Warmgerookte zalm

Warmgerookte zalm
  • Aantal personen 4
  • Menugang Hapje, Tussengerecht, Voorgerecht
  • Soort Vis
  • Seizoen Lente, Zomer, Herfst
  • Kooktechniek Roken

Ingrediënten

  • Ca. 500 g zalmfilet met vel (geschubt)
  • ½ citroen
  • versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • 1 borrelglaasje whisky
  • rookzout
  • 1 cederhouten plankje
  • rookbox
  • rooksnippers whisky

Bereidingswijze

  1. Bereid de barbecue zo voor dat je aan een kant gloeiende kolen hebt liggen en de andere kant van de barbecue niet.
  2. Week het cederhouten plankje ongeveer 30 minuten in water en laat vervolgens goed uitlekken.
  3. Smeer het plankje lichtjes in met olijfolie, leg er de zalmzijde op en kruid met rookzout en lekker veel versgemalen zwarte peper.
  4. Snijd de citroen in uiterst dunne plakken en verdeel over de zalmzijde. Sprenkel er een beetje whisky over.
  5. Vul de rookbox met houtsnippers en leg deze direct op de gloeiende kolen.
  6. Leg het plankje met de zalmzijde op het rooster, maar niet direct boven de gloeiende kolen.
  7. Sluit de deksel van de barbecue en laat zo’n 15 minuten warmroken.
  8. Controleer of net de eerste eiwitvlokjes te zien zijn op de zalmzijde. Is dat het geval, dan is de zijde gaar genoeg. Deze mag immers nog glazig en rosé zijn vanbinnen.

Opmaak

Bereidingstijd: 20 minuten, plus 40 minuten weken van het plankje

Probeer ook eens

Nigiri-zushi

Nigiri-zushi

Garnalen in piripiriboter

Garnalen in piripiriboter

Nötgifflar met hazelnoten-chocoladevulling

Nötgifflar met hazelnoten-chocoladevulling

Kooktechniek

Roken

Roken

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen