100% Plantaardig


Koken zonder dierlijke producten


Jouw voordelen:

#1 Sluit aan op een echte trend
#2 Onderscheidend in de markt
#3 Ook interessant voor carnivoren
#4 Volop ruimte voor creativiteit

Deel dit concept

Veganistisch eten is de hype voorbij en inmiddels een echte trend! Koken zonder dierlijke producten had nog niet zo lang geleden een weinig sexy imago. Het zou tijdrovend en ingewikkeld zijn. Bovendien stond vegan food bekend als smakeloos en saai. Maar dit is allesbehalve waar.

Vegan chef in 3 stappen

1. Veganistisch koken betekent het loslaten van de klassieke gedachte achter gerechten bereiden. Bedenk iets nieuws met de producten waarmee je een mooi gerecht wilt maken in plaats van bestaande gerechten aan te passen naar een veganistische variant.

2. Gun jezelf een periode van ontdekken en uitproberen. Experimenteer met groenten en plantaardige producten. Laat je creativiteit de vrije loop om zowel je vegan gasten als de
vleeseters te verrassen en daarmee te overtuigen.

3. Pas je voorraad en basisinkopen enigszins aan. Zorg voor voldoende smaakmakers, zoals diverse sojasauzen, plantaardige oliën en azijnen, specerijen, droge en verse kruiden, uien en algen. Ook een voorraad diverse soorten peulvruchten is handig.

Vega of vegan?

Geen vlees, wel vis, geen eieren, wel groenten? Help! Wat is precies het verschil tussen vegetariërs en veganisten?
Bij vegetariërs ligt de nadruk op eten. In principe bevat het menu van de vegetariër niets dierlijks. Dus: geen vlees en vis én geen producten waarin dierlijke elementen zitten, zoals gelatine en kaas. Maar in de praktijk focussen veel vegetariërs vooral op het weglaten van vlees en vis en wat minder op producten als gelatine en kaas.
Veganisten gaan veel verder. Veganisme is een levensstijl waarbij álle vormen van het gebruik van dierlijke producten wordt vermeden. Behalve dat veganisten volledig plantaardig eten, dragen zij daarnaast ook geen kleding die gemaakt is van dieren, gebruiken ze geen toiletartikelen en/of make-up waarin dierlijke producten zijn verwerkt of waarvoor dierproeven zijn gedaan, beoefenen ze geen sporten met dieren en maken ze geen gebruik van vermaak waaraan dieren te pas komen, zoals bijvoorbeeld de dierentuin.

Aquafaba

Twee veelgebruikte – zeg maar gerust onmisbare – ingrediënten in de klassieke keuken zijn eieren en gelatine. Deze producten zijn in een veganistisch menu een absolute no go. The vegan way is het gebruik van aquafaba. Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (aqua) en ‘bonen’ (faba). Oftewel het kookvocht van bonen, bijvoorbeeld in pot of blik. Vooral het vocht van kikkererwten is zeer zetmeel- en eiwitrijk. Zowel zetmeel en eiwitten zijn verantwoordelijk voor binding in een gerecht. Daarnaast hebben eiwitten ook nog een schuimende eigenschap. Aquafaba is te gebruiken als schuim (door het eenvoudigweg op te kloppen) en als bind-, geleer- en verdikkingsmiddel. Gelatine is behalve door aquafaba ook te vervangen door agar agar.

Eieren & gelatine vervangen
1 ei = 45 ml aquafaba
1 eiwit = 30 ml aquafaba
1 blaadje gelatine = ½ g agar agar

Vleesvervangers

Veganistisch eten is meer dan alleen het weglaten van vlees bij de avondmaaltijd. Gasten gaan bewust om met hun voeding om niet tegen voedingstekorten aan te lopen. Hierdoor wordt er steeds meer belang gehecht aan goede en complete veganistische gerechten. Vleesvervangers zijn hierbij een lekkere en voedzame oplossing.

Meer weten
<L CODE="C01">Clubsandwich pulled 'pork'</L>

Clubsandwich pulled 'pork'

Bekijk het recept
No-meatburger

No-meatburger

Bekijk het recept
Sjasliek met 'gebaktballetjes'

Sjasliek met 'gebaktballetjes'

Bekijk het recept

Assortiment

Sabarot kikkererwten
Doos 500 gram
Art. nr. 228179

Victoria kikkererwten
Blik 2,65 liter
Art. nr. 505555

Unique agar
Potje 200 gram
Art. nr. 259413

Veganistisch rul gehakt
Per doos
Art. nr. 007715

Veganistische linzenburger
Per doos
Art. nr. 007717

Veganistische quinoa bonen burger
Per doos
Art. nr. 007733

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen