Tripel bieren

Tripel bier heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende opmars gemaakt in de wereld van speciaalbieren. Maar wat maakt Tripel zo’n geliefd? En waar komt het vandaan? Ontdek meer over Tripel en laat je inspireren door de diversiteit en smaakrijkdom van deze unieke bierstijl. 

Alles over tripel

Ontdek de wereld van Tripel bier - van Texels Tuunwal tot Westmalle Tripel. Lees meer over de smaak, traditie en ambacht.

Alles over tripel

Hoe smaakt Tripel?

De smaak van Tripel is een ontdekkingsreis voor de smaakpapillen. Moutig, een beetje zoet en ook bitter, met een stevige fruitige toets. Maar laat je niet misleiden door deze beschrijving, want Tripel biedt een breed scala aan smaken die variëren van fruitig tot kruidig. De suikersiropen zorgen voor een goede doordrinkbaarheid, ondanks het stevige alcoholgehalte (meestal tussen de 7% en 10%). Met een Tripel verras je jouw gasten keer op keer.  

Het verschil tussen Tripel en Dubbel

Liefhebbers van Belgische bieren zullen je soms vragen wat is het verschil tussen Tripel en Dubbel is. De exacte oorsprong van de namen is niet met 100% zekerheid te achterhalen, maar een veelvoorkomende theorie verwijst naar de middeleeuwen. In die tijd dronken zowel de monniken als het gewone volk een licht alcoholisch bier bij de maaltijd. Bij speciale gelegenheden dronken ze vaak een zwaarder bier.

Omdat de meeste mensen niet konden lezen in die tijd, zette de brouwer met krijt kruizen op de vaten. Op een vat met zwaarder bier werden twee kruizen (Dubbel) gezet, terwijl het vat met het zwaarste bier drie kruizen (Tripel) kreeg.  

Waar komt Tripel vandaan?

Tripel is een bier met een rijke achtergrond. Waarschijnlijk is het in 1934 voor het eerst gebrouwen door de monniken in de Abdij van Westmalle. Westmalle Tripel wordt nog steeds wereldwijd beschouwd als hét referentiebier voor Tripel als bierstijl. Sinds 1934 is er weinig veranderd aan het brouwproces en de ingrediënten. Dit maakt Westmalle Tripel de 'moeder aller tripels'.

Toen het zwaarste bier van Westmalle in 1956 op de markt kwam als Tripel en met succes werd ontvangen, wilden andere brouwers maar al te graag meedoen. Overal in België begonnen tripels op te duiken. Aangezien die van Westmalle blond was, werden andere varianten van Tripel ook vaak blond gebrouwen. Hierdoor staat Tripel nog altijd bekend als een zwaar, gistrijk, blond bier. Maar Tripels kunnen ook een amberkleurige of zelfs een donkere tint hebben.      

Oorsprong van tripel

Foodpairing met Tripel

Een goed glas Tripel gaat perfect samen met een breed scala aan gerechten. Of je nu kiest voor zachte, vettige kazen zoals geitenkaas of camembert, of liever gaat voor een stevig stuk vlees zoals kalkoen of eend, Tripel is altijd een goede keuze. Het koolzuur en de hopbitters van de Tripel combineren perfect met de smaken van verschillende gerechten, waardoor elke hap en elke slok een waar genot wordt.

Hoe serveer je Tripel?

Een goed glas Tripel verdient een goede presentatie. Traditioneel wordt Tripel geserveerd in een kelkglas, waarbij het brede oppervlak van het bier ervoor zorgt dat de aroma's bij elke slok volledig tot hun recht komen. Maar ook in een groot of universeel proefglas komt Tripel goed tot zijn recht.

Tripel foodpairing

Tripel assortiment

Ook interessant voor jou?

  • Speciaal bier

    Bij Sligro vind je speciaalbieren voor elke gelegenheid: ambachtelijk, vernieuwend en vol karakter. Laat je inspireren door ons unieke assortiment!

  • High beer

    Bij een high beer presenteer je mooie speciaalbieren, vergezeld met bijpassende hapjes. Sligro biedt je alle inspiratie voor perfecte pairings.

  • Dranken

    Laat je inspireren door het drankenaanbod van Sligro: unieke wijnen, craftbieren en verrassende cocktails. Perfect voor elke zaak en gelegenheid.

  • Unieke producten

    Ontdek het unieke assortiment van Sligro: hoogwaardige vis, vlees, groenten, fruit, zuivel en kruidenierswaren, speciaal geselecteerd foodprofessionals.