondse paddenstoelen, in verschillende soorten en smaken, geven gerechten een unieke geur en diepgang. Van de verfijnde witte truffel tot de krachtige wintertruffel, er is altijd een truffel die perfect past bij je menu. Truffels verrassen je gasten niet alleen met hun smaak, maar ook met een onvergetelijke geurbeleving. Maak van elke maaltijd een exclusieve ervaring!

De veelzijdige smaak van truffel

Kok raspt truffel op bord

Een smaakbeleving voor de ware fijnproever. De exclusieve smaak van truffel mag op de menukaart niet ontbreken. Niet voor niets is de onderaardse paddenstoel al eeuwenlang een favoriet onder koks over de hele wereld. Truffels geven een unieke smaak aan gerechten mee. Het mooie: ze zijn erg veelzijdig. Qua bereiding kun je er ontzettend veel kanten mee op.

Sligro helpt je om je gasten het hele jaar door te laten genieten van de exclusieve smaak van truffel. In ons complete assortiment vind je ze in elk seizoen en voor elk budget. Er is voor iedereen een passende truffel, omdat elke soort zijn eigen smaak heeft: herfst-, zomer- en lentetruffel en witte truffel. Tip voor het mooiste resultaat: schaaf de truffel bij de tafel van je gasten over het gerecht. Voor een unieke vers- en smaakbeleving!

Truffel assortiment

Van zwarte tot witte truffel

Zwarte truffel in hand

Qua geur en smaak is de Italiaanse truffel de meest uitgesproken culinaire delicatesse. Daarom kiest onze verspartner Smeding ervoor om alleen de beste Italiaanse truffels op te nemen in het assortiment. Het geheim van de constante kwaliteit: een bewuste selectie bij de inkoop en een tijdrovende selectie na het wassen. Wanneer de verschillende soorten verkrijgbaar zijn?

  • December - maart: wintertruffel (Tuber Melanosporum)
  • Oktober - december: witte truffel (Tuber Magnatum)
  • Mei - september: zomertruffel (Tuber Aestivum)
  • Oktober -december: herfsttruffel (Tuber Uncinatum)
  • Januari - april: Bianchetto (Tuber Albidum / Tuber Borchii)    

Soorten truffels

Wintertruffel

Wintertruffel

De prestigieuze wintertruffel heeft delicate accenten en wordt ook wel ‘het zwarte goud’ genoemd. Naast de witte truffel de meest gewaardeerde soort in de horeca.

Witte truffel

Witte truffel

De witte truffel is de meest exclusieve soort en wereldwijd een echte delicatesse. Zijn bijnaam - vegetarische diamant - benadrukt zijn bijzondere status.

Zomertruffel

Zomertruffel

De zomertruffel is de meest bekende soort en qua prijs het voordeligst. Hij kan indrukwekkende formaten van wel 500 gram bereiken.

Herfsttruffel

Herfsttruffel

De herfsttruffel lijkt op de zomertruffel, maar heeft een andere smaak en geur. Hij is iets kleiner, maar vaak net zo toegankelijk van prijs.

Bianchetto

Bianchetto

De bianchetto lijkt op de witte truffel, maar is een zelfstandige soort. Hij staat ook wel bekend als ‘marzuolo’, verwijzend naar de maand maart.

Zó houd je truffels langer vers

Wintertruffel

Truffels worden gewassen en geborsteld afgeleverd. Daardoor kun je beter de kwaliteit beoordelen, maar dat beïnvloedt wellicht de houdbaarheid. De witte truffel wordt overigens niet gewassen, vanwege zijn vochtgevoeligheid. Wanneer je op deze manieren je truffels bewaart, zijn ze 7-10 dagen houdbaar:
  • Truffels bewaar je het beste bij 3 graden in een droge omgeving.
  • Vervang het absorberend papier direct na aankomst. Verwijder het koelelement en leg de verse truffels koel en droog.
  • Vervang dagelijks het absorberend papier.
  • Controleer de truffels op witte uitslag. Niks om je zorgen over te maken. Verwijder de uitslag met een borsteltje.
  • Presenteer de truffel onder een stolp op een afgedekt koelelement. Laat een streepje lucht toe, zodat de truffel niet te vochtig wordt. Doe hem ‘s nachts in de koeling in absorberend papier. Laat truffels niet in de stolp liggen!

Ook interessant voor jou?