magazine-50-vakwerk-horecahelden-lux-22131-lr.jpg

Horecatrends: winter 2025

Ontdek de horecatrends van dit seizoen: van innovatieve concepten tot slimme oplossingen. Op deze pagina zetten we de belangrijkste ontwikkelingen op een rij, boordevol inspiratie.

Hot & gespot

Alles over nieuwe trends, opvallende ontwikkelingen en bijzondere concepten.

ETEN AAN DE BAR
De bar was in restaurants lange tijd de plek waar gasten wachtten tot er een tafeltje vrij was. Nu doet de bar ook steeds vaker dienst als plek om aan te dineren. Slim, want op die manier creëer je een gezellige dynamiek in je zaak én verhoog je de bezettingsgraad.

Troef Amsterdam

CARTE FRANCE
Het recent geopende Bistro Margaux van chef Djailany van de Laarschot, bekend van fine dining-restaurant Nastrium, is helemaal in de Franse bistrotrend. Geen poespas, wel goed eten, zo luidt het motto in de zaak. Op het menu staan escargots, coq au vin, mosselen marinière en meer Franse favorieten.

Bistro Margaux

(GE)WILD
Bij de Amsterdamse broodjeszaak en webshop De Predetariër draait alles om wild. Want, zo vinden de oprichters: vlees van dieren die in de vrije natuur hebben geleefd, is een eerlijk en duurzaam alternatief voor ander vlees. Op het menu staan onder andere een broodje rendang van hert, pastrami van gans en warme beenham van wild zwijn.

De Predetariër

SMAAKMAKERS
Smaak wordt niet alleen bepaald door je mond en neus. Zo doen ook de textuur en temperatuur van het eten, achtergrondmuziek, kleur van het servies en zelfs het gewicht van het bestek een duit in het zakje. Meer beleving op het bord en in je zaak betekent dus meer smaak!

Ruby Rose

BIJZONDERE BROODJES
Van evergreens tot funky en van Frans tot Italiaans; de lunchconsument anno nu wil meer variatie op het broodje-to-go. En dat is te zien in het (groot)stedelijk straatbeeld, waar steeds meer bijzondere broodjeszaken hun deuren openen.

Tante Lien

BISTRO 2.0
De bistro is terug van (nooit helemaal) weggeweest in het Nederlandse horecalandschap. Door het hele land openen talloze zaken die de bistrokeuken eer aandoen. Het concept: een menu vol klassieke gerechten, een toegankelijke sfeer en schappelijke prijzen.

Bistro Els

Geheimen van het schap

De schappen van Sligro barsten van de bijzondere producten. Ontdek een greep uit onze best bewaarde geheimen voor het seizoen.

Horecahelden: lust voor het oog

Soms is een avondje uit méér dan alleen goed eten en gezelligheid. Bij de restaurants van deze drie horecahelden kijk je je ogen uit. Zij leveren vakwerk op het gebied van beleving!

Culinaire trend: het beste uit de bistro

De trend van het moment: bistrofood. Geef klassiekers een twist en maak meer marge met convenience.

Een bistro is informeel en laagdrempelig. De kaart is beperkt, maar de gerechten die erop staan zijn van goede kwaliteit. Het interieur is huiselijk, maar ook een tikkeltje chic, met een bar, linnen servetten of tafelkleden en wit porselein. Deze Franse horecaformule is ook in Nederland aan een opmars bezig. En dat is niet zo vreemd, want wie wil er niet snel, goed en betaalbaar eten?

Slim serveren = tijd besparen. In de drukke wintermaanden is kwaliteitsconvenience ideaal.

1. Neem voorgesneden producten zoals steak- of zalmtartaar die je zelf op smaak brengt.
2. Gebruik de ambachtelijke sauzen van Meesterschap, zoals bearnaise, pepersaus of champignonsaus.
3. Makkelijk: voorgepocheerde eieren die je alleen hoeft op te warmen.
4. In de koeling en vriezer vind je bijzondere groentecrèmes en -purees.
5. Ga voor een kant-en-klare dessertbasis (bijvoorbeeld van Debic), zoals crème brûlee, parfait en chocolademousse.

Bistro

Smaakmakers: Caviar Exclusives

Slim van Sligro: zo loopt het op rolletjes

‘In 2020 nam ik samen met mijn compagnon David De Mastenbar over. Een spannende tijd, midden in de coronacrisis, maar we hebben het gered. Sinds januari van dit jaar runnen we samen met drie andere ondernemers ook De Werf. Vanaf dat moment zijn we met Sligro gaan werken. We gebruiken onder andere Slimme Keuken. Dat is ideaal voor ons, omdat we van Pasen tot de herfstvakantie volop draaien. Het concept biedt 120 goed doordachte recepten die makkelijk te bereiden zijn, met componenten van goede kwaliteit. Sligro denkt actief mee. Zo wees onze contactpersoon ons op voorgegaarde groenten die écht verrassend goed zijn. Dat scheelt veel werk en tijd in de keuken.’

‘Naast Slimme Keuken maken we gebruik van bedrukte horecaproducten via The Branding Club. Zo hebben we servetten en glaswerk met ons logo, zonder gedoe. Alles loopt via Sligro, dus ik heb maar één aanspreekpunt. We gebruiken ook Guestplan voor tafelreserveringen. Dat werkt prettig, gasten kunnen zelf aangeven of ze komen voor lunch, diner of borrel. En dankzij de plattegrond-functie houden we overzicht in de zaak.’

‘We hebben zo’n tachtig mensen in dienst, verdeeld over twee zaken. Dan wil je dat nieuwe medewerkers snel meedraaien. Daarom gebruiken we Apprendo, een handige inwerk- en communicatie-app. Medewerkers zien vóór hun eerste werkdag al waar de tafels staan, wat de weekspecials zijn en hoe de gerechten eruitzien. Ons inwerkboek van twintig pagina’s is gelukkig verleden tijd.’

‘We onderzoeken of we ook met Posilio gaan werken. Kassasystemen zijn een flinke investering, maar Sligro snapt dat. We krijgen binnenkort een demo én kunnen meekijken bij een ondernemer die al met Posilio werkt. Zo groeien we stap voor stap verder. Het fijne is: ik hoef het niet allemaal zelf uit te zoeken. Sligro denkt mee, biedt slimme oplossingen en dat scheelt mij gewoon tijd, gedoe én geld.’

Ook interessant voor jou?

  • magaZiNe

    Blader hier door alle edities van magaZiNe van de afgelopen jaren voor meer inspirerende verhalen over food, business en people.

  • Klant worden

    Als ondernemer of instelling inkopen doen bij een Sligro-vestiging? Krijg met de klantenkaart exclusief toegang tot al onze vestigingen. Word nu Sligro klant.

  • Nieuwsbrief

    Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de allerlaatste aanbiedingen, speciale acties en door Sligro georganiseerde evenementen.

  • Aanbiedingen

    Benieuwd naar de Sligro folder met de huidige aanbiedingen? Bekijk alle food, drank, en non-food aanbiedingen hier in de digitale folder op de website.