Horeca kengetallen 2025

Hoe houd je je horecazaak financieel gezond, terwijl je lasten hoger zijn dan ooit? Begin met inzicht in je kengetallen. Zonder dat inzicht stuur je op buikgevoel, en dat is vaak geen gezonde basis voor een financieel sterk bedrijf. We zetten de belangrijkste horeca kengetallen voor je op een rij.

Wat zijn horeca kengetallen?

Horeca kengetallen zijn cijfers waarmee je kunt zien hoe goed jouw zaak draait en waar je afwijkt van het gemiddelde in de horecabranche. Ze geven inzicht in je inkoopkosten, personeelskosten, huur en winstgevendheid. Door jouw cijfers te vergelijken met andere bedrijven ontdek je waar je goed scoort en wat beter kan.

Veel horecazaken wijken af van de gemiddelde kengetallen. Dat is geen probleem, zolang je maar weet waarom dat zo is en of dit past bij jouw concept of businessmodel. Zit je boven de percentages? Dan kun je compenseren door bijvoorbeeld efficiënter te werken, kosten te verlagen of prijzen aan te passen.

horeca kengetallen 2025

Waarom zijn kengetallen belangrijk in de horeca?

Door consequent met kengetallen te werken, krijg je grip op je bedrijfsvoering en kun je onderzoeken waarop je kunt besparen. Zo houd je je zaak financieel gezond en creëer je ruimte voor groei. Werk je met kengetallen, dan:

  • Werk je efficiënter
  • Stel je makkelijker meetbare doelen en stuur je eenvoudig bij
  • Vergelijk je jezelf eenvoudiger met andere horecazaken
  • Beslis je op basis van feiten in plaats van aannames
  • Overtuig je investeerders sneller van je potentie

Meer leren over kengetallen en hoe je daarmee je winst kunt vergroten?

horeca kengetallen 2025

Horeca kengetallen 2025

Er zijn verschillende soorten kengetallen voor de horeca, bijvoorbeeld voor producten, huur en winstgevendheid. Binnen die kengetallen wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende type restaurants. Zo heeft een pizzeria gemiddeld een lager kengetal voor de inkoop van producten dan een visrestaurant.

Daarnaast is er verschil tussen de kengetallen van ‘full service restaurants’ (met volledige bediening, bijvoorbeeld fine dining) en ‘limited service restaurants’ (met beperkte service aan tafel, zoals fastfoodrestaurants).  

Welk deel van je omzet jij besteedt aan je producten (ook wel kostprijspercentage), bepaalt direct je marge. Let daarom op je inkoopprijzen, foodwaste en voorraadbeheer. Het kostprijspercentage van de gemiddelde horecazaak schommelt rond de 30%.

  • Middensegment horeca:  28-33% van de omzet
  • Pizzeria:  25% van de omzet
  • Visrestaurant:  40% van de omzet

Vooral op dranken zitten hoge marges. Deze kostprijspercentages vormen de kengetallen per drankencategorie:

  • Likeuren:  18-20% kostprijspercentage
  • Bier uit fles:  24-28% kostprijspercentage
  • Tapbier (binnenlands):  15-18% kostprijspercentage
  • Wijn:  35-45% kostprijspercentage
  • Koffie:  15-20% kostprijspercentage
  • Frisdrank:  10-15% kostprijspercentage

De locatie van je restaurant heeft veel invloed op je financiële succes. Maar hoeveel je kwijt bent aan huur, afschrijving en het onderhoud van het pand moet wel in verhouding staan tot je omzet. Er zijn verschillende kengetallen voor je huisvesting, waaronder je huur, maar ook de totale huisvestingskosten, inclusief onderhoud, energie- en waterverbruik. De kengetallen kunnen variëren afhankelijk van je locatie, de grootte en de staat van onderhoud van je pand.

  • Richtwaarde huur:  6-8% van omzet
  • Richtwaarde totale huisvestingskosten:  12%

Personeelskosten vormen een van je grootste uitgavenposten. Maar een medewerker die geld oplevert, mag ook wat kosten. Is jouw personeelskostenpercentage hoger dan het kengetal, stuur dan dus niet alleen bij op het salaris en het aantal personeelsleden dat je in dienst hebt, maar ook op hun betrokkenheid en productiviteit. Train je team bijvoorbeeld in up- en cross-selling zodat de omzet stijgt. Hoeveel van de omzet besteden horecazaken gemiddeld aan personeelskosten? Dit zijn de gemiddelde personeelskostenpercentages, inclusief personeelsmaaltijden, reis- en opleidingskosten:

Totale personeelskosten

  • Full service restaurant: 30-35% van de omzet
  • Limited service restaurant:  25-30% van de omzet
      

Managementkosten

  • Leidinggevend personeel:  10% van de omzet
  • Eigenaren die zelf meewerken:  5-20% van de omzet

Voor de meeste kengetallen geldt: hoe lager jouw kengetallen, hoe meer geld je overhoudt. Zo zijn je inkoopkosten en personeelskosten heel bepalend voor je winstgevendheid. Blijf de bovenstaande kengetallen dus optimaliseren. Voor je winstpercentage geldt: hoe hoger, hoe beter. Dit is het gemiddelde kengetal voor je winstgevendheid:

  • Horecagemiddelde:  3-5% van de omzet
  • Full service restaurant:  3-5%   van de omzet
  • Limited service restaurant:  6-9% van de omzet

Naast de financiële kengetallen zijn er allerlei operationele cijfers die je extra inzicht geven in je bedrijfsvoering. Daarvoor bestaan geen gemiddelde percentages, want iedere zaak is uniek. Stel je eigen doelen en controleer regelmatig of de cijfers verbeteren. Denk aan:

  • Bezettingsgraad
  • Omloopsnelheid
  • Gasttevredenheidscore
  • Gemiddelde besteding per gast
  • Percentage terugkerende gasten
  • Omzet (per uur/medewerker/vierkante meter)

Inzicht in je eigen kengetallen

Wil je weten hoe je jouw horecazaak financieel gezond houdt? In de training Horeca Kengetallen krijg je inzicht in je kengetallen. En je krijgt concrete tips om je omzet en winstgevendheid te vergroten, door je kengetallen omlaag te brengen.

horeca kengetallen 2025

Ook interessant voor jou?

  • Prijs bepalen

    Hoe bereken je winstmarges en verkoopprijzen voor je horecazaak? Bekijk de formules en rekenvoorbeelden.

  • Menucalculatie

    Optimaliseer je menukaart met slimme menucalculatie. Behaal meer winst met tips, tools en advies voor kostenbeheersing in jouw horecazaak.

  • Efficiënt werken

    Verbeter de efficiëntie in jouw horecazaak met slimme tips en tools. Bespaar tijd, verlaag kosten en verhoog de productiviteit van je team.