Bout van het zuiglam, bereid op de barbecue

Bout van het zuiglam, bereid op de barbecue
  • Aantal personen 4
  • Menugang Hoofdgerecht
  • Soort Groenten, Lente, Vlees - lam

Ingrediënten

  • 1 à 1,5 kg lamsbout van het zuiglam (met bot)
  • 4 flinke el Spicemix del Mondo Medina (Verstegen)
  • ½ bos Marokkaanse munt
  • 2 el olijfolie
  • 20 geschilde en geblancheerde groene asperges (vanaf 11 april zijn er weer witte asperges)
  • 800 g geblancheerde Le Bistro roseval aardappels
  • 200 g roomboter

Bereidingswijze

  1. Hak de muntblaadjes grof, meng met de olijfolie en de spicemix en wrijf er de lamsbout zeer goed mee in.
  2. Laat minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
  3. Steek de barbecue aan en zorg dat de kooltjes aan één kant gloeien en dat de barbecue aan de andere kant redelijk ‘koel’ is, oftewel, je moet indirect kunnen garen.
  4. Doe 2/3 van de boter in een steelpannetje, kruid met zout en peper en zet op het rooster van de barbecue, sluit het deksel en laat 15 minuten roken. Neem vervolgens van het vuur.
  5. Leg 2 grote vellen aluminiumfolie op elkaar en leg er de geblancheerde aardappels in. Voeg een klontje roomboter toe en kruid met zout en peper. Leg de aardappels net naast de heetste kooltjes onder het rooster en laat lekker poffen terwijl het vlees gaart.
  6. Laat de lamsbout een half uur op temperatuur komen buiten de koeling.
  7. Grill de lamsbout om en om op de barbecue boven de hete kooltjes tot deze mooi is dichtgeschroeid en laat het nu indirect verder garen.
  8. Steek een kernthermometer in het dikste stuk van het vlees en gaar tot een kern van 55 °C.
  9. Neem van de barbecue en laat nog 10 minuten rusten.
  10. Smeer de geblancheerde asperges lichtjes in met de gerookte boter en grill ze boven de hete kooltjes tot ze een mooi grillpatroon hebben.
  11. Neem de aardappeltjes uit de kooltjes, dresseer met de asperges op een schaal en lepel er wat gerookte boter overheen.
  12. Trancheer de lamsbout en serveer op de aardappels en asperges. Druppel er nog een beetje gerookte boter overheen.

Tip

Bij deze bereiding is een kernthermometer onontbeerlijk!

Probeer ook eens

Tongfilet met vissaus op 3 manieren

Tongfilet met vissaus op 3 manieren

Zwarte pasta met pompoen en Taleggio

Zwarte pasta met pompoen en Taleggio

Asperges met cantharel en henne-ei

Asperges met cantharel en henne-ei

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen