Geelwortel

Geelwortel

Specerijen zijn hot. Letterlijk en figuurlijk. U kunt er smaken mee verdiepen of juist contrast mee aanbrengen. Dit keer aandacht voor een specerij die al eeuwen wordt gebruikt in de Aziatische keuken als kleur- en smaakstof. De geelwortel.

geelwortel

Exotisch

Indiase curry, Indonesische nasi koenjit en Thaise noedelsoep danken hun exotische smaak en intense kleur aan de geelwortel. In Noord-Afrika en het Midden-Oosten wordt de specerij veel gebruikt in lamsvlees, groenteschotels en sauzen. Dichter bij huis vinden we de wortel terug in mosterd en piccalilly.

Europa

Al in de 18e eeuw werd de geelwortel vanuit India naar Europa verscheept. Toch heeft deze exoot het in onze keuken nooit verder gebracht dan vast ingrediënt van kerrie. Zonde, want geelwortel komt in tal van andere combinaties goed tot zijn recht. Juist vanwege zijn milde karakter.

Gemberfamilie

Geelwortel is beter bekend als kurkuma of koenjit. Het is de wortel van een inheemse tropische plant die behoort tot de gemberfamilie. Het aroma komt sterk overeen met dat van gember, maar de smaak zeker niet. Geelwortel mist het ‘zoetje’ van gember. Daarentegen heeft het licht bittere, nootachtige tonen.

Vers, gedroogd of gemalen

Geelwortel is verkrijgbaar in verschillende vormen. De verse en gedroogde varianten moeten eerst worden gepeld en in plakjes worden gesneden. Deze stooft u mee in een gerecht. Ook kan het vruchtvlees worden fijngemalen in een vijzel. Ideaal voor sauzen en pasta’s.

Het aroma komt sterk overeen met dat van gember, maar de smaak zeker niet

Volle smaak

Het poeder kan aan het begin van de bereiding worden toegevoegd. Nog beter is om het van tevoren kort in een beetje olie te verhitten. Een theelepeltje is vaak al voldoende. Geelwortel in poedervorm vervliegt snel. Koop daarom kleine hoeveelheden en bewaar de specerij in een afgesloten busje op een koele, donkere plek.

Accent

Geelwortel laat de smaak van vlees en vis intact, maar geeft wel een aards, exotisch accent. Vooral ei, venkel, pompoen, spinazie, courgette, linzen en kokos neutraliseren de licht bittere smaak van de wortel. Ook peper is een goede match. Peper bevordert namelijk de opname en werking van de gezonde stoffen in geelwortel.

Goudgeel effect

Daarnaast geeft geelwortel kleur aan gerechten. Voeg eens wat toe aan het kookwater van aardappelen, rijst of bloemkool. Of gebruik de specerij in dipsausjes of risotto. Laat u verrassen door het goudgele effect.

Verrassend veelzijdig

Wilt u een extra knapperig korstje? Stoof dan wat geelwortel mee met gebakken kip of aardappelen. Kortom, geelwortel is verrassend veelzijdig. Ruik, proef en laat u inspireren door de mooie culinaire toepassingen ervan.

Heilig

Geelwortel is meer dan alleen lekker. In India is de specerij al eeuwen ‘heilig’. Geelwortel wordt er gebruikt tegen infecties, lever- en darmkwalen en om wondgenezing te stimuleren.

Terug naar Reportages