Reportage gember

Gember

Specerijen zijn hot. Letterlijk en figuurlijk. Je kunt er smaken mee verdiepen of juist contrast mee aanbrengen. Dit keer aandacht voor gember. Een veelzijdige specerij met een frisse, citroen-peperachtige smaak en een zoete ondertoon.

Smaakmaker

Gember was een van de eerste specerijen die vanuit het Verre Oosten zijn weg vond naar Europa. Gekonfijte gember gaat dan ook al heel lang in onze cakes, koekjes en taarten. De Grieken verwerkten het in hun brood. En de Engelsen gebruikten de specerij in gemalen vorm om de smaak van bier te verhogen. Hieruit is het bekende drankje ‘ginger ale’ voortgekomen.

Plant

Gember is de wortel van de gemberplant. Een jaar na aanplanting wordt de wortelstok uitgegraven, gewassen en gekookt. Vervolgens wordt deze 8 dagen in de zon gelegd om te drogen.

Verse gember voegt extra pit en frisheid toe

Allemansvriend

Gember heeft zowel frisse als zoete accenten. Tegelijkertijd is het ook lichtscherp van smaak. Dat maakt deze specerij een allemansvriend in de keuken. Gember is verkrijgbaar in verschillende vormen en dat heeft ook weer invloed op de smaak.

Smaken

Gemalen gedroogde gember wordt ook wel djahé genoemd. Deze is een stuk scherper en pikanter dan de friszoete verse gemberwortel. Stemgember en gekonfijte gember zijn respectievelijk gemberbolletjes op siroop en gember ingelegd in suikersiroop. Deze varianten zijn zoeter en daarom geschikt voor de patisserie of in desserts. Gemberpoeder is geschikt voor warme bereidingen.

Gember reportage

Vers

Toch gaat er niets boven de smaak van verse gember. Snijd de geschilde wortelstok in plakjes en laat deze meetrekken in stoofschotels of soepen. Hierna verwijder je ze weer. Fijnsnipperen, raspen of uitpersen kan ook. Voeg de gember dan toe aan het einde van de bereiding. Voor een aromatische smaaksensatie!

Veelzijdig

Gember laat zoete en frisse smaken beter uitkomen. Denk aan wortel, limoen, erwten, peultjes en appel. Ook neutraliseert gember vette smaken, zoals de smaak van varkensvlees, spek en vis. Door wat snippers verse gember mee te fruiten, voeg je moeiteloos een vleugje extra pit en frisheid toe.

Gembersiroop

Ook lekker is gemberstroop. Dit kun je gemakkelijk zelf maken. Breng hiervoor 1,5 liter water met 2 kilo suiker aan de kook. Voeg 300 gram geraspte gember toe. Laat dit 20 minuten op een laag vuur konfijten en laat het 24 uur staan. Voeg twee eetlepels citroensap toe en giet de stroop in flessen. Heerlijk!

Tips

Herkomst

Waar de gemberplant oorspronkelijk vandaan komt, is een raadsel. China of Tibet zijn het meest waarschijnlijk, omdat gember daar al ver voor onze jaartelling werd gebruikt als medicijn. Momenteel is India de belangrijkste producent van gember.

Terug naar Reportages