Allergenen

Om tegemoet te komen aan dieetwensen of voedselallergieën van je gasten, is goede allergeneninformatie essentieel. En bovendien wettelijk verplicht, of je nu een sterrenrestaurant of foodtruck runt. Deze tips helpen je om aan de regels te voldoen en je gasten goed te informeren.

Wat zijn allergenen en waarom bestaat de allergenenlijst?

Mensen met een voedselallergie kunnen ernstig ziek worden en in het ergste geval zelfs overlijden door het eten van bijvoorbeeld gluten, noten of schaaldieren. Zelfs bij kleine hoeveelheden allergenen. Daarom moet je vooraf melden welke allergenen er in een product of gerecht zitten.

Voor jou betekent dit dat je voor al je recepturen moet vastleggen welke ingrediënten en allergenen je gebruikt. Houd deze recepturen actueel en zorg dat al jouw koks ze volgen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert hierop. Je moet je allergeneninformatie dus altijd kunnen tonen. Dit kan bijvoorbeeld via een   allergenenlijst   of een digitaal systeem.

allergenen in de horeca

Welke allergenen staan er op de officiële allergenenlijst?

De 14 allergenen op de EU-lijst (verordening 1169/2011) waarover je altijd informatie moet geven aan jouw gasten zijn:

Glutenbevattende granen

Ei

Vis

Pinda

Noten

Soja

Melk

Weekdieren

Schaaldieren

Selderij

Mosterd

Sesamzaad

Sulfiet

Lupine

   

   

   

Let op: Vermeld ook ingrediënten die van allergenen zijn afgeleid. Zo bevatten veel aroma's en specerijen de allergenen selderij of mosterd(zaad).   

allergenenlijst - wat zijn allergenen en waarom is het belangrijk

4x tips om je eenvoudig aan de allergenenwet te houden

Goed omgaan met allergenen is meer dan een wettelijke verplichting: het is een kans om je service te verbeteren. Want een gast die zich veilig en begrepen voelt, komt graag terug en beveelt je restaurant aan bij anderen. Aan de slag dus. Onderstaande tips helpen je goed omgaan met allergenen.

Noten en zaden

Inventariseer alle allergenen in je producten door de productspecificaties te controleren. Vergeet daarbij je dranken niet. Regel ook meteen etiketten voor het coderen van allergenen  in je keuken. Download daarna de allergenenchecklist van de NVWA. Als je deze lijst volledig invult, voldoe je aan de wettelijke bepalingen.  

Uiteraard kun je schriftelijk alle allergenen bijhouden en registreren. Maar er bestaan ook  handige digitale receptuurbeheer-systemen die dit proces digitaliseren. Zoals Posilio, het zeer voordelige POS- en kassasysteem voor de horeca waarin je ook je recepturen en allergeneninformatie kunt beheren. Vooral wanneer je met wisselende menu’s en recepturen werkt, scheelt een digitaal systeem je veel tijd.

Jouw collega’s moeten de 14 allergenen kennen en gasten goed kunnen informeren. Train daarom zowel je keuken- als bedienend personeel zodat zij goed weten hoe ze vragen van je gasten moeten beantwoorden.

Extra tip: maak een kleine groep collega’s verantwoordelijk voor de informatieverstrekking rondom allergenen.

Je mag zelf kiezen of je allergeneninformatie mondeling of schriftelijk aan jouw gasten geeft. Kies je voor mondeling, dan volstaat het om jouw gasten te melden dat de allergeneninformatie beschikbaar is via jouw personeel. Je hoeft dus niet per se allergeneninformatie op jouw menukaart te plaatsen. Kies je voor schriftelijk, dan moet je ook duidelijk aangeven wáár jouw gast de allergeneninformatie kan vinden.

Ook interessant voor jou?

  • Efficiënt werken

    Verbeter de efficiëntie in jouw horecazaak met slimme tips en tools. Bespaar tijd, verlaag kosten en verhoog de productiviteit van je team.

  • SUP wetgeving

    Vanaf 1 januari 2024 is de SUP-wetgeving verder aangescherpt. Welke stappen je moet ondernemen is afhankelijk van je eigen situatie. Of je nu werkt met afhale

  • Foodswap

    Ga voor een foodswap! Wissel een kostbaar ingrediënt door een betaalbaar alternatief, zonder concessies te doen aan kwaliteit én gastbeleving.

  • Menucalculatie

    Optimaliseer je menukaart met slimme menucalculatie. Behaal meer winst met tips, tools en advies voor kostenbeheersing in jouw horecazaak.