Green Thai Chicken-kroket

Green Thai Chicken-kroket
  • Aantal personen 10
  • Menugang Hapje
  • Soort Kip
  • Seizoen Winter

Ingrediënten ragout (basisrecept)

  • 50 g boter
  • 60 g bloem
  • 3,8 liter bouillon
  • zeezout en/of kruiden naar smaak
  • eventueel 2 el room
  • 1 kilo paneermeel of panko
  • 15 eieren

Green Thai Chicken-kroket

  • 1 liter kokosmelk
  • 1 el palmsuiker of bruine basterdsuiker
  • 1 blikje bamboescheuten, fijngesneden
  • 1 verse gemberwortel, fijngehakt
  • 1 stengel sereh
  • 1-2 limoenblaadjes
  • 250 g kipfilet of kippendijvlees
  • 2 tl kurkuma
  • ½ el boter
  • 25 g gevijzelde keriminootjes
  • ½ ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1-2 chilipepers, fijngehakt

Bereidingswijze (basisrecept)

  1. Verwarm de boter in een pan en laat al het vocht verdampen. Pas op dat de boter niet verbrandt.
  2. Voeg de bloem toe en roer goed. Laat de roux zeker 5 minuten garen op laag vuur, blijf goed roeren.
  3. Laat de roux 10 minuten afkoelen en voeg dan de bouillon in 2 delen toe, terwijl je snel en krachtig roert met de garde. Breng op smaak met kruiden en zeezout en eventueel 2 eetlepels room.
  4. Laat de ragout afkoelen en zet deze een nacht in de koeling. Je hebt nu een basisrecept dat je kunt gebruiken om verschillende kroketten te maken, zoals de Green Thai Chicken-kroket.
  5. Vorm voor de kroketten bolletjes van de ragout met behulp van lepels of een ijsknijper en rol deze door het paneermeel tot een kroketvorm.
  6. Sla de eieren stuk en roer met de garde tot een gelijkmatig mengsel. Rol de kroketten eerst door het ei, dan door het paneermeel, dan weer door ei en dan weer door paneermeel.
  7. Laat rustig een paar uur drogen.
  8. Verwarm vet of olie tot minimaal 175˚C. Frituur de kroketten in 4-5 minuten goudbruin.

Green Thai Chicken-kroket

  1. Voor de ragout van de Green Thai Chicken-kroket vervang je 1 liter bouillon door 1 liter kokosmelk. Voeg verder de palmsuiker, bamboe en enkele theelepels fijngesneden gember toe. Laat de limoenblaadjes en sereh even mee trekken. Niet laten koken! Maak vervolgens de ragout zoals beschreven in de eerste 4 stappen van het basisrecept (verwijder eerst de limoenblaadjes en sereh).
  2. Kruid de kip met de kurkuma en het zeezout.
  3. Verwarm de boter in een pan en bak hierin de kip, nootjes, ui en knoflook. Gaar goed, laat afkoelen en snijd alles fijn.
  4. Spatel de kip met garnituur door de basisragout. Voeg tot slot de fijngehakte chilipeper toe en breng op smaak met versgemalen peper en zout.
  5. Maak de kroketten zoals beschreven vanaf stap 5 in het basisrecept.

Probeer ook eens

Mini pita Pulled Chicken

Mini pita Pulled Chicken

Bitterbal rode curry

Bitterbal rode curry

Duivenbouillon met paddenstoelen

Duivenbouillon met paddenstoelen