Duurzaam ondernemen

Duurzaam werken is iets wat geen uitzondering meer is, maar de norm. We moeten samen stappen zetten voor een betere toekomst. Duurzaam omgaan met mens, milieu en maatschappij in je gehele werkproces is dat wat de tijd vraagt. We moeten samen slimmer zijn. Laten we met en van elkaar leren, laten we samen BEWUST koken, ondernemen, inkopen en serveren.

BEWUST inkopen van duurzame producten

Hoe koop je BEWUST in bij Sligro? BEWUST inkopen start bij het hebben van goed inzicht in je inkoop. Met welke producten maak jij zeker weten een verantwoorde keuze? Dit weet je door het Eerlijk & Heerlijk producticoon, een groen blaadje, te volgen.

Benieuwd hoe jij je gehele inkoop kan verduurzamen? Lees dan meer over de MVI-monitor.

Eerlijk & Heerlijk

Met Eerlijk & Heerlijk geven wij je handvatten voor het BEWUST inkopen van duurzame food en non-food producten. Deze producten worden geselecteerd middels onafhankelijke en erkende keurmerken. 

MVI-monitor

Wil jij inzicht in hoe duurzaam jij inkoopt? Dat kan met onze Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Monitor (MVI monitor): een kwartaalrapportage op basis van je huidige inkoopassortiment. Hiermee heb jij in één oogopslag helder wat je kan verbeteren.

Koken met seizoensproducten

Elk seizoen brengt prachtige producten met zich mee. De diepe en aardse winterse smaken worden ingeruild voor de frisse en zoetere zomerse tinten. Laat je inspireren door de smaken en producten die dit seizoen met zich meebrengt. Koken met seizoensproducten brengt altijd verrassing op je bord.

BEWUST duurzaam ondernemen

We zijn er allemaal mee bezig en ieder op zijn eigen manier.  Met de duurzame oplossingen van Sligro werk je aan een verantwoord assortiment en bewuste bedrijfsvoering. Met dubbele winst: je gasten waarderen het én je draagt bij aan een betere wereld. Bij Sligro denken we hier graag aan mee. Bijvoorbeeld met duurzame energiecontracten en zakelijke laadpalen. Maar ook met ons Eerlijk & Heerlijk assortiment en een MVI monitor. Ontdek hoe Sligro je kan helpen om duurzamer te ondernemen.  

ZiN leerlijn duurzaamheid

Steeds meer (horeca)bedrijven willen aan de slag met het thema duurzaamheid, maar waar te beginnen? Bij ZiN bieden we een leerlijn van maar liefst zeven trainingen, over duurzaamheid in de keuken en in ondernemerschap. 

BEWUST serveren

In de horeca kan het een uitdaging zijn om je gasten goed mee te nemen in jouw BEWUSTE keuzes. Toch kunnen deze keuzes ook juist jouw gast doen verrassen en de beleving compleet maken.  

Koffiecocktail met een verhaal

Deze koffiecocktail is gemaakt op basis van de espressobonen van Douwe Egberts. Met deze Biologisch & Fairtrade bonen ga je voor een duurzame keuze. Deze bonen komen van ecologische teelt. Ze worden met de hand geteeld en in kleine hoeveelheden geproduceerd. De espressobonen dragen het Europees keurmerk Biologisch én Fairtrade.

Pornstar Espresso Martini Cocktail

BEWUST bij Sligro

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een domein binnen Sligro Food Group waar we jaren hard mee bezig zijn. We werken vanuit een intrinsieke motivatie aan duurzaamheidsonderwerpen als elektrisch transport en gasloze panden. Benieuwd naar wat Sligro nog meer doet? 

Ondernemers aan het woord

Bruck Goede is mede-eigenaar en chef bij Loof Catering in Amsterdam.

‘‘Vanuit onze eigen productiekeuken verzorgen wij verse bedrijfslunches met groenten uit het seizoen.

Daarbij zetten we sterk in op no waste. Zo gebruiken we geen wegwerpplastic, maar leveren we onze lunches in herbruikbare verpakkingen van Ozarka. Na afloop zetten klanten de gebruikte bakjes in kratten, waarna Ozarka ze ophaalt en afwast en wij ze opnieuw gebruiken. Onze groenten krijgen we onverpakt en ongesneden aangeleverd. Ook verwerken we de reststromen van de plaatselijke Sligro-vestiging. Het gaat bijvoorbeeld om verkeerd geplaatste bestellingen: producten die niet terug het schap in kunnen, maar voor ons nog prima bruikbaar zijn.

Wat vrij uniek is voor een cateraar, is dat we werken met een dagelijks bestelformulier. Blijft er veel over, dan zetten klanten het in de koelkast voor de volgende dag en bestellen ze minder. En op ‘leftover-vrijdag’ nemen medewerkers de restjes in een eigen bakje mee naar huis. Zo hoeven onze klanten niets weg te gooien. Want dat is iets waar steeds meer bedrijven - terecht - moeite mee hebben. Een goede tip voor andere ondernemers: door op deze manier te werken zet je in op een duurzame relatie met je klant. Als je het zo bekijkt betekent duurzaam zeker niet duurder - en al helemaal niet op de lange termijn. Verder streven we ernaar om onze CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden. We koken met groenten uit het seizoen en kopen lokaal in. Dit doen we niet alleen voor onze eigen klanten, maar ook voor andere cateraars. Vroeger deden we het transport zelf, maar nu werken we met een koeriersbedrijf dat ritten bundelt. Dat scheelt kilometers, uitstoot én kosten.”

Lees meer over Loof Catering op de website.

bruck goede

Laura Hoogland verbaasde zich erover dat er zo gemakkelijk eten wordt weggegooid en startte daarom haar bedrijf SUNT. Ze ‘redt’ bananen en maakt daarvan onder andere bananenbrood en ‘baked’ donuts. Maar ook bananenpuree voor andere fabrikanten, zodat die met weinig moeite een duurzamer eindproduct kunnen maken.

‘‘Rondom duurzaamheid en verspilling kun je een succesvol businessmodel opbouwen."

“Maar liefst een derde van de totale hoeveelheid geproduceerd voedsel wordt verspild. Dat gebeurt overal in de keten en met allerlei redenen: overschotten, mislukte teelt, te hoge kwaliteitseisen of een verkeerde inschatting bij de inkoop. Ik verbaas me erover dat weggooien zo gemakkelijk gaat en wilde bewijzen dat het anders kan. Ik besloot meteen voor het meest verspilde product ter wereld te gaan: de banaan. Want maar liefst de helft van de geteelde bananen wordt weggegooid. Deels gaat het om bananen die te klein, te groot of te krom zijn of niet meer aan een tros zitten. Die worden er door de telers al tussenuit gehaald. Maar de goedgekeurde bananen die worden verscheept, komen regelmatig rijper dan gewenst aan en kunnen dan niet meer de supermarkt of groothandel in. De goedkoopste optie is om ze te vernietigen.

Tenminste, dat wás altijd zo. Want wij gebruiken deze afgekeurde bananen voor ons bananenbrood, onze granola en onze nieuwste innovatie: vegan ‘baked’ donuts. In oktober hebben we de eerste 'bananenfabriek' ter wereld geopend, in Geldermalsen. Hier maken we van afgekeurde bananen puree voor onze eigen producten, maar ook voor bijvoorbeeld smoothiemakers en ijsfabrikanten. Zo maken we het ook voor anderen makkelijker om duurzamere (eind)producten te maken.

Met SUNT halen we duurzaamheid en verspilling uit de geitenwollen sokkenhoek: we laten zien dat je rondom deze thema’s een succesvol businessmodel kunt opbouwen. Helaas is duurzaamheid alleen vaak onvoldoende drijfveer voor de voedingsindustrie. Duurzamer is prima, duurder niet. We hebben daar van begin af aan rekening mee gehouden. Om de kosten laag te houden, hebben we bijvoorbeeld het pelproces van de bananen geautomatiseerd.

Doordat we verspilling tegengaan, verlagen we de kosten voor de bananenimporteurs, verminderen we de impact op het klimaat en verbeteren we de positie van de teler. We richten ons op het duurzamer én verantwoorder maken van het bakkerijassortiment. Donuts hoeven bijvoorbeeld helemaal niet supervet en ongezond te zijn. Onze donuts bestaan voor 30 procent uit banaan en worden gebakken in plaats van gefrituurd, waardoor ze de helft minder vet bevatten.

Zo blijven we productinnovaties en toepassingen bedenken, waardoor er steeds minder bananen verspild worden. De volgende stap is om ook de bananenschillen te verwerken tot nieuwe grondstoffen voor papier en karton. Daarnaast hopen we anderen te inspireren om met andere fruitsoorten aan de slag te gaan. De banaan is, gezien de snelle rijping, de kwetsbaarheid en de hoge volumes, in alle opzichten het meest uitdagende fruit. Als wij met bananen het verschil kunnen maken, kunnen anderen dat met andere fruitsoorten ook!"

bruck goede

Ook interessant voor jou?

  • Disposables

    Bereid je goed voor op het Single Used Plastics verbod en kies voor duurzame disposables. Sligro biedt een uitgebreid assortiment duurzame alternatieven.

  • Bewust koken

    Bewust koken gaat uit van lokale- en seizoensproducten, waarbij de natuur leidend is voor wat jij serveert. Laat je inspireren met tips en mooie recepten.

  • Plant-based

    Ontdek het beste in plant-based: van innovatieve producten tot recepten en inspiratie. Verrijk jouw horecazaak met duurzame, plantaardige opties.

  • 80/20

    80/20 in de horeca: ontdek hoe je meer plantaardig en minder dierlijk op het menu zet. Tips, inspiratie en producten voor een bewuste menukaart.