Efficiënt werken
Verbeter de efficiëntie in jouw horecazaak met slimme tips en tools. Bespaar tijd, verlaag kosten en verhoog de productiviteit van je team.
Goed omgaan met allergenen is meer dan een wettelijke verplichting: het is een kans om je service te verbeteren. Want een gast die zich veilig en begrepen voelt, komt graag terug en beveelt je restaurant aan bij anderen. Aan de slag dus. Onderstaande tips helpen je goed omgaan met allergenen.
Inventariseer alle allergenen in je producten door de productspecificaties te controleren. Vergeet daarbij je dranken niet. Regel ook meteen etiketten voor het coderen van allergenen in je keuken. Download daarna de allergenenchecklist van de NVWA. Als je deze lijst volledig invult, voldoe je aan de wettelijke bepalingen.
Uiteraard kun je schriftelijk alle allergenen bijhouden en registreren. Maar er bestaan ook handige digitale receptuurbeheer-systemen die dit proces digitaliseren. Zoals Posilio, het zeer voordelige POS- en kassasysteem voor de horeca waarin je ook je recepturen en allergeneninformatie kunt beheren. Vooral wanneer je met wisselende menu’s en recepturen werkt, scheelt een digitaal systeem je veel tijd.
Jouw collega’s moeten de 14 allergenen kennen en gasten goed kunnen informeren. Train daarom zowel je keuken- als bedienend personeel zodat zij goed weten hoe ze vragen van je gasten moeten beantwoorden.
Extra tip: maak een kleine groep collega’s verantwoordelijk voor de informatieverstrekking rondom allergenen.
Je mag zelf kiezen of je allergeneninformatie mondeling of schriftelijk aan jouw gasten geeft. Kies je voor mondeling, dan volstaat het om jouw gasten te melden dat de allergeneninformatie beschikbaar is via jouw personeel. Je hoeft dus niet per se allergeneninformatie op jouw menukaart te plaatsen. Kies je voor schriftelijk, dan moet je ook duidelijk aangeven wáár jouw gast de allergeneninformatie kan vinden.
Efficiënt werken
Verbeter de efficiëntie in jouw horecazaak met slimme tips en tools. Bespaar tijd, verlaag kosten en verhoog de productiviteit van je team.
SUP wetgeving
Vanaf 1 januari 2024 is de SUP-wetgeving verder aangescherpt. Welke stappen je moet ondernemen is afhankelijk van je eigen situatie. Of je nu werkt met afhale
Foodswap
Ga voor een foodswap! Wissel een kostbaar ingrediënt door een betaalbaar alternatief, zonder concessies te doen aan kwaliteit én gastbeleving.
Menucalculatie
Optimaliseer je menukaart met slimme menucalculatie. Behaal meer winst met tips, tools en advies voor kostenbeheersing in jouw horecazaak.