Gruyère-éclair

Gruyère-éclair
  • Aantal personen 8
  • Menugang Nagerecht
  • Soort Kerst, Patisserie
  • Seizoen Herfst, Winter

Ingrediënten

  • 125 ml melk
  • 125 ml water
  • 100 g boter
  • 5 g suiker
  • 4 g zout
  • 150 g patisseriebloem
  • 3 eieren
  • 3 el gruyère (fijngeraspt)
  • 6 plakjes pancetta
  • 1 bakje ricotta
  • 2 el dragonblaadjes
  • 1 el munt (fijngesneden)
  • 1 el kervel (fijngesneden)

Bereidingswijze

  1. Breng de melk met water, boter, zout en suiker aan de kook. Voeg de bloem in een keer toe. Roer op zacht vuur tot een glad deeg. Neem de pan van het vuur. Wacht even en klop de eieren er een voor een doorheen. Wacht tot elk ei helemaal is opgenomen voor je het volgende ei toevoegt. Meng tot slot de gruyère erdoor.
  2. Doe het beslag in een spuitzak met fijgekartelde spuitmond en spuit lange, smalle repen van circa 7 centimeter op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak circa 20 minuten in de oven op 165°C.
  3. Laat de éclairs afkoelen. Als ze een beetje hol klinken als je er met je vinger op tikt, zijn ze gaar. Meng de ricotta met de kruiden in een keukenmachine en houd 1 eetlepel dragonblaadjes achter ter garnering. Doe het mengsel in een spuitzak met gladde spuitmond en laat iets opstijven in de koelkast.
  4. Zet de oven iets hoger op 175ºC en bak de pancettaplakjes op een stukje bakpapier in ongeveer 12 minuten krokant. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Je kunt de éclairs in stap 5 met hele plakjes garneren of je maakt er kruim van om mee af te toppen.
  5. Snijd de eclairs overdwars door met een lauwwarm, nat kartelmes. Spuit de ricotta erop, smeer wat uit en verdeel de crispy spek of het spekkruim erover. Garneer met de dragon.

Probeer ook eens

Gluten- en lactosevrij bananenbrood

Gluten- en lactosevrij bananenbrood

IJscoupe Boerencoupe

IJscoupe Boerencoupe

Courgette-Fetarolletjes

Courgette-Fetarolletjes