Stomen

Stomen is het bereiden van voedsel in damp van water, bouillon of wijn. De ingrediënten behouden hierbij veel van hun kleur, smaak en voedingswaarde. Stomen kan met vrijwel alles. Van groenten, aardappelen, vis, vlees, eieren tot zelfs rijst of couscous. Bij het stomen van groenten blijven de natuurlijke zouten bewaard. Zout toevoegen is daardoor overbodig.

Toepassing

  1. Neem een normale kookpan en vul deze met slechts enkele centimeters water of bouillon.
  2. Neem een zeef of vergiet, bij voorkeur van roestvast staal. Hang deze in de pan, maar let op dat de onderzijde niet in het water hangt.
  3. Leg de te stomen ingrediënten in de zeef of vergiet en breng de vloeistof aan de kook. Sluit de pan met een deksel om het stomen te bespoedigen.

Alternatieve stoomtechnieken

Stomen kan ook in een speciale stoompan. Daarin worden manden geplaatst met gaten in de bodem. Zo kan ook in een snelkookpan gestoomd worden. In Azië stoomt men in een wok met daarin een rek waarop speciale bamboe stoommandjes gestapeld worden. Ten slotte is het ook mogelijk om een speciale stoomoven te gebruiken.

Terug naar Kooktechnieken

Gerelateerde recepten

Hert met bloedworst en rodekool

Hert met bloedworst en rodekool

Gestoomde appel met ricottacrème

Gestoomde appel met ricottacrème

Kalkoenborst met vulling van appel & cranberry

Kalkoenborst met vulling van appel & cranberry