Gratineren

Gratineren of overbakken is een kooktechniek waarbij de bovenkant wordt voorzien van een bruin korstje. Meestal wordt hiervoor paneermeel met blokjes boter of kaas gebruikt. Maar ook met room, saus of eieren kan gegratineerd worden. Rauwe producten die snel gaar zijn (denk aan tomaten en vis) kunnen tijdens het gratineren zowel garen als een korstje krijgen.

Toepassing

  1. Gebruik een oven met grill of een zogenaamde salamander. Verwarm deze voor tot een temperatuur tussen de 250 en 300°C.
  2. Maak de bovenkant van het gerecht zorgvuldig glad om verbranden op bepaalde plekken te voorkomen.
  3. Plaats het gerecht in de voorverwarmde oven en laat deze grillen totdat zich op de bovenlaag een mooie bruine korst heeft gevormd.
Terug naar Kooktechnieken

Gerelateerde recepten

Vegetarische knolselderijburgers

Vegetarische knolselderijburgers

Oesters Rockefeller

Oesters Rockefeller

Coquilles op een bedje van zoete aardappel met sinaasappel en munt

Coquilles op een bedje van zoete aardappel met sinaasappel en munt