Gevulde appeltjes met olijfolie-ijs

Gevulde appeltjes met olijfolie-ijs
  • Aantal personen 4
  • Menugang Nagerecht
  • Soort Fruit, IJs

Ingrediënten

  • 75 g zwarte olijven zonder pit
  • 200 ml suikerstroop (1:1)
  • 50 g rozijnen
  • 50 g amandelmeel
  • 4 kleine handappels (bijv. elstar), geschild en uitgehold
  • 50 g gesmolten boter
  • 3 el kristalsuiker
  • 25 g gepelde pistachenoten, geroosterd
  • ¼ bakje Honny Cress
  • 1 recept olijfolie-ijs
  • ½ recept schuimsaus van olijfolie (zie extra recept)

Bereidingswijze

  1. Kook de olijven op in de suikerstroop en laat ze een nacht staan.
  2. Pulseer 50 g van de olijven met de rozijnen in de foodprocessor, voeg het amandelmeel toe en draai tot een spijsachtige structuur ontstaat.
  3. Vul de appeltjes met deze spijs. Kwast ze in met gesmolten boter en rol ze dan door de suiker zodat ze rondom met suiker bedekt zijn. Bak de appeltjes 10-15 minuten in een oven van 175ºC (pas op dat ze niet te ver garen en uit elkaar vallen).
  4. Draai de pistachenoten fijn.
  5. Maak met een ring rondjes van de gemalen nootjes op borden.
  6. Zet er een lauwwarm appeltje naast. Garneer het appeltje met Honny Cress. Maak een quenelle van olijfolie-ijs op de gemalen nootjes en leg de overige olijven erbij. Spuit het schuim uit de kidde op het bord (het schuim vormt een saus, het blijft niet rechtop staan). Bestrooi de saus met de gemalen nootjes.



Olijfolie-ijs

Ingrediënten

  • 100 g suiker
  • 25 g honing
  • 200 ml water
  • 1½ g xanthaan
  • 50 ml olijfolie geïnfuseerd met vanille en kardemom

Bereidingswijze

  1. Kook suiker met honing, citroensap en water op. Laat af­koelen.
  2. Voeg xanthaan toe en los deze op met de staafmixer.
  3. Voeg dan de olijfolie toe en emulgeer met de staafmixer.
  4. Draai er in de sorbetère een sorbet van.



Schuimsaus van olijfolie

Ingrediënten

  • 100 ml water
  • 50 g suiker
  • 1 g xanthaan
  • 41 ml olijfolie

Bereidingswijze

  1. Meng water, suiker en xanthaan met een staafmixer.
  2. Draai de olie erdoor.
  3. Doe over in een kidde en belucht met een patroon. Bewaar in de koeling tot gebruik.

Probeer ook eens

IJscoupe Kinderijs

IJscoupe Kinderijs

Amandel-citroenijs

Amandel-citroenijs

Zoetzuur varkensvlees

Zoetzuur varkensvlees

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen