Karamelliseren

Bij karameliseren verhitten we suiker tot maximaal 170°C. Dat gebeurt vooral voor de smaakverandering van de suiker. Deze krijgt daardoor namelijk een meer aromatische smaak en geur. Daarnaast krijgt de gesmolten suiker een licht tot donkere karamelkleur.

Toepassing

  1. Neem een pan om suiker in te smelten, liefst een koperen.
  2. Meng kristalsuiker met wat water en glucosestroop en verwarm dit in de pan. Door de suiker te laten smelten samen met water verloopt het proces geleidelijker. Daardoor verbrandt de suiker niet, maar verandert geleidelijk in een bruine stroop.
  3. Blijf het mengsel goed roeren met een spatel terwijl u dit verwarmt. Gebruik een kwastje met water om de rand van de pan net boven de smeltende suiker nat te houden.
  4. Haal de pan van de hittebron zodra de karamel de juiste kleur heeft. Koel deze vervolgens snel af door de pan in ijskoud water te plaatsen.
Terug naar Kooktechnieken

Gerelateerde recepten

Zuurvlees van wildzwijn in bladerdeeg

Zuurvlees van wildzwijn in bladerdeeg

Brûlée van camembert met zilveruitjes en balsamicostroop

Brûlée van camembert met zilveruitjes en balsamicostroop

Geïnfuseerde ananas

Geïnfuseerde ananas

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen