Bisquesaus

Bisquesaus
  • Aantal personen Ongeveer 1 liter
  • Menugang Bijgerecht
  • Soort Alcohol, Groenten, Kaas & zuivel, Kerst, Schaal & schelpdieren, Vis
  • Seizoen Lente, Zomer, Herfst, Winter
  • Kooktechniek Bakken, Binden, Flamberen, Koken

Ingrediënten

  • 1 kg strandkrabbetjes of soepkreeft
  • 2 el zonnebloemolie
  • 40 g winterpeen
  • 50 g ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 prei (alleen wit)
  • 2 stengels blekselderij
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 dl witte wijn
  • 50 cl cognac
  • 1 l visbouillon
  • 2,5 dl slagroom
  • 75 g ijskoude roomboter
  • versgemalen peper
  • zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de zonnebloemolie in een grote pan tot deze gloeiendheet is. Voeg er de grofgehakte schaaldieren aan toe fruit deze aan totdat ze gekleurd zijn.
  2. Maak ondertussen alle groenten (prei, ui, knoflook, bleekselderij, wortel) schoon, snijd niet te grof en voeg toe.
  3. Laat 5 minuten meebakken.
  4. Voeg de tomatenpuree toe en laat deze ook nog even meebakken.
  5. Blus de pan af met de cognac, flambeer deze en voeg dan de witte wijn toe.
  6. Roer alles goed los, breng tegen de kook en voeg de kruiden toe.
  7. Roer goed door en voeg de bouillon toe. Kruid stevig met versgemalen peper en voeg een snuf zout toe.
  8. Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 70 minuten rond het kookpunt trekken.
  9. Schep beetje bij beetje de massa in een krachtige keukenmachine en mix het geheel glad. Je kunt het ook stevig door een puntzeef drukken als je niet beschikt over een krachtige keukenmachine.
  10. Schep op een zeef en druk krachtig aan, zodat al het vocht en smaak eruit komt.
  11. Nu heb je een bisque die bijvoorbeeld te gebruiken is als soep.
  12. Om het verder te bereiden tot een saus voeg je de slagroom toe en laat het stevig inkoken.
  13. Monteer ten slotte met behulp van een staafmixer met de koude boter tot een luchtige saus en breng verder op smaak met versgemalen witte peper en zout.

Tip

-Deze bisque is een basis die je zelfs als soep kunt gebruiken. Juist door deze te laten reduceren, het toevoegen van de room en het monteren met roomboter wordt het een saus. -De bisque kan van allerlei schaal- en schelpdieren gemaakt worden zoals garnalen, strandkrabbetjes of soepkreeft.

Probeer ook eens

Spätzle

Spätzle

Tarte tatin van sjalot en bacon

Tarte tatin van sjalot en bacon

Verse kruideninfusie

Verse kruideninfusie

Kooktechniek

Flamberen

Flamberen

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen