Kroketjes van raapsteelstamppot met gesmoorde raapsteeltjes en mayonaise van groene mosterd

Kroketjes van raapsteelstamppot met gesmoorde raapsteeltjes en mayonaise van groene mosterd
  • Aantal personen 4
  • Menugang Amuse, Bijgerecht, Hapje, Lunchgerecht, Tussengerecht, Voorgerecht
  • Soort Aardappelen, Groenten, Kaas & zuivel, Lente
  • Seizoen Lente
  • Kooktechniek Kloppen, Terugkoelen

Ingrediënten

  • 600 g kruimige aardappels
  • 3 bossen raapsteeltjes
  • 100 g roquefort
  • 75 ml melk
  • flinke klont roomboter
  • 3 el tarwebloem
  • 2 eieren
  • 4 flinke el panko
  • 3 el mayonaise
  • 2 el mosterd met groene kruiden
  • rasp van ¼ citroen
  • olijfolie

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappels, snijd ze grof en zet op met gezouten water.
  2. Kook de aardappels in ongeveer 15-20 minuten volledig gaar.
  3. Maak ondertussen de raapsteeltjes schoon, was ze goed, verwijder de wortels en snijd 2 bosjes grof. Houd de andere bos apart.
  4. Stamp de aardappels fijn en druk ze door een pureeknijper of fijne zeef.
  5. Verwarm de melk met de roomboter en meng door de puree. Schep er de gesneden raapsteeltjes en de verkruimelde roquefort door. Breng eventueel op smaak met zout (niet te veel want de roquefort bevat nogal wat zout) en peper.
  6. Zorg ervoor dat de stamppot niet te dun is!
  7. Schep de stamppot in een lage schaal en laat volledig afkoelen op een koele plaats.
  8. Zet één schaal met een laagje tarwebloem, één schaal met de losgeklopte eieren en één schaal met een laag panko klaar.
  9. Schep bollen of quenelles van de stamppot, vorm ze en haal achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte ei en de panko. Herhaal dit paneren nogmaals en houd de ‘kroketten’ apart.
  10. Verwarm de friteuse tot 180 °C en frituur de kroketten à la minute mooi goudbruin.
  11. Meng de mayonaise met de groene mosterd.
  12. Smoor de achtergehouden raapsteeltjes kort in een druppel olijfolie en breng op smaak met citroenrasp, peper en zout.
  13. Dresseer de gesmoorde raapsteeltjes op het bord, leg er de kroketjes op en garneer met de mosterdmayonaise. Garneer eventueel met enkele topjes aangemaakte, rauwe raapsteeltjes.

Tip

Voeg als extra aanvulling gehakte nootjes toe.

Probeer ook eens

Broodtaart

Broodtaart

Conchiglioni met wilde tomaat en spinazie

Conchiglioni met wilde tomaat en spinazie

Kroepoek Rozenwater

Kroepoek Rozenwater

Kooktechniek

Kloppen

Kloppen

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen