Citruscrumble

Citruscrumble
  • Aantal personen 4
  • Menugang Nagerecht
  • Soort Fruit, Kerst, Patisserie
  • Seizoen Lente, Zomer, Herfst, Winter

Ingrediënten

  • 2 bloedsinaasappels (of vervangen door sinaasappel/grapefruit)
  • 2 handsinaasappels
  • 2 rode grapefruits
  • 4 mineola’s of mandarijnen
  • 2 el gedroogde cranberry’s
  • 2 steranijsjes
  • 1 vanillepeul
  • 2 flinke el honing
  • maizena

Ingrediënten voor het kruimeldeeg

  • 100 g roomboter
  • 100 g suiker
  • 200 g tarwebloem
  • rasp van 1 sinaasappel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 C.
  2. Meng voor het kruimeldeeg de boter met de suiker, de sinaasappelrasp en een snufje zout. Voeg er de tarwebloem aan toe en meng met je handen tot een kruimelig deeg.
  3. Verdeel de kruimels over een bakmatje of bakpapier dat op een bakplaat ligt en bak het geheel licht goudbruin af.
  4. Trek met behulp van een zesteur de zestes van ¼ van de citrusvruchten.
  5. Verwarm 1 deciliter water met de honing, de steranijs, de cranberry’s en het opengesneden vanillestokje. Voeg er de zestes aan toe en breng tegen de kook. Laat minimaal 10 minuten trekken.
  6. Snijd met een broodmes de schil en het wit van de sinaasappels, de bloedsinaasappels en de grapefruits en snijd er de segmenten uit. Vang het sap op en voeg dit toe aan de ‘siroop’.
  7. Pel de mineola’s of mandarijnen, haal de partjes los en probeer zo veel mogelijk vliesjes te verwijderen. Voeg toe aan het uitgesneden citrusfruit.
  8. Verwijder de steranijs en de vanillepeul uit de siroop. -Maak de maizena aan met koud water en bind hiermee de siroop tot de dikte van een compote en proef of deze zoet genoeg is. Neem van het vuur en voeg er het citrusfruit aan toe. Laat een nachtje doortrekken.
  9. Schep de volgende dag in een grote schaal, verdeel er de gebakken crumble over en plaats in de voorverwarmde oven. Laat de crumble goed warm worden, de compote kan koud, lauwwarm of warm geserveerd worden. Warm deze in dat geval eerst even op in een pannetje, anders zal het helemaal uit elkaar vallen in de oven.

 

Bijpassende wijnsuggestie

Michele Chiarlo Anniversario Moscato d'Asti
art. nr. 163028

Opmaak

Serveer in plaats van een grote schaal in afzonderlijke potjes.

Tip

Wil je het nog completer maken, dan kun je er een mooi bolletje roomijs overheen laten smelten en/of serveren met lichtjes afgebrande Italiaanse meringue.

Probeer ook eens

Trifle met aardbei-jelly en custard

Trifle met aardbei-jelly en custard

Kokosmakronen

Kokosmakronen

Pasta-pesto

Pasta-pesto

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen