Herfst seizoensproducten

De herfst is een seizoen van overvloed, met een rijke oogst van smaken en texturen die perfect zijn voor het creëren van robuuste en hartverwarmende gerechten. Van producten van eigen bodem tot wild, de herfst biedt volop inspiratie voor culinaire avonturen.

Culinair koken in de herfst

De herfst is hét seizoen voor stoofgerechten, warme soepen en gerechten met rijke, aardse smaken. Herfstproducten voegen een intense diepte toe aan je gerechten, waardoor ze extra smaakvol en hartverwarmend worden. Denk aan pompoen, paddenstoelen, en pastinaak: perfect voor die extra smaakexplosie die je gasten nodig hebben om het koude weer buiten te vergeten!

  • Stoven: Het stoven van vlees is een ware kunst, en het najaar is het perfecte moment om deze techniek te gebruiken. Langzaam garen in een diepe pan zorgt voor de meest malse gerechten met intense smaken. Voeg groenten en kruiden toe voor een echte smaaksensatie.

  • Truffels: De truffel, ook wel het zwarte goud genoemd, is een puur natuurproduct dat in het najaar zijn hoogtepunt bereikt. De intense smaak maakt het de perfecte toevoeging aan verfijnde gerechten. Denk aan romige truffelravioli of een luxe truffelrisotto.  Een smaakbeleving voor de ware fijnproever.

  • Soepen: Niets verwarmt je beter tijdens de herfst dan een goed gevulde soep. Of het nu voor de lunch is of als diner, een rijke soep is altijd een succes. Serveer een innovatieve soupsmoothie voor een verrassend aperitief, of ga voor een stevige wildsoep met bospaddenstoelen en truffel voor de ultieme herfstervaring.

  • Oesters: Oesters zijn een prachtig natuurproduct, een delicatesse die zijn unieke ziltigheid in eenvoud het beste tot uiting brengt. Ze vragen weinig bereiding, maar met een beetje citroen en een scheutje wijn is het een ware smaakexplosie. Perfect als verfijnd voorgerecht of als luxe snack voor de echte liefhebber.

Gerookte portobello met een bouillon van kastanjechampignon, beukenzwam en pastinaak.

Herfst assortiment

Elfenbankjes

Rijke geuren en heerlijke smaken uit eigen keuken én van eigen bodem: het najaar biedt volop inspiratie om met bekende en verrassende producten het seizoen volop te vieren. Met producten zoals hert, paddenstoelen en snoekbaars zet je het échte najaarsgevoel op tafel. Laat je inspireren door het assortiment van Sligro!

Season basics

Sommige najaarsgroenten zijn zo eenvoudig dat je ze misschien over het hoofd ziet. Toch maak je van deze margemakers gemakkelijk de meest smaakvolle culinaire hoogstandjes. Hollandse groenten zoals pompoen, paddenstoelen en knolselderij verdienen een hoofdrol op je najaarskaart. Combineer paddenstoelen eens met vis of maak knolselderij-rösti. Zo zet je deze seizoensbasics volop in de herfstzon!    

Paddenstoelen
Herfstproducten bij uitstek: paddenstoelen. De keuze is reuze, van beukenzwammen tot portobello’s en van champignons tot shiitake. Ook interessant is eekhoorntjesbrood, door de Italianen zo mooi ‘porcini’ genoemd en door de Fransen ‘cèpes’. Het heeft een nootachtige en relatief sterke smaak en wordt daarom ook veel verwerkt in smaakmakende producten. De olijfolie van Olitalia bijvoorbeeld of het cepespoeder van Sabarot.

Knolselderij
Deze ruige knol is familie van de snij- en bleekselderij en minstens zo smaakvol. Die smaak laat zich het allerbeste omschrijven als mild en kruidig en zelfs een beetje zoet. Knolselderij is super in soepen, maar kan ook gestoofd, gekookt en gegrild worden. In het recept ‘Eend’ van knolselderij met polenta maakten we gebruik van de stevige structuur om de plakken in zijn geheel te bereiden.

Pompoen
Pompoenen zijn er in tal van soorten en smaken. Het vruchtvlees van de Japanse hokkaido is heel mooi donkeroranje en moet je vooral zichtbaar laten in je gerechten. Een ander populaire soort is de flespompoen, ook wel 'butternut' genoemd. Deze heeft een wat nootachtige smaak, die intenser wordt door de pompoen even in de oven te roosteren. Pompoen combineert heel mooi met herfstachtige smaken als salie en rozemarijn, maar is ook verrassend lekker met de frisheid van citroenrasp of koriander.

season basics

Recepten met deze season basics

Assortiment season basics

Alles over wild

Wild eten is verantwoord, biologisch en lokaal eten. Onze producten staan voor ambachtelijke topkwaliteit en respect voor het dier en milieu. Direct ingekocht bij vakkundige jagers, die rekening houden met de jachtseizoenen. Vrij wild of jachtwild is puur vlees uit de vrije natuur en dus het ultieme scharrelvlees. Van eend en duif tot haas en wild zwijn.

afbeelding

Ook interessant voor jou?

  • Truffels

    Ontdek alles over truffels bij Sligro! Van verse truffels tot truffelproducten zoals olie, pasta en sauzen. Perfect voor culinaire creaties en gerechten.

  • Stoven

    Stoven is het garen van vlees in een (braad)pan. Ontdek de kunst van stoven en laat je inspireren met heerlijke stoofrecepten en handige tips.

  • Herfstbieren

    Proef de herfst met onze prijswinnende bockbieren. Bekijk hier het volledige assortiment herfstbieren. Hier vind je alle POS pakketten.

  • Raclette & fondue

    Ontdek alles voor raclette en fondue. Ouderwets gezellig, maar dan met eigentijdse gerechten en mooie, passende producten. Laat je inspireren.